Sistemul de sanatate avea in 2016 57.300 de medici, aceasta insemnand ca unui medic i-au revenit in medie 345 de pacienti, releva datele INS. De asemenea, activitatea din sistemul sanitar - public si privat - s-a desfasurat in peste 60.000 de unitati sanitare, 49.000 in mediul urban si 11.000 in mediul rural.

Pe langa cei 57.300 de medici, in sistemul de sanatate mai sunt 16.400 de medici dentisti, 17.200 de farmacisti, 137.200 de amgajati reprezentand personal cu pregatire sanitara medie si 66.300 reprezntand personal sanitar auxiliar, potrivit News.ro.

Structura personalului sanitar este preponderent feminina, ponderea femeilor in randul medicilor si al medicilor dentisti fiind de peste doua treimi, iar in randul farmacistilor de 90,0%.

Conform INS, cele mai multe cabinete de medicina de familie au functionat in mediul urban, 6.700 de cabinete comparativ cu 4.600 de cabinete in mediul rural. De altfel, din totalul medicilor, 21,5% au fost medici de familie, aproape doua treimi dintre acestia desfasurandu-si activitatea in mediul urban.

In timp ce in mediul urban au functionat 10.400 de cabinete medicale independente de specialitate, in mediul rural numarul acestora a fost de 27,2 ori mai mic, respectiv, de numai 381 de cabinete. In consecinta, numarul de locuitori care au revenit unui cabinet medical independent de specialitate a fost de 23,4 ori mai mare in mediul rural, fata de mediul urban. In anul 2016, la 10.000 de locuitori in mediul rural au revenit numai 0,4 cabinete medicale independente de specialitate comparativ cu 9,8 cabinete in mediul urban, precizeaza INS.

"In anul 2016, discrepantele pe medii de rezidenta privind asigurarea populatiei cu personal medical sunt evidentiate de numarul mai mare de locuitori care au revenit unui cadru medico-sanitar, astfel: in mediul rural au revenit de 7,9 ori mai multi locuitori unui medic, de 6,1 ori mai multi locuitori unui medic dentist si de 4,0 ori mai multi locuitori unui farmacist, fata de mediul urban", constata INS

Datele INS mai releva ca anul trecut, in cele aproximativ 570 de spitale au fost internati 4,2 milioane de pacienti, ceea ce inseamna o durata media de internare de 7,4 zile.

Sursa foto: fam_photo / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri