Bogdan Stanescu, actualmente consilier din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a intrat in atentia publica anul trecut, prin numarul mare de functii ocupate la diverse companii de stat, a declarat ca are in prezent doar trei functii, inclusiv cea de baza, de la banca centrala, ca a ocupat in acelasi timp cel mult cinci functii, pe o perioada scurta, ca nu a ocupat nici cumulat, in toata cariera sa, 25 de locuri de munca in sectorul public si ca relatarile despre numarul mare de joburi de la stat pe care le-ar ocupa au aparut in presa anul trecut, dupa ce a cerut implementarea unei decizii a Curtii de Conturi la Oli Terminal, ce ar fi favorizat statul in raport cu actionarii minoritari.

Bogdan Stanescu, in varsta de 42 de ani, are functia de baza la BNR, fiind consilier de strategie, potrivit declaratiilor sale, si este din Galati, unde si-a inceput si cariera de angajat la stat.

"Primul meu job la stat a fost de consilier juridic la Directia Regionala Vamala Galati, acolo am debutat, desi dorinta mea, dupa absolvirea Facultatii de Drept, era sa fiu notar. Pentru ca am fost remarcat de cei de la Regionala Vamala ca un student bun, mi-au zis: n-are rost sa cari valiza la notari, vino si fa-ti rodajul la stat, unde lucrurile sunt dure", a spus Stanescu, in interviul acordat News.ro.

El a vorbit pe larg si despre relatiile din ministere si despre modul in care sunt administrate, in realitate, companiile de stat.

Intrebat despre numarul de joburi pe care le-a ocupat sau le ocupa la stat, el a raspuns ca numarul real este mult mai mic decat cel vehiculat.

"Aici chiar e o legenda. Mi-au scos 12 joburi simultan. Pe urma, prin lecturarea CV-ului, au ajuns la 25 de joburi, este o aberatie, niciodata nu am avut nici 12 joburi simultan, nici 25. Nu ai cum, trebuie sa fii supraom. (...) Cele mai multe joburi in paralel - dar care nu au durat mai mult de sase luni, noua luni - au fost cinci: Nuclearelectrica, Oltchim, Arcadia, Romplumb si jobul principal, director DGPAPSE in Ministerul Energiei", a afirmat Stanescu.

DGPAPSE este Directia Generala Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, prin care Ministerul Energiei administreaza companiile la care este actionar.

"La acest moment, am doar Oltchim si Arcadia si functia de baza de la BNR. Trei", a precizat Stanescu.

Bogdan Stanescu este administrator special la companiile Oltchim Ramnicu Valcea si Arcadia 2000 Bucuresti (care are o retea de librarii), aflate in insolventa.

El isi explica relatarile care au aparut in presa prin faptul ca a deranjat unele interese la Oli Terminal deoarece a incercat sa apere interesul statului.

"Practic a inceput de la Oil Terminal, cand in sedintele consiliului de administratie - n-au fost multe, vreo patru la numar in cele doua luni cat am stat - am descoperit si trebuia sa implementam, pentru ca aveam deciziile Curtii de Conturi care spune ca statul, acolo unde este actionar la societatile de stat, iar societatile nu si-au introdus terenul in capitalul social, in favoarea statului, conform legii, erau obligate sa o faca, cu termen. Asta inseamna ca ceilalti actionari, daca nu vin cu bani sa-si pastreze cotat de actiuni, procentul, inseamna ca sunt diminuati. Cand am spus asta si am si demonstrat ca trebuie facut, mi s-a spus: n-ai sa apuci sa o faci", a spus Stanescu.

Nu ma consider bugetar de lux.

Reprezentantul statului afirma ca, ulterior, i s-a cerut sa se retraga din consiliul de administratie si au inceput relatarile din presa legate de functiile pe care le ocupa la stat.

Intrebat daca se considera un "bugetar de lux", ca urmare a numarului mare de functii pe care le-a avut in sistemul public, Stanescu a raspuns: "Nici pe de parte nu ma consider bugetar de lux. Nici nu stiu cum mi s-a atribuit aceasta sintagma, ca si cum ar fi o infractiune sa castigi niste bani, chiar daca sunt de la stat, dar raportat la munca facuta in societatile la care am fost trimis sa reprezint statul, zic eu ca a fost o remuneratie echitabila si normala".

Ultima declaratie de avere, depusa in 9 august 2016 de Bogdan Stanescu, arata ca a castigat din functiile pe care le detine - pe langa veniturile de la BNR, care sunt anonimizate - in total, in anul anterior celui al depunerii, 382.346 lei net, echivalent cu circa 85.000 euro.

La acestea se adauga 29.078 lei primiti drept onorarii din activitatea de arbitraj comercial de la Curtea de Arbitraj Bucuresti, dar aceasta nu este o institutie publica, avand statut privat.

Bogdan Stanescu considera, insa, ca raportat la beneficiile aduse companiilor la care a reprezentat statul, sumele pe care le-a primit sunt infime.

"Daca este sa calculam indemnizatiile incasate sau beneficiile realizate pentru mine personal, raportat doar la profiturile a doua companii de renume: Hidroelectrica si Nuclearelectrica (...), daca le adunam si vedem cam ce am incasat doar la cele doua societati (...), indemnizatia mea se califica undeva la 0,0002%", a spus Stanescu.

"Daca tot am dat ordonanta 109 (Ordonanta de Urgenta 109/2011, n.r.), ca sa cautam manageri privati, care sa aduca plusvaloare in societate, ca sa fie profitabila societatea pentru care lucreaza, daca vrem sa-i aducem cu adevarat, trebuie sa-i si platim. Consider ca 0,0002% pentru un manager nu mi se pare ceva uau! pentru Romania, chiar daca, intr-adevar, marea majoritate a angajatilor nu au un astfel de venit", a completat el.

Stanescu sustine ca toate companiile la care a fost reprezentantul statului au ajuns pe profit cat timp a lucrat el, desi multe dintre ele au fost in situatii foarte dificile.

"Imi place sa ma numesc manager de criza, pentru ca intotdeauna am fost trimis atunci cand societatile au cazut in cap. Mi-au zis: descurca-te!, ca ai experienta, 19 ani de experienta. Si am dovedit la Hidroelectrica, la Oltchim, la Arcadia", a afirmat Stanescu.

El aduce ca argumente in favoarea sa faptul ca societati cu probleme mari precum Hidroelectrica, la care a fost administrator special pe perioada insolventei, sau Oltchim, la care este acum administrator special, au trecut pe profit.

"Cheia succesului pe subiectul acesta este: sa nu furi! Daca nu furi si ai si putina pricepere, compania merge, indiferent cum se numeste ea: Hidroelectrica, Oltchim, Nuclearelectrica. Acesta a fost principiul meu: hai sa nu acceptam compromisurile, sa incercam sa nu facem achizitii publice la preturi mari cand ele pot fi la preturi mici si tot asa. Daca tai toate "capusele", societatea functioneaza", a mentionat Stanescu.

Juristul sustine ca toate functiile pe care le-a ocupat sau le ocupa la diverse companii de stat i-au fost oferite, nefiind solicitate de el.

"N-am stat, cum se spune popular, pe clanta niciunui ministru sa ma puna intr-un CA (consiliu de administratie, n.r.), ca vreau acolo sau vreau dincolo. Toate aceste joburi mi-au fost oferite si n-am stat ani de zile", a spus Stanescu.

Eli a dat exemple de probleme cu care s-a confruntat ca reprezentant al statului la diverse companii.

"De exemplu, Oil Terminal - doua luni: te duci pana se face AGA si gasim un om. Da, ma duc. Am vrut sa intram in legalitate acolo si mi s-a dat peste nas: ce, ai venit tu sa faci...?", a precizat Stanescu.

De asemenea, numit administrator special la Oltchim, el a descoperit probleme grave legate de achizitiile combinatului.

"Ma costau produsele cumparate din Valcea mai mult decat daca le aduceam de afara sau din Timisoara. Bineinteles ca au venit cu reclamatiile la minister: a venit Stanescu de la Bucuresti sa distruga mediul de afaceri valcean. N-am nicio problema, dragii mei, daca veniti cu un pret normal, pentru ca nu mai suntem o societate in care putem arunca bani", a povestit Stanescu.

Actualul administrator special la doua companii in insolventa afirma ca una dintre cele mai grele experiente ca reprezentant al statului a fost la Hidroelectrica.

"Am taiat contractele cu baietii destepti. Am venit intr-o perioada in care litigiile erau pe rolul instantelor de judecata si amenintarile ca 'nu vei muri acasa, in patul tau' erau la ordinea zilei. Mi-am zis: am un copil, o familie, in ce m-am bagat? (...) Mi-am asumat raspunderea, ca daca ne uitam, in Tara Romaneasca, sunt foarte putini care isi asuma raspunderea. La toti le este frica de Curtea de Conturi, de DNA, de oricine care ar putea sa interpreteze decizia de administrare a unei societati in mod negativ", a afirmat Stanescu.

El sustine ca toate deciziile sale au avut la baza legalitatea si oportunitatea in favoarea societatilor la care era reprezentant al statului.

Intrebat daca este sau a fost protejat de oameni politici sau de serviciile secrete, Bogdan Stanescu a raspuns: "Am lucrat cu tot esichierul politic, toti m-au apreciat. (...) Toti au preferat sa lucreze cu mine. De aici, bineinteles, au inceput: aha, e omul serviciilor, e asa... Pe vremea lui Ceausescu am avut represalii pentru ca toate rudele noastre erau plecate in strainatate si treceau cei de la Securitarea de atunci sa ne verifice. De mic copil am avut astfel de temeri, cum as fi putut sa spun: da, va iubesc, dragii mei, si hai sa intram in cardasie. Iar cu politicienii, toti m-au apreciat si mi-au zis: ok, Stanescu nu fura, putem sa stam linistiti ca nu intram nici noi in puscarie dupa semnatura lui".

Mai mult, Stanescu sustine ca , spre deosebire de alti angajati din ministere, nu a cerut niciodata nicio functie.

"La fiecare schimbare de ministru sau de presedinte al autoritatii, toti erau pe clanta ca sa arate cat de buni sunt. Nu m-am dus niciodata sa le spun: eu sunt Superbul, fara mine nu puteti lucra. Fiecare presedinte a avut demisia mea pe masa, in alb, la inceputul mandatului. Am zis: Domnule presedinte, cand nu va mai plac ochii mei, din varii motive, nici nu ma intereseaza motivul, ca ati auzit de la unul ca nu stiu ce a facut Stanescu, dati numar de inregistrare si ma duc in treaba mea", a spus Bogdan Stanescu.

El a raspuns si acuzatiilor ministrului Energiei, Toma Petcu, care a declarat ca ar fi vulnerabilizat industria nucleara din Romania pentru ca a contribuit, ca membru in CA al Nuclearelectrica, la rezilierea contractului de cumparare de uraniu cu Compania Nationala a Uraniului (CNU).

Mai mult, ministerul a respins sustinerea lui Bogdan Stanescu pentru un nou mandat de membru in CA al Nuclearelectrica.

"Ma mira o astfel de atitudine a domnului ministru Petcu, mai ales ca noi am vorbit, ne-am consultat, pe (Complexul Energetic) Hunedoara, pe Nuclearelectrica. (...) Pai eu sunt manager si reprezint interesele acolo unde sunt numit. Daca eram la Uraniu (CNU, n.r.), luptam pentru Uraniu. Fiind la Nuclearelectrica, am luptat pentru Nuclearelectrica. Cum credeti ca ar fi starea mea astazi - de libertate, sau nu - incheind un contract cu Uraniu cu pret de doua ori mai mare? Legea achjizitiilor publice ar fi nerespectata", a afirmat Stanescu.

El spune ca nu isi reproseaza nimic in mandatele pe care le-a avut ca reprezentant al statului la diverse societati.

"Nu e unul care sa spuna: i-am dat 5 lei lui Stanescu ca sa semneze contractul x sau y. Nu m-am intalnit niciodata singur cu unul, doar ca o conjunctura, intotdeauna luam echipa de management, sa fie transparent. Nu mi-a zis niciun ministru: ajuta-l pe asta sau pe celalalt", a declarat Stanescu, pentru News.ro.

Sursa foto: Kues/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri