Virusii, spam-ul si celelalte probleme informatice cauzeaza anual pierderi estimate la aproape 200 de milioane de dolari in Romania, au declarat, pentru SFin, specialistii companiilor autohtone specializate in domeniul securitatii informatice.
Pagubele cauzate de spam si virusi pot fi estimate, pentru anul 2005, la 187 de milioane de dolari, daca luam in calcul si timpul pierdut de fiecare angajat pentru a sterge mesajele comerciale nesolicitate, dar si costul de reparare a computerelor, ne-a precizat si Adrian Mihaltianu, director de marketing al GECAD Net, compania de securitate informatica detinuta de omul de afaceri Radu Georgescu, infiintata in urma vanzarii antivirusului RAV catre Microsoft.

La randul sau, Patrick Vicol, analist al companiei BitDefender, a spus ca, potrivit studiilor realizate de BitDefender, pagubele create de virusi la nivel international au ajuns la 16,7 miliarde dolari anul trecut. In Romania, cifra a fost estimata la 100 de milioane de dolari pe an. Daca adaugam costul spam-ului, care afecteaza si conexiunea la Internet, phishing-ul (furtul de date personale) si altele, suma creste exponential, iar o estimare corecta nu se poate face, au precizat oficialii Softwin.
La capitolul amenintari informatice intra, pe langa virusi, si alte tipuri de coduri care spioneaza utilizatorul (spyware), instaleaza reclame nedorite (adware) sau deturneaza computerul (troieni) pentru a trimite mesaje spam ori pentru a participa la atacuri contra companiilor care au afaceri online.

Conform datelor noastre, o companie care detine conexiune la Internet, site si casute de e-mail a cunoscut, in medie, in 2005, 10.000 de atacuri informatice si a primit pe parcursul anului tot atatea mesaje infectate cu virusi, a afirmat Costin Raiu, directorul centrului de cercetare al companiei Kaspersky, specializata in combaterea amenintarilor informatice. El a fost de acord ca nu se poate estima un cost exact al pagubelor create.

Pericolele sunt subestimate

Cea mai mare problema a romanilor consta in faptul ca majoritatea companiilor nu realizeaza pericolele la care se expun pana nu este prea tarziu. Nu folosesc sisteme antivirus sau firewall, iar daca au astfel de solutii ele nu sunt actualizate la zi, spun specialistii din domeniu.
Mai mult de 50% din utilizatorii de Internet nu sunt constienti de pericolele la care se expun pe Internet, spune Pactrick Vicol. Ca pagube pot fi amintite sustragerea de informatii sensibile, furtul de baze de date (clienti, parteneri, angajati), distrugerea de fisiere din reteaua companiei, blocarea conexiunii la Internet sau a paginii web, mergand pana la stoparea temporara a activitatii intr-o companie. Sunt si pierderi colaterale, precum timpul irosit de angajati, scaderea productivitatii, scaderea increderii partenerilor de afaceri si pana la urma a imaginii companiei.

Numarul de virusi si amenintari informatice a crescut anul trecut cu 130% fata de 2004, a precizat Costin Raiu, dar majoritatea raman versiuni noi ale unor virusi deja cunoscuti.

In total, anul trecut au circulat 150.000 de virusi si coduri malefice, a spus Mihaela Constantinescu, directorul companiei Infodesign, partenerul din Romania al F-Secure, unul dintre jucatorii importanti pe piata antivirus la nivel mondial. Iar un studiu recent a aratat ca aproape 85% din totalul mesajelor e-mail care circula pe Internet sunt nesolicitate (spam), a precizat Adrian Mihaltianu.

Beneficiile protectiei calculate in bani

Pe langa faptul ca se pot evita o groaza de probleme implementand un sistem de protectie informatica serios, avantajele se pot calcula direct in bani, spun specialistii BitDefender.

In functie de obiectul de activitate, contractele in derulare avute, cifra de afaceri si ceilalti factori, fiecare firma isi poate cuantifica valoarea informatiilor detinute si a pierderilor provocate de alterarea acestora, a explicat Cosmin Mares, director de comunicare al Softwin. Exista o formula de calcul bazata pe ROI (Return On Investment). Conform estimarilor BitDefender, de exemplu, o firma cu 50 de angajati (cu acces Internet si e-mail), presupunand ca se confrunta, in medie, cu 11 incidente provocate de atacuri informatice pe an, poate avea pierderi de pana la 44.000 de dolari daca nu foloseste solutii de protectie. In medie, aceasta firma poate castiga 3 dolari pentru fiecare dolar investit in protectia antivirus, a explicat el.

Cele mai mari amenintari

Numai celebrul MyDoom, care continua sa circule pe Internet, a cauzat pagube de peste 4,5 miliarde dolari, ne-a declarat Mihaela Constantinescu, directorul Infodesign. Utiliza-torii de e-mail din Romania sunt afectati cel mai des de Bagle sau MyTob, care se transmit prin mesaje infectate. La nivel general, cel mai profilic virus pare sa fie Netsky, mentionat de toate companiile specializate ca extrem de raspandit.

Anul 2005 ne-a adus mai multi virusi autohtoni, precum cunoscutul Antiman, care stergea manelele de pe hard-discurile computerelor infectate si care continua sa circule si acum, spun oficialii BitDefender. Lucrurile stau la fel si in privinta virusului LovGate, care se transmite prin vulnerabilitatile sistemelor de operare.

In 2006 a facut deja ravagii Grew, cunoscut la noi si sub numele de Kama Sutra, pentru ca unele variante il pacalesc pe destinatar sa dea click promitandu-i poze cu tehnici yoga.

Recomandari anti-virusi

- antivirus instalat cu licenta, care sa se actualizeze automat
- sa nu deschidem niciodata mesaje de la necunoscuti sau pe cele care au attachment-uri dubioase, indiferent de unde provin
- protectie firewall pentru virusii care circula prin sistemele de operare
- actualizare automata de Windows
- sa nu stocam pe hard-disc informatii confidentiale, parole sau datele cardului bancar
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri