Alt operator, acelasi numar de telefon. Aceasta posibilitate a fost primita cu bucurie de catre clienti, insa rezultatele inregistrate in tarile in care portabilitatea numerelor de telefon a fost implementata sunt modeste
Temerile legate de pierderea numarului de telefon si de eventualele probleme cauzate de schimbarea acestuia au facut multi clienti ai operatorilor de telefonie mobila sa se gandeasca de doua ori inainte de a migra in tabara adversa, convinsi fiind de ofertele promotionale. Portabilitatea numerelor de telefon a inlaturat a inlaturat aceste temeri, autoritatile din domeniul comunicatiilor sperand ca prin implementarea acestui sistem se va ajunge la o imbunatarire a serviciilor oferite de operatorii de telefonie.

Abonatii care au ales insa sa isi schimbe operatorul sunt in numar redus. Desi sistemul a fost implementat in multe din statele membre UE sau in SUA si serviciile s-au imbunatatit (in unele cazuri operatorii au venit cu oferte tentante pentru a isi pastra clientii), numerele care au fost portate nu au reprezentat un procent semnificativ din totalul numerelor de telefon.

Aceste date reies dintr-un studiu efectuat de Analysys Research asupra impactului pe care l-a avut portabilitatea numerelor asupra industriei de telefonie mobila. Studiul a fost efectuat intr-un numar de 25 de tari, principala sa concluzie fiind ca posibilitatea schimbarii operatorului de telefonie mobila fara a iti schimba si numarul nu a inregistrat un succes rasunator in randul clientilor.

In marea majoritate a statelor in care a fost implementat sistemul, sub 10% din abonati au ales sa isi schimbe operatorul de telefonie, pastrandu-si acelasi numar de telefon. Cel mai mare grad de portabilitate este intalnit in Finlanda, unde procentul convorbirilor telefonice prin retelele de telefonie mobila este majoritar. In schimb, sistemul a inregistrat un semi-esec in majoritatea pietelor in care a fost implementat, spun autorii studiului.

Studiul nostru prezinta impactul real al portabilitatii numerelor de telefon si oportunitatile semnificative pe care acest sistem le ofera operatorilor de telefonie mobila. Desi este un factor esential de crestere a competitivitatii in piata, sistemul a dat gres in multe piete, fiind adoptat de un numar limitat de clienti din cauza slabiciunilor in implementarea acestuia, a declarat cu ocazia prezentarii studiului dr. Mark Heath, cercetator in cadrul Analysys Research.

Cei mai importanti factori care au dus la numarul redus de schimbari ai operatorilor de telefonie fara schimbarea numarului sunt promovarea slaba, costurile schimbarii operatorului si formalitatile birocratice din unele piete. Una din cele mai mari bariere in calea raspandirii in randul clientilor a portabilitatii numerelor de telefon este promovarea slaba a acestui serviciu, noteaza Alastair Brydon, unul din autorii studiului. In ciuda implementarii celor mai bune solutii tehnice, sistemul portabilitatii numerelor va esua daca nu este promovat de catre operatori, continua Alastair Brydon.

Operatorii autohtoni se pregatesc sa faca schimb de numere

Portabilitatii numerelor de telefon in Romania este in plina faza de implementare, primele rezultate urmand sa apara spre sfarsitul acestui an sau in 2008. Atat utilizatorii serviciilor de telefonie mobila cat si cei ai serviciilor de telefonie fixa vor putea sa isi schimbe operatorul fara a isi pierde numarul de telefon, portabilitatea de la un numar de telefon mobil la unul de fix (sau invers) nefiind posibila.

Taxele percepute pentru acest serviciu vor exista numai la nivelul pietei de gros, adica intre operatori, intre cel care ia si cel care doneaza numarul. Potrivit ANRC, se vor plati circa 11 euro pentru numarul portat in retele mobile si 13 euro pentru numarul portat in retele fixe. Tarifele pentru utilizatorii finali vor fi practic subventionate de operatorul care preia numarul, utilizatorul avand in mod normal un tarif mai mic decat cel stabilit de ANRC pe piata de gros.

Abonatii ar putea totusi sa plateasca o taxa pentru a isi schimba operatorul fara a pierde numarul de telefon, fiind evident faptul ca un abonat care nu aduce un profit substantial pentru un operator nu va fi interesant pentru concurentul la care doreste sa migreze. Suma platita de operator pe client, ar putea fi insa recuperata in scurt timp. Spre exemplu, Cosmote, al treilea jucator din piata telefoniei mobile dupa Orange si Vodafone, obtine un venit mediu de la un utilizator de servicii prin cartela si abonament de 6,2 euro, taxa portarii numarului urmand sa fie amortizata in cateva luni.

Studiul Analysys Associate concluzioneaza ca portabilitatea numerelor de telefon poate aduce beneficii importatante atat utilizatorilor, care pot beneficia de noi oferte fara a renunta la datele sale de contact, cat si pentru operatori care isi pot creste cota de piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri