Orice utilizator de Internet stie ce este Google sau Yahoo!. Adica stie ce e un motor de cautare si care este principiul de utilizare. Americanii au inventat chiar si o expresie noua, folosita ori de cate ori un utilizator de Internet doreste sa afle ceva: google it. Ce facem nsa atunci cnd vrem sa fim noi cei gasiti pe Internet?.
Multi webmasteri au nce-put sa afle ct de mult i pot ajuta motoarele de cautare atunci cnd este vorba de cresterea traficului nregistrat de site. Consecinta optimizarii prezentei paginilor unui website n rezultate-le motoarelor de cautare se masoara de multe ori n bani. Chiar si n Romnia, multe dintre website-urile profitabile se bazeaza pe minimum 40% din utilizatorii zilnici proveniti din traficul directionat de catre motoarele de cautare. Dintre acestea, Google.com este responsabil de cea mai mare parte a traficului website-urilor romanesti, urmat de search.yahoo.com, search.msn.com si altele.

Sunt aici!

Tocmai ati deschis o afacere online si doriti sa fie remarcata de clientii potriviti? Atunci va trebui sa obtineti maximul de performanta din metoda de marketing care are cel mai mare impact la momentul actual: marketingul unui website prin intermediul unor metode de optimizare a prezentei acestuia n listele de rezultate furnizate de motoarele de cautare (search engine optimization - pe scurt, SEO).
ncepeti printr-un experiment. Va uitati la ecranul computerului si introduceti termeni n casuta de cautare de la www.google.com. Rezultatele cautarii sunt prezentate sub forma unor liste de website-uri care contin cuvntul ori sintagma dorita de dumneavoastra. Pe masura ce parcurgeti pagina, regasiti website-uri care sunt plasate mai jos sau mai sus n rezultatele cautarii. Sa fie aceasta plasare una aleatorie? Nici gnd! Google a devenit unul dintre marii jucatori ai lumii IT pentru ca a nteles ca oamenii doresc sa gaseasca rezultate relevante atunci cnd cauta un cuvnt pe Internet. Experienta Google se traduce n mai multe brevete de inventie care au revolutionat lumea motoarelor de cautare si care ne permit sa folosim rezultatele cautarii Google ca pe o pagina de intrare n website-ul nostru.

Brevetele Google

Potrivit brevetului de inventie ce dateaza din 2003, Google (uneori si prin intermediul Google Toolbar) tine seama de cuvintele-cheie continute de pagina web, de legaturile catre aceasta, de traficul nregistrat de pagina, de schimbarile survenite n organizarea acesteia si de frecventa acestor schimbari, de designul paginii web, titlul, descrierea acesteia si asa mai departe.

Brevetul s-a adaugat celor pe care compania le detinea deja, viznd furnizarea unor rezultate pentru cautarile care au ca obiect cuvinte ambigue. n plus, Larry Page, unul dintre co-fondatorii Google, a inventat un algoritm intitulat PageRank, care a fost brevetat n 2001. Prin intermediul algoritmului, Google poate calcula popularitatea si relevanta unei pagini n functie de numarul paginilor care contin legaturi la aceasta.

Sfaturi pentru entry level

Atunci cnd va referiti la SEO, trebuie sa ntelegeti ca vorbim despre o adevarata stiinta, cu propriile axiome, teoreme, variabile si constante. Daca doriti sa va ocupati chiar dumneavoastra de optimizarea SEO, ar fi bine sa acordati cteva saptamni bune cititului. Iata cteva reguli de nceput:

1. Cnd construiti un website, imaginati-va care ar fi cuvintele-cheie, definitorii pentru afacerea dumneavoastra online, prin care utilizatorii motoarelor de cautare va pot accesa website-ul. Apoi construiti pagini web al caror continut este centrat pe respectivele cuvinte-cheie. Va sfatuim sa le cereti dezvoltatorilor website-ului sa tina seama de cuvintele-cheie de mai sus atunci cnd scriu titlul fiecarei pagini web si descrierea acesteia.

2. ncercati sa obtineti ct mai multe legaturi de la pagini web relevante pentru lista de cuvinte-cheie pe care ati realizat-o. Fiecare legatura catre paginile website-ului dumneavoastra, venind de la website-uri considerate de motoarele de cautare ca fiind relevante pentru cuvintele-cheie pe care le-ati definit, poate nsemna un loc mai sus n lista de rezultate furni-zate de motorul de cautare.

3. Nu exagerati cu folosirea tehnicilor de SEO, pentru ca, din cnd n cnd, Google si alte motoare de cautare creeaza noi tehnici prin care sunt depunctate anumite metode de promovare. Au fost vremuri n care multi webmasteri ascundeau cuvinte-cheie n interiorul propriilor pagini web, folosind un text de aceeasi culoare cu fundalul. Ulterior, folosirea textului invizibil a devenit sursa a multor caderi spectaculoase n ochii motoarelor de cautare. Chiar n aceasta saptamna, Google a decis sa-i depuncteze pe toti acei webmasteri care se foloseau de layere CSS (Cascading Style Sheets), pentru a ascunde informatie n pagina. CSS-ul este o modalitate practica prin care un designer poate adauga stil unei pagini web (spre exemplu: fonturi, culori, metode de spatiere).

4. Va sfatuim, de asemenea, sa discutati cu echipele care se ocupa de designul si marketingul website-ului dumneavoastra. O ntelegere, chiar primara, a metodelor de marketing prin intermediul motoarelor de cautare este mai mult dect necesara pentru dezvoltarea unei afaceri web durabile. Puteti ncredinta explicarea sau aplicarea acestor concepte unor specialisti din afara companiei. Cu ct website-ul devine vizibil mai repede n listele de rezultate ale motoarelor de cautare, cu att utilizatorii de Internet vor putea deveni viitori clienti ai afacerii dumneavoastra.

Abuzuri ale specialistilor SEO

SEO poate fi si o tehnica de convingere, aplicata din ce n ce mai des si n Romnia, atunci cnd li se vnd unor clienti nepriceputi servicii ale unor specialisti nepriceputi. Una dintre metodele cele mai folosite era, pna deunazi, crearea de pagini de intrare (doorways), ncarcate cu liste ale cuvintelor-cheie furnizate de client. Furnizorul de servicii SEO promite ca, astfel, website-ul clientului va deveni cu mult mai atractiv n ochii motoarelor de cautare. Din pacate, aceasta afirmatie este mai mult dect falsa, din moment ce o singura pagina web nu poate fi relevanta pentru un numar foarte mare de cuvinte-cheie.

Au fost si situatii n care clientii au regasit mai trziu, la ncheierea colaborarii cu specialistii SEO, link-uri catre website-uri concurente, ascunse n textul propriilor pagini. Retineti deci ca, atunci cnd vi se propune construirea unei pagini de intrare atractive pentru Google, rezultatul va fi, n cele mai multe cazuri, pierderea popularitatii website-ului n ochii motoarelor de cautare.

Orice tehnica SEO este vizibila numai dupa cateva luni de la aplicarea ei. n cazul google.com, orice schimbare n strategia SEO a site-ului dumneavoastra va fi vizibila numai dupa urmatoarea actualizare a bazelor de date ale Google. Cum actualizarile sunt impredictibile, iar Google nu are de gnd sa mpartaseasca nimic din orarul sau continutul acestora, SEO ajunge sa semene foarte mult cu un joc de noroc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri