Revista online de afaceri eMarketer preconizeaza ca numarul de privitori ai clipurilor video va creste de la 114 milioane in 2006 la 183 de milioane in urmatorii 4 ani. In consecinta, clipurile video online se bucura de o tot mai mare popularitate in randul internautilor, oferind utilizatorilor ceea ce televiziunea traditionala nu poate inlesni: selectarea si vizionarea continuturilor in functie de propriile preferinte si dorinte.
“Unii dintre cei mai mari jucatori ai industriei de profil se tem ca accesul liber la continuturile video ameninta televiziunea traditionala si distributia de film. Altii, dimpotriva, au remarcat potentialul enorm pe care il reprezinta acesta atunci cand vorbim despre cresterea veniturilor prin aplicarea de noi modele de afaceri, incluzand streaming-ul video publicitar, descarcarile de continut video contra cost , serviciile video cu plata si inchirierile online”, crede Paul Verna, analist senior la eMarketer.

Analistii de la eMarketer au realizat si un top al celor mai vizionate continuturi video pe Internet. Astfel, stirile se afla pe primul loc, cu peste 14% din preferintele internautilor, filmele ocupa locul secund, cu 12%, fiind indeaproape urmate de videoclipurile muzicale, cu 11%. Categoriile de la baza clasamentului sunt cele care fac obiectul genurilor de nisa, precum desenele animate si rapoartele financiare, dar si cele care se bucura de un continut video de calitate si de durata, ca filmele si emisiunile de televiziune.

“Exista mai multe modele de a scoate profit din clipurile video online, insa expansiunea unui model publicitar de castig pentru continuturile online va fi foarte periculoasa pentru sanatatea industriei de profil”, este de parere Verna. Pana in 2011, 165 de milioane de utilizatori vor fi vazut spoturi publicitare online, potrivit previziunilor emise de eMarketer, in comparatie cu cele 88 de milioane de internauti contorizati in 2006.

“Exista o polemica intre publicitari, editorii de continut online si consumatori cu privire la lungimea spoturilor publicitare. Pana acum, inca nu s-a ajuns la niciun consens, perpetuandu-se modelul celor 30 de secunde, care a dominat televiziunea zeci de ani”, a adaugat analistul de la eMarketer.

Daca legatura dintre continutul video online si spoturile publicitare online este una cheie in dezvoltarea industriei video online, conexiunea dintre televiziune si Internet va juca, de asemenea, un rol principal in evolutia video online. Pana in 2011 vor exista peste 200 de milioane de utilizatori de broadband, dintre care peste 91% sau 183 de milioane vor viziona continuturi video pe Internet.

“Pana la urma, anumite dispozitive se vor uni intr-o forma a mult-promisei <case digitale>. Insa, chiar si in viitorul indepartat, consumatorii vor continua sa foloseasca diferite tehnologii pentru a se bucura de clipurile video in toate modurile posibile, fie ca este vorba despre filme celebre de la Hollywood sau de clipuri video filmate acasa”, crede Verna.

Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta serviciul online YouTube, un site ce permite incarcarea de videoclipuri facute acasa, dar care este invadat de continut digital preluat, de cele mai multe ori, ilegal de la televiziuni. In prezent, YouTube se defineste drept un adevarat fenomen, fiind cel mai mare post TV cu o audienta de peste 100 de milioane de internauti si tot atatea milioane de clipuri incarcate in baza sa de date. In Romania, au aparut deja posturi TV care emit exclusiv pe Internet, precum Evo TV si Brain TV, dar exista posturi TV care permit si accesul online la unele continuturi digitale (de exemplu, Antena 3).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri