Microsoft, Google si Yahoo au inregistrat rezultate modeste in al doilea trimestru al acestui an, pe fondul unor probleme de productie, al unor cheltuieli neprevazute, respectiv al unor miscari in managementul de top. Mai umilul eBay le-a luat-o tuturor in fata, cu un profit in crestere cu 50%, alimentat de succesele PayPal si Skype.
Profitul Microsoft pentru al doilea trimestru a crescut cu doar 7%, fiind afectat, in principal, de cheltuielile suportate de companie pentru acoperirea daunelor provocate de consola de jocuri video defectuoasa Xbox 360.

Cel mai mare producator de software din lume a declarat ca veniturile sale pentru ultimele trei luni s-au ridicat la 3,04 miliarde de dolari, echivalentul a 31 de centi pe actiune. Pentru perioada similara a anului trecut, Microsoft a inregistrat venituri de 2,83 miliarde de dolari, echivalentul a 28 de centi pe actiune.

Rezultatele financiare ale Microsoft au fost puternic afectate de o pierdere de 1,06 miliarde de dolari, bani cheltuiti pentru repararea defectiunilor la consolele de joc Xbox 360.

Si Google a inregistrat rezultate dezamagitoare, cauzate de costurile ridicate ale unei runde recente de angajari si cresterii altor costuri de operare. Toate acestea s-au reflectat intr-o scadere de 7% in actiunile gigantului american.

Profitul net inregistrat de Google a crescut, totusi, cu 28%, pana la valoarea de 925 milioane dolari, respectiv 2,93 dolari pe actiune, fata de 721,1 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 2,33 dolari pe actiune. Pe de alta parte, profitul net a scazut in al doilea trimestru al acestui an fata de primul trimestru, cand s-a inregistrat un profit de un miliard de dolari. Venitul brut a crescut cu 58%, pana la 3,87 miliarde dolari, in concordanta cu previziunile Wall Street.

Castigurile au fost contracarate partial de o crestere a cheltuielilor salariale prin adaugarea de angajati, masura pe care Google a spus ca a luat-o pentru accelerarea cresterii. Numarul angajatilor la Google a crescut cu aproape 13% din martie pana in iunie, pana la 13.786 angajati cu norma intreaga, de la 12.238 angajati la sfarsitul lunii martie.

Pentru Yahoo, rezultatele sunt si mai pesimiste. Profiturile pe al doilea trimestru au scazut, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul unor restructurari la nivel executiv inalt. Astfel, profitul net inregistrat de Yahoo in ultimul trimestru a fost de 160,57 milioane de dolari, echivalentul a 11 centi pe actiune, fata de cele 164,33 milioane de dolari inregistrate anul trecut.

Incasarile totale ale companiei s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari, fata de cele 1,58 miliarde inregistrate in perioada similara a anului trecut. In ultimele sase luni, actiunile Yahoo au scazut cu mai mult de 5%.

Problemele Yahoo apar in conditiile in care compania a suportat recent schimbari importante in primele linii de management. Luna trecuta, CEO-ul Yahoo, Terry Semel, a fost inlocuit de cofondatorul companiei, Jerry Yang, in timp ce fostul CFO, Susan Decker, a fost promovata la functia de presedinte al companiei. Toate aceste schimbari au intervenit pe fondul scaderii vanzarilor de publicitate, atat de solide in trecut.

Pentru eBay, situatia financiara e mult mai roz. Cea mai mare companie de licitatii online a inregistrat, in al doilea trimestru al lui 2007, un profit net de 375,8 milioane de dolari sau 27 de centi pe actiune, in crestere cu 50% fata de profitul de 250 de milioane de dolari sau 17 centi pe actiune inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Incasarile au crescut in ultimul trimestru al anului pe fondul cresterii accelerate a taxelor care au dinamizat veniturile din licitatii, dar si majorarii segmentului de clienti ai diviziei PayPal. Vanzarile au crescut cu 30%, totalizand 1,83 miliarde de dolari.

Cea mai mare pondere in cresterea eBay l-a avut succesul PayPal, companie achizitionata in 2002 pentru 1,5 miliarde de dolari, a carei majorare a veniturilor a intrecut incasarile din licitatii. De asemenea, divizia telefonica Skype Internet a inregistrat venituri mai mult decat duble, ajungand la 90 milioane de dolari, in timp ce numarul utilizatorilor inregistrat a sarit cu 94%, pana la 220 de milioane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri