Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a declarat ca lucreaza incepand cu 7 iunie la o alta modificare care va afecta piata farmaceutica astfel, va modifica o hotarare de guvern pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor. Impreuna cu Liviu Dragnea, ministrul Sanatatii realizeaza simulari pentru ca saptamana viitoare sa ridice pragul de la 700 de lei la 900 lei si sa elimine orice posibilitate de interpretare.

"Lucram la o alta modificare care va afecta piata farmaceutica si de ieri modificam hotararea de guvern cu compensarea de 90%. Am crescut si crestem pensiile si de ieri (7 iunie) facem cu domnul presedinte Dragnea simulari si pregatim asa incat saptamana viitoare sa ridicam pragul de la 700 lei la 900 lei si sa eliminam orice posibilitate de interpretare, adica daca pacientul are pensia de 900 lei si mai are venituri de 10 lei din dobanzi acestea sa nu-i afecteze compensarea de 90%", a precizat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

In acelasi timp, Florian Bodog sustine ca au fost introduse un numar record de molecule noi pentru pacienti in primele 5 luni ale acestui an si solicita companiilor farmaceutice sa lucreze impreuna pentru a oferi pacientilor tratamentele necesare.

“Am introdus molecule noi, un numar record de molecule noi, intrate in randul pacientilor in primele 5 luni ale acestui an, dar in acelasi timp ne lovim de faptul ca din diferite motive moleculele vechi, moleculele cu care medicii nostri lucreaza dispar de pe piata sau nu sunt aprovizionate la timp si vreau sa fac un apel public aici. In momentul in care Ministerul Sanatatii solicita unei companii explicatii cu privire la lipsa unui produs intr-un anumit spital ma astept ca aceasta companie sa raspunda in jumatate de ora. Fiecare dintre dvs cand ati solicitat Ministerului Sanatatii sa fie primit pentru a rezolva o problema ati fost primiti nu ati fost amanati. Imi doresc ca pacientii romani sa aiba acces la tratamente astazi, nu peste o saptamana, nu peste sase luni", a declarat Bodog.

Totodata, Florian Bodog a afirmat ca ar trebui sa se gandeasca la "o politica pentru a pedepsi acei actori din piata care nu isi fac treaba", iar in acest sens a cerut modele din tarile europene. Pe langa acestea, Ministerul Sanatatii lucreaza la o simulare si spera ca incepand cu ultimul semestru al acestui an va aduce o modificare in ceea ce priveste taxa clawback impusa producatorilor de medicamente.

In acelasi context, Adrian Grecu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania(APMGR), a precizat ca disparitia medicamentelor de pe piata din Romania este cauzata de taxa clawback si de implementarea celui mai mic pret la medicamente din Europa.

"Principala problema este pretul cel mai mic din Europa si taxa clawback de 20%, asta creaza 80-90% din probleme. Cu un buget neschimbat de 5 ani de zile, cu tot ceea ce se cheltuieste in plus, pentru ca este foarte frumos sa introduci molecule noi in forma subventionata, sa promiti ca o sa compensezi si 20% pentru o anumita pensie. Intrebarea este cine plateste la sfarsit? Toate promisiunile astea sunt platite din taxa claback. Nu stiu, e ca si cum v-as invita la restaurant si dupa aia l-as pune pe colegul meu sa plateasca si m-as lauda cu ce masa frumoasa v-am dat”, a explicat Adrian Grecu.

Conform cadrului legislativ existent, producatorii de medicamente suporta diferenta dintre suma alocata anual pentru medicamentele compensate in bugetul de stat, adica aproximativ 6 miliarde de lei, ceea ce reprezinta nivelul consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011 si consumul real de medicamente. Aceasta diferenta, cunoscuta sub numele de taxa clawback, are un impact fiscal cu atat mai mare cu cat pretul medicamentelor este mai mic: in cazul unui medicament generic, acest impact este de trei ori mai mare fata de cel asupra unui medicament inovativ, potrivit unui comunicat de presa realizat de APMGR la inceputul acestui an.

Sursa foto: Agerpres / Angelo Brezoianu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri