Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat saptamana trecuta ca se ia in calcul reintroducerea vaccinarii in scoli, acest lucru fiind ”destul de sensibil”, avand in vedere ca toata gestionarea starii de sanatate a copilului o face medicul de familie. In acest context, Valeria Herdea, medic pediatru si medic de familie, a explicat pentru wall-street.ro cum vede eficienta acestei metode.

"Vaccinarea in scoli ar fi o solutie foarte buna, pentru ca din punctul nostru de vedere atata timp cat medicina scolara nu are acoperire cu personal medical superior cu medici si suficiente asistente nu putem discuta despre educatie pentru sanatate eficienta si nu putem discuta despre preventie eficienta la nivelul populatiei scolare. In scoala pot fi 40 de copii intr-o clasa, care sunt la 40 de medici de familie, este iluzoriu sa-ti imaginezi ca poti sa-i vaccinezi pe toti deodata si ca toti cei 40 vor fi suficient de responsivi, nu neaparat copiii, ci parintii", a mentionat Valeria Herdea, presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

Pentru acest program medicul de familie propune o solutie prin care medicii tineri, care nu au o lista mare de pacienti, pot incheia contracte cu scolile sustinute financiar de catre administratia locala care are in custodie aceste scoli. In mediul rural poate fi mai simplu decat in cel urban, dat fiind ca exista un singur medic de familie si gradul de accesibilitate este mai mare. In schimb, in marele orase, cum este Bucurestiul, lucrurile sunt mai complicate.

"Daca nu exista medic scolar, exista solutia sa se faca un contract cu medicii de familie cu o lista mai mica, care isi permit sa faca aceasta activitate si sa aiba un serviciu externalizat. Astfel, activitatea de preventie va fi alta, vaccinarea va putea efectua cu o campanie de informare corecta a parintilor in prealabil. Copiii declarati sanatosi pot fi vaccinati", a spus presedintele AREPMF.

La cabinetul Dr. Herdea Valeria, in medie, vin in fiecare zi in jur de 40-50 de persoane. Din numarul total de persoane inscrise la medicul de familie, 65% sunt copii si 35% adulti. Iar intr-o luna sunt vaccinati in jur de 100 de copii.

Pentru a fi vaccinat, un copil se prezinta la o consultatie si evaluat clinic, se face consilierea pre-vaccinare a copilului pentru a explica parintilor/copiilor care sunt beneficiile unui vaccin si ce ar trebui sa urmareasca in zilele de post-vaccinare. Un copil este vaccinat doar daca doctorul considera ca este sanatos clinic, uneori pot aparea contraindicatii temporare, precum ferbra si copilul este vaccinat cand se insanatoseste.

"Ca sa avem o acoperire vaccinala la nivel national de peste 95%, asa cum este recomandat de OMS pentru a preveni infectiile care pot avea risc letal, este nevoie sa tinem cont ca in tot acest proces vaccinal se tine cont de mai multi actori. In primul rand, vorbim de pacienti, dupa aceea de echipa medicala si apoi vorbim de societatea civila, media si decidentii. Pacientul are nevoie de informare, de constientizare a riscului daca nu se vaccineaza si de asigurare din partea profesionistilor din sanatate ca lucrurile vor decurge in siguranta. Pacientul are nevoie, in acelasi timp, de flux continuu de vaccinuri asa incat sa poata fi vaccinat la timp, eficient si corespunzator unei scheme. Vaccinarea nu este un proces oarecare, respectarea varstei copilului, dozelor, intervalului dintre doze, a reapelului, monitorizarea copilului de-a lungul timpul", a adaugat Valeria Herdea.

vaccinuri in scoala

Sursa tabel: www.herdea.ro

Sursa foto: funnyangel / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri