Ultimii ani nu au fost tocmai buni pentru antreprenorii romani, dar acestia au ramas optimisti, lucru aratat si de faptul peste jumatate dintre intreprinzatori isi doresc sa isi extinda moderat afacerea in urmatorii doi ani. La polul opus, putin peste 1% dintre romanii care au lansat un business se gandesc sa il inchida, arata "Cartea alba a IMM-urilor", un studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR)
Astfel, in jur de 52,3% dintre patronii romani de companii mici si mijlocii spera sa isi dezvolte moderat afacerea in urmatorii doi ani, 37,1% isi doresc sa mentina businessul la dimensiunile actuale si 5,9% vor sa isi dezvolte rapid afacerea.

La polul opus, 2,1% dintre cei care detin un IMM vor sa isi reduca afacerea, 1,3% vor sa o inchida, iar 1% spera sa o vanda.

Pe de alta parte, 74% dintre micii intreprinzatori spera ca anul acesta isi vor mari vanzarile in Romania (vezi tabel), 48,2% vor sa lanseze produse noi, 47,5% isi doresc sa intre pe noi piete, 28,5% viseaza la un parteneriat de afaceri, 15,1% spera sa primeasca un imprumut, iar 7,2% vor sa isi majoreze exporturile.

Insa, antreprenorii isi fac aceste sperante in contextul in care foarte putini dintre ei cred ca anul acesta va fi mai bun decat ultimii doi, trei ani.

De exemplu, doar 7,7% dintre intreprinzatorii romani afirma ca in 2011 mediul de afaceri va evolua mai bine decat in 2010, in timp ce 69,6% cred ca anul acesta va fi mai slab decat cel anterior.

Cum a influentat criza IMM-urile:

In jur de 44,4% dintre companiile mici si mijlocii si-au redus activitatea intre octombrie 2008 si martie 2011, aproximativ 42,8% nu au fost influentate, iar 12,6% au inregistrat afaceri in crestere.

Pe de alta parte, anul trecut 55,2% dintre patronii de IMM-uri au raportat venituri in scadere fata de 2009, doar 25,9% au raportat afaceri similare, iar 18,7% au inregistrat venituri mai mari comparativ cu anul anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri