Dupa o perioada de peste un an de tacere, Mihai Paun, fost general manager la Active Soft (parte a NCH), a decis sa ofere wall-street.ro informatii despre planurile sale in noua firma in care este actionar, Ascend NetSolutions, ce proiecte sunt profitabile si care nu, ce ar schimba la piata de online, oferind totodata sfaturi tinerilor antreprenori.
Mihai Paun si-a dat demisia de la NCH la finalul lui 2010. La cateva luni distanta, a lansat mai multe proiecte in cadrul noii firme la care este actionar minoritar, Ascend NetSolutions.

Wall-Street.ro
: A trecut mai bine de un an de cand ai plecat de la Active Soft, timp in care ai fost destul de discret. Cum este pe cont propriu?
Mihai Paun: Nu sunt pe cont propriu, am un asociat. Eu detin 15% din firma si Victor Constantinescu este actionar principal. Fata de ce faceam inainte, aici am o mai mare viteza de miscare si decizie, elasticitate marita, sunt diferente si de asumare – devenise o problema, in momentul in care ti se impune o linie si un task, automat incepi sa nu ti-l mai asumi intrucat faci ceva fara sa crezi. La un moment dat la NCH incepuse sa fie o mai mare inflexibilitate.

W-S.ro: Si incepusesi sa nu te mai simti bine.
MP: Da…dar in general sunt suficient de pragmatic, asumarea e un instrument al succesului pana la urma. In cele mai multe cazuri nu-ti iese ceva daca nu-ti asumi.



W-S.ro
: Pana la urma ti s-au alaturat oameni de la NCH?
MP: Incepusera deja sa plece oameni, inca inainte de mine, si da, unii s-au alaturat proiectului nostru, Ascend Net. Acum avem aproape 50 de angajati per total, mai mult de 2/3 fiind din NCH.

W-S.ro: E un numar destul de mare de angajati, intr-un timp scurt. V-ati dezvoltat atat de repede? Nu am vazut sa aveti foarte multe proiecte.
MP: Nu sunt multe, pana in zece sunt online, proiecte proprii. Diferenta majora este ca fata de ce se intampla la NCH putem lucra, atunci cand consideram oportun, si pentru clienti terti. Acest lucru imi permite sa rotunjesc veniturile companiei.

W-S.ro: Ce pondere din venituri este atrasa din proiectele proprii?
MP: In prezent, circa 25% din venituri sunt generate de proiectele proprii. E cumva natural, intrucat sunt proiecte noi. Restul de bani vin din proiecte dezvoltate pentru alte companii – nu ne dorim insa clienti mici ci companii mari, actionam intr-o zona de middle si high.

W-S.ro: Si care dintre ele sunt pe profit?
MP: Doua dintre ele sunt pe break-even – TopExperti.ro, proiect in care raspund 40 de psihologi intrebarilor cititorilor, contra cost si Pandoria.ro. La Pandoria sunt patru oameni de vanzari si un “scriitor de oferte”. Pe TopExperti sunt trei oameni.

W-S.ro: Si cu restul proiectelor, care nu produc inca profit?
MP: Pot sa le inchid, nu am nicio problema, daca intr-un anumit timp nu vor produce profit. Nu am dorinte absurde sa scot profit major imediat, dar trebuie ca, in timp, fiecare proiect sa demonstreze ca este viabil. Nu spun ca o sa renunt ci ca nu am nicio problema sa inchid, chestiune care nu se intampla “in partea cealalta” (Active Soft – n.r.).

W-S.ro: Cam cate conturi aveti pe TopExperti, oameni care platesc pentru consultanta psihologica online?
MP: Sunt vreo 6-7.000 de conturi nou create in fiecare luna, este o surpriza placuta pentru mine. Cred ca am nimerit-o. Probabil ii atrage pe oameni si ca sunt anonimi, pe Internet, dar e vorba si de comunitatea formata acolo. Apoi, in “viata reala” nu stii peste cine dai, cum dai, pe cand aici ii vezi pe psihologi, stii cine sunt si ce pot ei, vorbesti inainte sa platesti. Pretul consultatiilor variaza de la 25 de lei vechi pana la cat doreste clientul.

W-S.ro: Per total cam ce venituri ati atras?
MP: Pe intreg anul nu am calculele facute, pe decembrie-ianuarie ajungem undeva la circa 4.000 de euro. Oricum, este un proiect tanar, are cam un an de la lansare, deci cifrele nu sunt relevante. Nu am presat pe volume de bani, am vrut sa ma asigur ca este un model viabil, si este.

W-S.ro: Cam ce costuri ati avut pana acum, investitii, in proiect?
MP: Marisoare – undeva la 6-700.000 de euro. Break even vom atinge in 2013.

W-S.ro: Veniturile provin si din publicitate sau doar servicii?
MP: Noi nu vindem publicitate si nici nu am de gand, in momentul asta. Avem trei proiecte de publishing dar pe care nu vindem publicitate, avand alte strategii de monetizare – vorbim de ITPlay.ro, SocialDiva, si Wikifood.ro. Toate trei sunt in perioada in care isi aduna trafic, utilizatori. Mai am inca trei proiecte terminate dar nelansate inca, pentru ca nu am suficienti project manageri. Deci cred ca o sa mai angajez.

