Telefoanele mobile de ultima generatie au dus noi functii destinate utilizatorului: poti asculta muzica cu ajutorul telefonului mobil, poti urmari programe de televiziune si poti filma la randul tau petrecerea de Anul Nou. Si mai poti sa renunti la telefonul mobil din cauza unui virus informatic
Chiar daca riscurile de infectare cu virusi a unui telefon mobil sunt in continuare relativ mici, mii de telefoane au fost deja afectate. Virusii informatici pot dezafecta complet un telefon mobil sau pot majora factura prin mesaje costisitoare sau apeluri catre numere nedorite.

Virusii informatici pe telefoanele mobile s-au inmultit de cinci ori in 2006, potrivit unui studiu publicat la Congresul 3GSM de la Barcelona de firma de securitate informationala McAfee si compania de cercetare Informa. De la aparitia in 2004 a primului virus ce afecta telefoanele mobile, numarul acestor virusi a crescut pana la 350 in prezent, a precizat compania F-Secure, potrivit NewsIn.

"Operatorii de telefonie mobila simt deja impactul amenintarilor informatice asupra clientilor si a performantei retelelor, fiind tot mai ingrijorati de potentialul impact asupra brandului propriu si asupra succesului serviciilor de noua generatie, din care isi obtin o proportie importanta din profit", au precizat oficialii companiei McAfee.

Operatorii de telefonie mobila sunt mai afectati de virusii informatici din cauza majorarii nivelului de utilizare a serviciilor de accesare a internetului de pe telefoanele mobile, clientii a 83% din operatorii de telefonie mobila din lume fiind afectati in 2006 .

Din datele studiului mai reiese ca peste jumatate din operatorii de telefonie mobila care au experimentat un atac informatic au intalnit aceasta problema in ultimele trei luni, ceea ce denota o crestere a numarului de atacuri informatice asupra telefoanelor mobile de ultima gneratie. In plus, numarul operatorilor mobili care au cheltuit bani pentru a imbunatati securitatea in telefonia mobila s-a dublat anul trecut, suma totala fiind de peste 200.000 de dolari.

McAfee, impreuna cu grupul finladez F-Secure, a fost principalul comerciant de aplicatii de securitate pentru terminalele mobile, insa anul trecut majoritatea companiilor de aplicatii antivirus din lume au introdus pe piata produse proprii destinate telefoanelor mobile. "Exista virusi ce afecteaza telefoanele mobile, dar proportia este mult mai mica fata de numarul virusilor ce afecteaza calculatoarele", a declarat pentru Reuters seful diviziei de cercetare a F-Secure, Mikko Hypponen.

Acesta a mai precizat ca situatia a fost mult imbunatatita odata cu lansarea versiunii a treia a sistemului de operare Symbian, cel mai folosit sistem de operare pe plan mondial destinat telefoanelor mobile. "Versiunea a treia este mult mai sigura. Deocamdata nu au aparut aplicatii care sa puna in primejdie acest sistem", a incheiat Hypponen.

Cel mai mare impact al atacurilor informatice a fost asupra gradului de satisfactie al clientilor. Aproape o treime din operatorii de telefonie mobila chestionati (29%) au afirmat ca satisfactia clientilor a suferit cea mai mare erodare in 2006, chiar mai mare decat cea a veniturilor. Al doilea impact major al virusilor informatici destinati telefoanelor mobile de ultima generatie a fost reprezentat de scaderea perormantelor tehnice ale retelelor de telefonie mobila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri