Unui copil din patru din intreaga lume i se refuza copilaria, potrivit unui raport al organizatiei internationale Save the Children, care include un index global al tarilor unde copilaria este mai mult sau mai putin amenintata. Romania ocupa locul 52 din 172, sub tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioara Romaniei). In acelasi timp, tara noastra se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente intre 15 si 19 ani, 34 sunt mame.

Raportul "Copilarii furate", lansat de Ziua Internationala a Copilului, arata ca cel putin 700 de milioane de copii si-au sfarsit copilaria mult mai devreme decat trebuia, din cauze care variaza de la violenta extrema si conflicte la casatoriile si sarcinile timpurii, de la exploatarea prin munca pana la sanatatea precara si lipsa accesului la educatie.

Indicele privind sfarsitul copilariei (End of Childhood Index) clasifica 172 de tari, luand in considerare zone in care copilaria este cel mai putin afectata si zone in care este cel mai mult erodata. Indicatorii utilizati pentru a masura sfarsitul copilariei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutritia care stopeaza cresterea, abandonul scolar, exploatarea copiilor prin munca, casatoriile timpurii, sarcina in adolescenta, stramutarea cauzata de conflicte si omuciderea copiilor. La nivelul cel mai de jos se situeaza Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africana si Somalia. La polul opus, tarile in care copilaria este cel mai putin amenintata sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda si Suedia, toate aflate in Europa.

”Copiii care cresc in zone de razboi, amenintati de grupari violente, suferind si murind de diverse boli si experimentand discriminari severe sunt privati de tot ceea ce ii face copii. Este inacceptabil ca, in 2017, milioane de copii din intreaga lume inca nu au dreptul sa fie in siguranta, sa invete, sa creasca si sa se joace. Trebuie, si putem, sa facem mai mult decat atat”, a precizat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Pozitia Romaniei in lume cu privire la copiii lipsiti de copilarie

Romania ocupa locul 52 in raport, fiind clasificata in cea de-a doua categorie - ”cativa copii isi pierd copilaria”. Aflate peste sau putin sub media indicatorilor obtinuta de tara noastra se numara tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioara Romaniei) sau ca Chile, Armenia, Tonga, Barbados, Turcia, Algeria, Sri Lanka (medie apropiata). Dintre membrii Uniunii Europene, doar Romania si Bulgaria nu figureaza in topul clasamentului format din 37 de tari cu scoruri mari sau foarte mari in ceea ce priveste sanatatea, nutritia, educatia si protectia copiilor.

Riscurile sarcinii in adolescenta

Efect al lipsei accesului la ingrijiri si educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cea mai ingrijoratoare, Romania inregistrand 34 de nasteri la 1.000 de adolescente. In Europa, doar doua state prezinta o situatie relativ mai grava: Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri. Romania se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3).

In plus, datele Eurostat din 2015 arata ca, in Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani, 9,282 de nasteri, adica 4,7% din totalul nasterilor din 2015, din care 676 erau minore intre 10 si 14 ani. Aceasta situatie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca a devenit urgenta adoptarea unei strategii nationale pentru a asigura accesul la educatie sexuala si consiliere privind sanatatea reproductiva pentru tinerele si adolescentele din tara.

Mortalitatea sub varsta de cinci ani

Lipsa unei acoperiri cu servicii medicale universale, precum si lipsa unei alimentatii suficiente si o calitate slaba a apei potabile ii expune pe cei mai dezavantajati copii la un risc foarte ridicat de deces. Aceste cauze sunt valabile si pentru Romania, care se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub cinci ani (11,1 la o mie de nasteri), Moldova si Albania avand rate mai ridicate. Prin comparatie, rate de patru ori mai mici inregistreaza Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia si Slovenia.

Impactul casatoriilor timpurii

Casatoria inainte de varsta de 18 ani reprezinta o incalcare a drepturilor copiilor si este ilegala intr-un numar tot mai mare de tari. In privinta acestui indicator. Romania nu a iesit din zona de risc, desi legislatia permite casatoria doar intre majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisa doar in cazuri exceptionale in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui si cu autorizarea din partea instantei de tutela. Astfel, in Romania, 6,7% dintre adolescenti cu varsta intre 15 si 19 ani s-au casatorit. Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) si Bulgaria (8,4%) inregistreaza valori apropiate. Media europeana este de aproximativ 2%. Tari din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice si politice inregistreaza valori sub cea a Romaniei: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) si Brazilia (3,9%).

Lipsa educatiei

La indicatorul abandon scolar in ciclul primar si gimnazial, Romania ramane printre tarile care se confrunta in mod serios cu aceasta problema, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scazut prin raportarea la situatia globala, insa ingrijorator la nivel european. Continuand comparatia cu statele europene, Romania este depasita de Moldova (17,9%) si Macedonia (13,1), celelalte state cu exceptia Maltei (10,4) situandu-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina - 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7% etc.).

Raportul mai arata ca:

  • In fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor, inainte de a implini varsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze prevenibile.
  • Aproximativ o patrime din numarul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizica si mental incetinita din cauza malnutritiei.
  • Unul din sase copii de varsta scolara din intreaga lume nu este, in acest moment, inclus in sistemul de educatie.
  • Conflictul a fortat aproape un copil din 80 sa plece de acasa.
  • 168 de milioane de copii din intreaga lume sunt exploatati prin munca - in cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante - , numar care depaseste totalul copiilor care traiesc in Europa (138 de milioane).
  • O adolescenta din cinci se casatoreste la fiecare sapte secunde.
  • La fiecare doua secunde, o adolescenta naste.

"In 2015, lumea a facut aceasta promisiune ca, pana in 2030, toti copiii vor scolarizati, protejati si sanatosi, indiferent de locul unde se afla. Chiar daca acesta este un obiectiv ambitios, se poate atinge, daca guvernele investesc in toti copiii, pentru a le garanta copilaria pe care o merita”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

In continuitate cu campania Every Last Child, Save the Children cere guvernelor sa se asigure ca niciun copil nu moare din cauze prevenibile sau tratabile, nu este supus violentei extreme, nu este privat de viitorul sau ca rezultat al malnutritiei, casatoriei timpurii sau fortate, sarcinii timpurii sau muncii fortate si ca toti copiii au acces la educatie de calitate.

Pentru a dona sau semna petitia care solicita guvernelor sa creasca investitiile in copii, accesati www.endofchildhood.org.

organizatia salvati copii

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei.
Salvati Copiii adopta o pozitie independenta in raport cu actiunile si masurile institutiilor, recunoscand ca implementarea legislatiei si a politicilor publice in materia drepturilor copiilor nu poate ignora stransa colaborare dintre autoritati, familie, copii si societatea in care fiecare actor implicat isi accepta responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic si viabil. In cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.

Sursa foto: Olesia Bilkei / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri