Īntr-o alta poveste de succes, PartyGaming, companie de pariuri online avānd sediul in Gibraltar, a fost cotata la bursa londoneza īn iunie 2005. Valoarea companiei a crescut extrem de rapid, pāna la aproape 10 miliarde de dolari. Anurag Dikshit, inginerul informatician care a dezvoltat solutia software de pariuri online pentru PartyGaming, a devenit brusc unul dintre cei mai tineri miliardari din lume.

Exemplele pot continua, dar ele nu fac decāt sa contureze vārful aisbergului. Īntreaga poveste a industriei de pariuri online din lume poate fi aflata doar daca studiem cifrele din ultimii ani. Īn 2001, se vorbea despre o industrie de trei miliarde de dolari. Īn anul 2006, potrivit firmei americane de consultanta Christiansen Capital Advisors, veniturile īnregistrate de companiile de pariuri online vor fi de 15 miliarde de dolari, urmānd ca ele sa creasca pāna la aproape 25 de miliarde de dolari in anul 2010.

Dincolo de proprietarii acestor afaceri, ar mai putea fi doi mari cāstigatori de pe urma sumelor rulate de pariorii online: procesatorii de plati online si guvernele nationale.

Procesatorii de plati īi ocolesc

La nivel mondial, implicarea procesatorilor de plati īn industria pariurilor online este limitata si a revenit īn actualitate odata cu lansarea Checkout, serviciul de plati online al companiei Google. Īnainte de lansarea sa, au fost analisti care preziceau implicarea Google īn procesarea pariurilor online. Cu ani īn urma, Paypal decisese ca nu proceseaza platile din aceasta industrie. Daca Google s-ar fi implicat, acesta ar fi fost un pas important īn amenintarea pozitiei de piata a PayPal.

Lansarea serviciului Google Checkout a aratat īnsa faptul ca americanii nu-si propun sa proceseze jocuri de noroc. Iar piata a ramas pe mana unor procesatori specializati. Neteller, firma cu sediul in Londra, a procesat anul trecut 7,3 miliarde de dolari din pariuri online.
Cāt despre decizia Google, am putea gasi si alte motivari īn afara motto-ului puritan al companiei („Sa nu faci rau“). Īn SUA, legislatia aplicabila pariurilor online este extrem de neclara. Aproape īn fiecare an, īn Congresul american se pune īn discutie un proiect de lege care sa interzica organizarea si procesarea platilor rezultate din astfel de activitati. Īn acelasi timp, Departamentul de Justitie al Statelor Unite vine constant cu atentionari adresate marilor jucatori de pe piata IT de a nu sustine, sub nicio forma, pariurile online.

Americanii se contrazic

La origine, Departamentul de Justitie al Statelor Unite leaga interdictia organizarii de pariuri online de o lege din 1961: „Legea federala a comunicatiilor prin cablu“. Īntr-o formulare va-dit depasita de evolutia viitoare a tehnologiei, legea īn cauza vorbeste despre interdictia aplicata organizarii oricarui tip de pariu legat de un eveniment sportiv sau de un concurs de acest gen, prin intermediul comunicatiei prin „cablu“. Important de retinut este faptul ca legea sanctioneaza organizatorul, nu pe cel care participa la un astfel de pariu.

Instantele americane solicitate sa-si precizeze opinia cu privire la interpretarea acestei legi au avut pareri unanime. Astfel, īn februarie 2001, judecatorul Stanwood Duval de la o instanta din New Orleans a hotarāt ca, „īntr-o interpretare ad-literam, legea nu interzice organizarea de jocuri de noroc si pariuri online, ci se refera doar la pariurile legate de un eveniment sportiv sau un concurs sportiv“. Judecatorul Duval are chiar o opinie transanta cu privire la inaplicabilitatea legii īn cazul jocului online de poker: „Trebuie sa fii ticnit sa consideri jocul de poker online ca fiind un eveniment sportiv“.

Aceasta decizie a fost sustinuta de Curtea Federala de Apel, un an mai tārziu, la judecarea apelului formulat īmpotriva hotarārii lui Duval. Pozitia Curtii de Apel a fost ca legea nu interzice decāt pariurile legate de evenimente sportive sau de concursuri sportive.

Prioritate legislativa pentru republicani

Cu toate acestea, Departamentul de Justitie din SUA continua sa considere legea īndeajuns de acoperitoare pentru interzicerea oricarei forme de pariuri online. Pozitia Departamentului a fost atāt de transanta, īncāt, īn aprilie 2004, Google si Yahoo! au anuntat ca vor elimina din paginile lor campaniile publicitare vizānd jocurile de noroc. Aceasta eliminare era urmarea fireasca a comunicatului Departamentului de Justitie care informa faptul ca legea federala a comunicatiilor prin cablu se refera la toate tipurile de pariuri online, iar publicitatea facuta unui astfel de serviciu poate fi interpretata ca o instigare la o fapta ilegala. Cu toate acestea, īncepānd cu aprilie 2005, Yahoo! a reīnceput sa faca publicitate unor servicii de acest gen.

Toata lumea īsi doreste clarificarea legislativa a problemei. Sustinatorii si opozantii industriei de pariuri online īsi pregatesc fiecare propriile argumente. Primii aduc īn discutie cele 80 de state ale lumii care au decis legalizarea pariurilor online si exemplul Marii Britanii care īsi propune sa atraga cāt mai multe companii de pariuri online, pe teritoriul sau, īn urmatorii ani. Printre sustinatorii cei mai importanti ai legalizarii pariurilor online īn SUA se afla marile cazinouri americane, care ar putea astfel concura cu organizatorii straini de pariuri online.
De cealalta parte se afla o mare parte a populatiei americane, care considera pariurile online o amenintare extrem de grava la adresa adolescentilor, care sunt grupa de vārsta cu potentialul cel mai ridicat de dependenta de jocurile de noroc. Datorita acestui curent al opiniei publice, republicanii americani au plasat interzicerea jocurilor online de noroc printre prioritatile legislative pe care le vor urmari īn viitorul apropiat, alaturi de interzicerea casatoriilor īntre persoane de acelasi sex.

In Romania, pariurile online sunt legale

La noi, activitatile tip jocuri-concurs cu cāstiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicatie, sunt supuse reglementarii Hotarārii Guvernului nr. 251/1999 privind conditiile de autorizare, organizare si exploatare a jocurilor de noroc. Aceste activitati sunt legale, cāta vreme sunt autorizate de organele abilitate ale statului.

Īn cazul acelor activitati care intra sub incidenta legii, programele informatice pe baza carora sunt desemnati cāstigatorii vor fi verificate si certificate, īnaintea efectuarii extragerilor, de catre agenti economici specializati īn soft, abilitati de Ministerul Finantelor. De asemenea, tragerile la sorti pentru desemnarea cāstigatorilor se vor face sub directa supraveghere a unor comisii din care vor face parte, īn mod obligatoriu, cāte un reprezentant al directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor si al Ministerului de Interne, precum si un specialist īn soft, reprezentant al agentului economic care a efectuat verificarea si certificarea programului. Acest specialist va confirma valabilitatea programului folosit la extragerea respectiva.

Īn privinta procesarii eventualelor plati, niciunul dintre procesatorii de plata online din Romānia nu accepta jocurile de noroc sau pariurile online de orice fel.