W-S.ro: Si la ce solutii de monitorizare te gandesti?
MP: O sa vreau sa pastrez secretul pana la lansare.

W-S.ro: Cele trei proiecte nelansate sunt de publishing?
MP: Nu. De ce sa insist pe un segment care s-a dovedit ca este lovit de criza? Cred ca toti publisherii pierd bani – unii mai mult, altii mai putin. Deci as recomanda tinerilor, daca vor sa inceapa un business propriu, sa se axeze pe oferirea de servicii – internationale si Romania. Piata romaneasca nu e deloc de neglijat.Recomand celor mai tineri sa isi masoare cat mai bine proiectul, la inceput, sa incerce sa fie realisti si pragmatici pentru ca e posibil ca din zece idei ce par exceptionale sa nu fie viabila niciuna. Cea mai sfanta evaluare este cea cu cifre – cati cumpara, cati platesc, cati intra pe site, cati sunt si altele. Presupunerea ca va merge proiectul doar pentru ca ideea este frumoasa nu se adevereste intotdeauna.

In doi ani, serviciile mobile vor deveni importante in Romania

W-S.ro: Am vazut ca ati intrat pe servicii mobile.
MP: Da, zona de mobile este una interesanta. Am intrat recent si am inceput sa scriem cod pentru mobile. Avem pana acum un singur proiect lansat si in rest facem solutii pentru terti. Momentan in proiectul eChiosc sunt 25 de titluri urcate, 6 sunt in asteptare si urmeaza sa mai intre azi si saptamana asta. Pana in prezent sunt 3.530 de descarcari ale aplicatiei (vezi video - la momentul realizarii interviului, in urma cu circa 7 zile, numarul de descarcari era mai redus, precum si numarul de publicatii disponibil spre download - n.r.)).

W-S.ro: Daca ai avea la dispozitie acum, bonus, 300.000 de euro, unde i-ai investi?
MP: In segmentul de mobile. Vrem sa ne axam si pe international – ma uit pe cifre si observ ca este o piata foarte foarte mare care nu si-a atins maturitatea. In Romania, trebuie sa fii pionier, sa existi, dar end useri inca sunt putini. O sa fie interesant ca industrie in circa 2 ani si in Romania. De fapt in urmatorii ani intentionez sa mut resursele din web-ul clasic in mobile.

W-S.ro: Aveti in plan aplicatii si pentru Android?
MP: Desi suntem distribuitori Apple in tara, facem si pentru Android. Insa o sa pun presiune mai mare pe Apple. Pana una-alta, daca vorbim de end-useri, cei ce folosesc Apple sunt obisnuiti sa plateasca. Este un alt mediu, alt profil. Daca te uiti in SUA, 20% din achizitiile online s-au facut de pe tablete Apple, iPad-uri, mi se pare enorm de mult.

Miscari si oameni din online-ul romanesc

W-S.ro: Ce oameni din piata ti se pare ca s-au miscat bine in perioada aceasta, au performat?
MP: Mihai Seceleanu este, ca de obicei, suficient de agresiv, suficient de pragmatic, orientat in piata. Se misca repede.

W-S.ro: Dar de Dragos Stanca ce parere ai?
MP: (dupa un moment de gandire) Este ok. Nu stiu insa foarte in amanunt subiectul.

W-S.ro: Dar de Orlando Nicoara?
MP: Cred ca a crescut ca implicare la Mediafax Group. Are de infruntat problemele inerente online-ului, care insa nu sunt ale lui si atunci e oarecum normal sa fie afectat.

W-S.ro: Daca ai avea o forta suprema si ai putea modifica ceva la online-ul romanesc, ce ai schimba?
MP: Oho, sunt foarte multe. Piata romaneasca de publicitate e putin ciudata. Cam balcanica, sa zic asa. Sunt niste tendinte in care fiecare isi spune propria pacaleala si ajunge la bietul client cumparator de publicitate o pacaleala mai mare, insumata. Adica de la publisheri, pana la regie, pana la agentie, pana la client. Fiecare isi pune marja lui “de abureala” in povestea asta. Nu se uita nimeni cu foarte mare atentia “mai, cat i-am produs clientului din chestia asta?”. Ma intereseaza ca publisher sa iau click-uri multe pe CPC-ul ala, regia e fericita si ea ca-si are adaos acolo, agentia se uita la cu totul alte chestiuni si bietul client se uita pe factura “ia sa vad cat am de plata si cat s-a cumparat sau cate lead-uri am facut” si vede ca mai nimic. Si se ajunge la frustrare si clientul nu mai da comanda a doua oara.

W-S.ro: Ai sesizat ceva miscari interesante in piata de online in ultimul timp?
MP: Nu, toate lumea parca sta la cutie si se uita. Nu a fost o educatie de business facuta cum trebuie, se si vede de fapt, sunt multe proiecte pornite fara un suport de business in spate. Nu avem nici facultati. Tot ce se invata, se invata la munca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri