Romania se afla pe locul al doilea in Europa, cu 24,7 puncte, in ceea ce priveste intentiile romanilor de a infiinta o afacere, pe primul loc aflandu-se Letonia (cu 24,8 puncte), potrivit studiului Global Entrepreneurship Monitor, realizat pe 24 de tari europene.

Raport

In spatele nostru se afla tari precum Polonia, Ungaria, Slovacia,Croatia, Franta sau Lituania, ceea ce arata ca o mare parte dintre tarile cu un indice mare al intentiei de a deschide o afacere sunt din zona Europei Centrale si de Est sau din zona Baltica.

Pe de alta parte, printre tarile in care oamenii isi doresc foarte putin sa fie antreprenori se numara Rusia, Irlanda, Germania, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia. Marea Britanie, Spania si Turcia.

Cresterea Romaniei este foarte mare fata de 2010 (vezi documentul adaugat mai sus), cand tara noastra se afla la mijlocul clasamentului cu 8,6 puncte. Pe de alta parte, Norvegia se afla pe primul loc in urma cu doi ani, in timp ce in 2011 a ajuns spre finalul topului.

„In acest moment, interesul crescut al romanilor fata de antreprenoriat este un efect al crizei economice. Cei care si-au pierdut locul de munca au fost nevoiti sa gaseasca o alta modalitate de a produce bani, in afara de a fi angajati. Iar cei care erau angajati si aveau experienta profesionala au vazut in criza oportunitati bune de business, asa ca au preferat sa isi dea demisia si sa inceapa propria afacere”, afirma Cristina Alexandru, fondator al site-ului de antreprenoriat Startups.

Ea adauga ca cei care au infiintat o afacere, fie au lansat un business ca urmare a unor oportunitati generate de criza (de exemplu, persoane din domeniul financiar care si-au deschis afaceri prin care ajuta companiile sa isi eficientizeze costurile), fie au inceput o afacere axata pe o pasiune (de exemplu, persoane din imobiliare care si-au deschis magazine tip boutique, cu produse bio).

Studiul GEM mai arata ca Romania a progresat foarte mult anul trecut in privinta promovarii antreprenoriatului in presa si a oportunitatilor pe care antreprenorii le observa ca fiind potrivite pentru a deschide un business.

In acelasi timp, Romania a inregistrat cresteri usoare in privinta perceptiei pe care o au despre abilitatile lor, in privinta considerarii antreprenoriatului ca pe o sansa buna de cariera si in privinta imaginii pe romanii o au despre antreprenori.

Totodata, romanii se tem din ce in ce mai putin de a avea esecuri.

„Pe masura ce numarul exemplelor de succes va creste, oamenii isi vor da seama ca sunt inca multe oportunitati nevalorificate pe piata, interesul fata de antreprenoriat va creste si frica de esec va scadea mai mult. Iar faptul ca afacerile de acum au fost lansate sau urmeaza sa fie lansate de persoane care au deja experienta profesionala este motivul pentru care Romania a urcat in top si privinta abilitatilor pe care cred antreprenorii ca le au”, mai spune Alexandru.

Cine sunt cei mai tari:

- In privinta oportunitatilor observate de a deschide un business: Suedia, Norvegia si Finlanda
- In privinta abilitatilor pe care considera ca le au: Slovacia, Polonia si Spania
- Nu le este frica de greseli: Rusia, Polonia si Germania
- Vor sa deschida o afacere: Letonia, Romania si Polonia
- Se gandesc ca antreprenoriatul este o sansa buna de cariera: Olanda, Polonia si Romania
- Antreprenorii au o imagine de succes: Finlanda, Irlanda si Marea Britanie
- In privinta promovarii antreprenoriatului in presa: Finlanda, Suedia, Olanda

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri