"Stiu de povara clawback asupra producatorilor de medicamente generice, sunt total de acord ca povara acestor contributii financiare trebuie impartita in mod echitabil in industrie spre folosul pacientului si a economiei. Guvernul este deschis unei reasezari a taxei, dar nu se poate pune problema unei renuntari la aceasta taxa, iar autoritatile trebuie sa fie atente la cheltuirea banului public", a declarat Sorin Grindeanu in cadrul conferintei International Health Forum.

Premierul a declarat ca este constient despre problemele taxei clawback, iar Romania trebuie sa invete din exemplul tarilor europene cu o istorie in domeniu. In cazul in care solutia este introducerea unui calcul diferential al taxei clawback, Prim-ministrul a declarat ca guvernul nu va ezita sa o aprobe de urgenta.

"Stim care sunt marile probleme, o politica de preturi mereu in schimbare, gandita aproape de fiecare data de contabili, un sistem de achizitii bulversat de fosta guvernare si gandit pe termen scurt, o taxa clawback aplicata inechitabil. Va invit sa lucram impreuna pentru a rezolva aceste probleme", a comentat premierul.

Sorin Grindeanu a declarat ca Romania trebuie sa fie atenta si la restul problemelor cu care se confrunta sistemul medical.

"Trebuie sa vorbim despre exporturile paralele, de politicile si practicele comerciale ale producatorilor si importatorilor de medicamente, ale distribuitorilor si farmaciilor. Trebuie sa vorbim despre licitatii si despre spitale, degeaba ne plangem de fondurile publice alocate consumului de medicamente, atat timp cat nu avem un sistem care sa ne asigure ca le folosim eficient pe cele pe care le avem deja.Trebuie sa ne asiguram ca orice roman are la dispozitie medicamente necesare atunci cand are nevoie de ele, fie ca e vorba de preventie, de vaccinuri, oncologie sau pentru bolnavii cronici", a precizat Sorin Grindeanu.

In incheiere, ministrul a precizat ca Guvernul trebuie sa banii sunt cheltuiti in mod eficient, iar producatorii de medicamente trebuie sa se bucure de aceleasi conditii concurentiale, fie ca este vorba de cei care produc medicamente inovatoare, generice, producatori romani sau straini.

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri