Antreprenorii romani cel mai adesea cloneaza afaceri decat sa inoveze idei de afaceri, desi sunt inteligenti si creativi, a declarat Marius Ghenea, presedintele grupului de firme FiT Distribution, mentionand totodata ca acestia nu prea inteleg mecanismele financiare ale afacerilor, transmite Mediafax.
"Am vorbit si cu antreprenori din alte tari din zona, si ai nostri sunt mai inteligenti. Sunt foarte creativi, ceea ce la inceput este un plus, dar in cele din urma se transforma in minus, pentru ca excesul de creativitate duce la defocalizare si uneori acest lucru este fatal pentru business. Un lucru foarte important, la care trebuie lucrat este ca antreprenorii romani au prea putina intelegere cu privire la problemele financiare ale afacerii. Este si vina scolii. Daca ii intrebi de cifre, iti spun: stai sa intreb contabila. Trebuie sa inteleaga mecanismele si principiile financiare ale afacerii", a declarat, la un seminar pe teme de antreprenoriat, Ghenea, care este si profesor in prima scoala de antreprenoriat din Romania - School for Startups Romania.

In ceea ce priveste zonele in care antreprenorii romani sunt activi, Ghenea spune ca acestia nu sunt prea inovativi, ci urmaresc domenii "in trend", cat mai simple si cu bariere de intrare joase.

"As vrea mai mult business inovativ, decat de tip clona. Ne uitam in strainatate si spunem vreau si eu o afacere ca asta. De multe ori, insa aceste afaceri sfarsesc prin a fi doar clone, fara valoare. Antreprenorii romani merg intr-o abordare de tip fashion, trend. Se merge dupa trend. Se cauta afaceri cat mai simple si cu bariere de intrare joase", a adaugat Ghenea.

In opinia sa, ecosistemul antreprenorial din Romania sufera mai ales din cauza educatiei in domeniu.

"Exista unele parti din tara unde exista activitate febrila din acest punct de vedere, dar nu focalizata, structurata. Majoritatea facultatilor au cursuri de antreprenoriat, dar nu vreti sa stiti cine preda aceasta disciplina. Aceste cursuri ar trebui sa fie inclusa in curicula scolara si in strategia pentru educatie. Aceasta materie trebuie predata de oameni care au experienta antreprenoriala. Trebuie experienta antreprenoriala si background in domeniu", a precizat Ghenea.

In acelasi timp, mediul antreprenorial din Romania sufera in opinia lui Ghenea din cauza lipselor de modele.

"Din 2007-2008 avem unele modele, dar trebuie promovate. Alta problema cu modelele este ca nu stim sa delimitam modelele false de cele reale", a mai spus Ghenea.

Grupul detinut de Ghenea cuprinde pe segmentul IT, magazinele online PCfun.ro, ElectroFun.ro, 24PC.ro si shopIT.ro, precum si site-urile www.floridelux.ro si site-ul sezonier www.brazidecraciun.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri