In Romania sunt circa 57.300 medici, exclusiv stomatologici, dintre care 35.600 medici profeseaza in sistemul de sanatate de stat, iar ceilalti in mediul privat, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In acelasi timp, numarul total de paturi in spitale a ajuns la peste 132.000, dintre care 125.000 paturi prezente in sistemul de sanatate de stat. Vezi in continuare care este numarul unitatilor sanitare publice versus private si ce planuri are Ministerul Sanatatii pentru a dezvolta sistemul public.

In timp ce numarul de spitale publice din Romania scade, comparativ cu anul 2015, sistemul de sanatate privat se dezvolta pe acest segment ajungand la 201 spitale la sfarsitul anului 2016. Totodata, au fost inregistrate 14,8 milioane de cazuri noi de imbolnavire, pe clase de boli, declarate de medicii de familie in 2015.

Numarul total de paturi in spitale a ajuns la peste 132.000, dintre care 125.000 paturi prezente in sistemul de sanatate de stat. Printre zonele cu cele mai multe paturi de spitale inregistrate este Bucuresti, cu 21.900, potrivit INS.

unitati sanitare publice versus private

De asemenea, mediul privat nu a lansat deloc centre de sanatate mintala, sanatorii TBC, preventorii, unitati medico-sociale, in schimb acopera mai mult decat mediul public cu centre de diagnostic si tratament, centre medicale de specialitate si societati civile medicale de specialitate.

unitati sanitare publice versus private

Cat despre medicina de familie, din 11.274 cabinete medicale de familie doar 22 sunt publice. Totodata, in scolile din Romania sunt peste 1.800 cabinete medicale si doar 440 cabinete stomatologice. In universitati gasim 53 de cabinete medicale si 36 de cabinete stomatologice.

unitati sanitare publice versus private

Cum vrea Ministerul Sanatatii sa dezvolte sistemul public

Ministerul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca incep lucrarile de constructie la cea mai noua clinica de hematologie din Romania, care va functiona in cadrul Institutului Oncologic “Profesor Doctor Ion Chiricuta” din Cluj Napoca, o investitie de aproximativ 4,2 milioane de euro. Clinica de la Cluj va extinde semnificativ capacitatea de transplant de maduva la nivel national si va permite tratarea pacientilor care sufera de afectiuni maligne ale sangelui, precum leucemia, anunta Ministerul Sanatatii.

In cadrul programului de guvernare care are ca obiectiv dotarea si extinderea spitalelor romanesti, in primele sase luni ale acestui an, Ministerul Sanatatii a realizat investitii in valoare de aproximativ 12 milioane de euro, iar alte investitii majore in insfrastructura de sanatate au intrat in linie dreapta. Astfel, au fost achizitionate 277 de masini de anestezie, destinate blocurilor operatorii din aproximativ 50 de unitati sanitare. Totodata, au fost finalizate procedurile de furnizare a echipamentelor medicale necesare pentru unitatile de primiri urgente din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale judetene, spitale de pediatrie si spitale de suport. Este vorba despre echipamente de monitorizare, ventilatoare, ecografe, valoarea totala a acestora ridicandu-se la aproape patru milioane de euro.

Tot in acest an, vor fi achizitionate echipamente moderne de radioterapie pentru cinci spitale din Bucuresti, Constanta, Galati si Baia Mare. De asemenea, pana la finalul anului, se vor achizitiona alte cinci astfel de aparate de radioterapie pentru dotarea spitalelor din Craiova, Cluj, Timisoara, Oradea si Targu Mures. Obiectivul strategic al Ministerului Sanatatii este ca, la finalul exercitiului financiar 2017-2020, infrastructura de sanatate sa fie modernizata si extinsa la nivelul tuturor spitalelor judetene, ambulatoriilor de specialitate, dar si al centrelor de primiri urgente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri