Vor ajunge masinile sa fie independente de oameni, vor aparea grupuri care sa se impotriveasca dezvoltarii tehnologice si care vor fi urmarile socio-politice ale dezvoltarii spatiului virtual reprezinta doar cateva dintre temele atinse in ultimul studiu privind dezvoltarea elementului care a revolutionat ultimele decenii: Internetul
Cum va arata Interrnetul in 2020 si care va fi locul ocupat de spatiul virtual in existenta offline. Aceasta este imaginea pe care 742 de experti din intreaga lume au incercat sa o creioneze, opiniile lor fiind incluse intr-un studiu Pew Internet&American Life Project. Marea majoritate au ajuns la un acord privind modul in care va evolua tehnologia dar parerile sunt diferite in ceea ce priveste impactul acesteia asupra existentei umane.

Internetul va fi accesibil unui numar de oameni mult mai mare decat in prezent, avand in vedere dezvoltarea tehnologiilor de transmisie in urma investitiilor de miliarde de dolari in retelele de transmisie de inalta viteza. 56% dintre respondenti au afirmat ca tehnologiile wireless vor face Internetul accesibil aproape oricui, oriunde si oricand, costurile urmand sa fie mult mai mici decat cele din ziua de azi iar vitezele de transmisie a datelor putand sa atinga valori ametitoare comparativ cu cele mai bune oferte actuale.

Acest scenariu ar duce inevitabil la micsorarea spatiului privat si la o marire a transparentei in ceea ce priveste actiunile autoritatilor sau a companiilor. Expertii nu au cazut de acord asupra faptului ca o marire a transparentei va duce si la o lume mai buna in general. Astfel, 49% dintre acestia sunt de parere ca reducerea intimitatii personale nu reprezinta un cost neglijabil pentru a transparenta mai mare la nivel global, in timp ce 46% considera ca beneficiile justifica costurile, oamenii putand sa cunoasca mult mai bine lumea in care traiesc.

In opinia ultimilor, autoritatile ar putea fi trase mult mai usor la raspundere, democratia capatand un nou inteles prin participarea activa a cat mai multor cetateti la exercitiul puterii. Primii insa si-au argumentat opiniile prin faptul ca diverse grupuri ar putea prelua controlul asupra fluxului de informatii, inducand astfel internautii in eroare.

Autonomia masinilor, o problema reala

Masina capabila de gandire care se va rascula impotriva stapanirii umane acesta este un scenariu intalnit des in filmele sau romanele SF. Expertii din domeniu considera insa ca oamenii vor pastra in continuare controlul asupra tehnologiei in anul 2020, indiferent de dezvolatrea pe care aceasta o va avea in urmatorii ani.

Cu toate acestea, majoritatea expertilor chestionati au fost de acord ca autonomia tehnologiei in unele domenii reprezinta un risc real. Spre exemplu, supravegherea si sistemele de urmarire, domeniul securitatii in general, ar putea capata o autonomie fata de intretinerea din partea omului. Acest fapt nu ar reprezenta in sine un pericol cat posibilitatea unui atac informational cu repercusiuni grave sau a concentrarii controlului asupra sistemelor tehnologice in mainile unui grup restrans de persoane.

54% dintre respondenti au afirmat ca majorarea gradului de independenta pentru sistemele informatice in anumite domenii au putea genera riscuri care ar fi sesizabile pentru om intr-un moment in care va fi prea tarziu pentru impiedicarea unor urmari grave. Cu toate acestea, este putin probabil ca masinile vor capata o gandire si o vointa proprie pana in 2020, un expert reusind sa creioneze prin opinia sa tabloul general din viitor: Atat timp cat poate fi scos din priza, nicio tehnologie nu prezinta riscul de a deveni independenta.

Rezistenta anti-www

Dezvoltarea tehnologica si marirea gradului de importanta pe care Internetul il ar in realitatea zilnica ar putea duce la creearea unei rezistente impotriva mediului virtual. 58% dintre expertii chestionati de Pew sunt de acord cu posibilitate ca peste in urmatorii ani sa creeze un grup cultural care sa se impotriveasca tehnologizarii existentei, grup care sa aleaga de buna voie o existenta simpla departe de inovatiile tehnologice si care sa contina si factiuni care ar putea sa isi exprime impotrivirea prin mijloace si cai violente. 35% dintre experti au afirmat insa ca diferentele religioase, economice sau politice vor fi in continuare cauzele principale care vor sta la baza actelor teroriste, diferentele tehnologice si Internetul in sine nereprezentand un pericol din acest punct de vedere.

Engleza nu va deveni limba oficiala a spatiului virtual contrar parerilor actuale. Expertii chestionati considera ca influenta si gradul de folosire a limbii engleze vor creste, dar ca aceasta nu va deveni o limba oficiala in www, existand si alte limbi care vor fi aproape la fel de mult folosite, creandu-se astfel un spatiu deschis comunicarii pentru orice internaut.

Realitatea se muta online

Raspandirea Internetului va accentua fenomenul care se produce si astazi: existenta se va desfasura tot mai mult online. Tot mai multe persoane vor avea acces la Internet si vor alege sa isi petreaca orele libere navigand in spatiul virtual. De asemenea, tot mai multi oameni isi vor desfasura o mare parte a activitatii la locul de munca pe Internet, marind astfel diferentele dintre existenta offline si cea online.

Acest fenomen poate avea atat urmari bune cat si repercusiuni negative asupra societatii in ansamblu. La capitolul consecinte pozitive expertii mentioneaza o productivitate a muncii mai mare, dezvolatarea unui mediu al cunoasterii accesibil tuturor si posibilitatea atingerii succesului pe plan personal mult mai usor comparativ cu perioada actuala.

In ceea ce priveste posibililele efecte negative, expertii au notat scaderea simtului realitatii pentru persoanele care vor avea o expunere considerabila la Internet. Realitatea lor se va desfasura tot mai mult in spatiul virtual, acest fenomen avand efect si asupra interactiunii umane, asupra perceperii evenimentelor din realitatea offline si asupra conceptiei fata de persoanele care vor avea o expunere mai redusa la Internet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri