O tanara romanca si un bucatar din Germania au lansat, dupa o investitie initiala de circa 14.000 de euro, scoala de cursuri de gatit Societe Gourmet si estimeaza pentru anul in curs venituri de 80.000 de euro. Care este “reteta succesului” si ce dificultati intampina un astfel de business, citeste in materialul de mai jos.
Societe Gourmet ofera servicii precum cursuri recreative de gatit, cursuri de gatit pentru copii, team-building/evenimente gourmet, weekend gourmet in Transilvania (cu vanatoare de trufe, cules de ingredinte locale de sezon si cursuri de gatit). De asemenea, firma ofera si lectii private.

Raluca Ichim are 26 de ani si a absolvit Facultatea de Administratie si Afaceri a Universitatii Bucuresti si Comunicare si Relatii Publice a S.N.S.P.A. A fost junior copywriter la o agentie de publicitate, a lucrat pentru o agentie de casting si a facut marketing. Societe Gourmet este insa primul ei proiect consistent de business.

Daniel Wendorf, partener in afacere, este din Hamburg, a terminat studii gastronomice in Germania, apoi stagiul de practica si ucenicia sub bucatarul Uwe Messner. Are peste 12 ani de experienta in bucataria internationala gourmet. A lucrat 5 ani la Elb Lounge Hamburg, in Romania a venit la invitatia celor de la restaurantul La Mandragora, apoi a urmat Kempinski Grand Hotel des Bains, St. Moritz, Elvetia. S-a intors in Romania pentru proiectul Societe Gourmet la care a devenit partener.

Cei doi actionari au aflat de proiectul special wall-street.ro de sustinere a tinerilor antreprenori romani si au profitat de oportunitate. Scrie-ne si tu pe AfacereaMea@Wall-Street.ro si vei avea sansa de aparea in StartUp!

Proiectul a inceput in noiembrie 2009 insa, in prima faza, a fost privit strict ca un hobby


“In urma feedback-ului primit, anul 2010 a fost pentru noi anul de inceput in care ne-am dedicat exclusiv Societe Gourmet cu plan de afaceri, concept, public tinta si cateva directii clare asupra serviciilor pe care doream sa le oferim. In 2011 am reusit sa acoperim investitia initiala, sa ne formam un nucleu de clienti si ne asteptam ca in 2012 ne vom dubla venitul la 80.000 euro”, spune Ichim.

Pana in prezent, numarul de cursanti a depasit 1.000. “Daca pana acum cursurile se tineau numai duminica, anul acesta am limitat locurile la maxim 10 participanti per curs, insa am decis sa organizam cursuri atat sambata cat si duminica”.

Initial, in 2010, la cursuri veneau in principal expati insa, in timp, mai ales datorita word of mouth, romanii au devenit majoritari. “Sunt oameni deschisi si activi, unii pasionati de gatit, altii doar de mancare buna si timp liber petrecut altfel. Au varste cuprinse intre 25-45 de ani, cu venituri peste medie, majoritatea lucreaza la multinationale, sunt oameni ce calatoresc si pentru care este important ca dincolo de munca sa isi ofere recompense cu valoare personala”.

Cursuril de gatit sunt tinute fie intr-un restaurant cu bucatarie open-space, fie intr-un loc cu bucatarie de vara sau un showroom cu bucatarii “mai altfel”.

“Totul incepe cu un mail scurt de inscriere, apoi ne intalnim cu participantii direct la curs. O cafea, un ceai, o discutie de socializare, ne spalam pe maini, punem sorturile si urmeaza 3 ore de gatit efectiv alaturi de chef-ul german Daniel Wendorf. Gatim de fiecare data un meniu cu trei feluri. Totul este pregatit de la zero, gatim intotdeuna sezonal si creativ. Cand treaba in bucatarie s-a terminat si farfuriile sunt aranjate (tot de catre participanti), toata lumea este invitata la masa. De fiecare data asociem preparatelor vinurile potrivite, vinuri bune romanesti, descoperite si indragite de chef”, povesteste initiatoarea proiectului romanesc.

La final participantii primesc brosura cu retetele.

Firma nu are alti angajati, lucrand pe baza de colaborari, punctual. Investitia initiala a fost directionata catre achizitii de echipamente si ustensile, website si chiria primului spatiu.

Un curs de gatit costa 250 lei si include toate ingredietele, bauturi, asociere de vinuri, brosura cu retetele meniului pregatit si sorturi pe toata durata experientei.

Un abonament de 4 sedinte cooking costa 900 lei. “Un curs privat de gatit poate fi sustinut in casa celui ce ne cheama, in orice zi si gatim absolut orice isi doreste acesta sa invete; venim cu toate ustensilele si ingredientele necesare acolo unde suntem solicitati. Am avut solicitari de “private cooking” ca si petrecere restransa de burlacite, grupuri mici de prieteni si chiar am instruit timp de 4 saptamani o bona filipineza in bazele gatitului european.Este de fapt un curs de gatit adus la tine acasa, la care iti poti alege partenerii de cooking si ce vrei sa inveti sa gatesti”, mai spune Ichim.

Principala dificultate pe care o intampina cei doi este organizarea minutioasa pe care trebuie sa o faca inainte de fiecare sedinta. “Faptul ca suntem numai doi, inseamna si munca mai multa, de obicei de dimineata pana seara pentru a ne putea organiza foarte bine. Dimineata devreme merg la cumparaturi pentru ingrediente, ziua primesc rezervari si solicitari, iar noaptea spal sorturile, updatez site-ul si scriu oferte. In timpul liber ne gandim la concepte noi, ateliere noi, directii noi”, mai spune fondatoarea.

Totodata, de-a lungul lunilor, s-au lovit si de parteneri neseriosi – s-a intamplat ca brosurile cu retete sa fie tiparite gresit sau sorturile de la spalatorie sa fie luate cu sforile taiate.

“Partea cea mai proasta este atunci cand scriem un meniu pentru urmatorul curs sau eveniment si nu mai gasim produsele respective. 90% din succesul cursurilor noastre il reprezinta nivelul gastronomiei pe care ne dorim sa o promovam, iar pentru asta produsele, calitatea si diversitatea lor sunt esentiale. Ne dorim sa lucram cu peste bun, fructe de mare, un muschi de vita de calitate, legume gustoase, dar pe acestea nu le gasesti mereu, sau la aceeasi calitate”, subliniaza Ichim.

Lunile de vara sunt cele in care numarul clientilor scade drastic, atat din cauza perioadei de concedii cat si a unor factori mai subtili – oamenii nu sunt atrasi de activitati indoor, caldura si efort. “Am luat deci decizia sa oferim si cursuri in aer liber. Anul acesta continuam din luna mai formula outdoor dar venim cu ceva cu totul special: weekend-uri gourmet la Viscri, in Transilvania. Ne intoarcem la natura, la ingrediente locale, intr-un sat saxon authentic si propunem un rasfat rural: mergem la cules de ingrediente locale de sezon in padure si in gradina, ingrediente pe care le vom folosi mai apoi la un curs de gatit”, incheie Ichim.

Ai si tu un business la inceput de drum ce contine elemente originale? Scrie si tu povestea afacerii tale pe AfacereaMea@Wall-Street.ro si wall-street.ro te va contacta pentru un eventual articol in cotidian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri