Intre ianuarie si martie romanii au infiintat peste 43.000 de firme, un record pentru primul trimestru dintr-un an din 2008 incoace, printre motive numarandu-se faptul ca pe piata locala este inca foarte mult loc pentru lansarea de noi companii, faptul ca se organizeaza tot mai frecvent programe de antreprenoriat, dar si ca a crescut semnificativ rata somajului.

Companii infiintate in T1 intre 2008-2012

De altfel, primul trimestru din acest an a fost mai bun chiar decat ianuarie-martie 2008, cand Romania era in plin avant economic, iar mediul de business nu era lovit de criza, arata datele furnizate wall-street.ro de Registrul Comertului. (Vezi documentul atasat).

Daca primul trimestru din acest an a fost cel mai bun din 2008 incoace in privinta infiintarii de companii, cea mai slaba perioada a fost intre ianuarie si martie 2010 (in mijlocul crizei), cand romanii au inregistrat circa 28.000 de firme, mai putin cu o treime fata de anul acesta.

Insa, in 2011 romanii au reinceput sa lanseze companii (in jur de 33.000), numarul ajungand la apogeu in ultimele luni.

Apasa pe tabele pentru a vedea imaginea marita.

Ce i-a facut pe romani sa aiba tot mai mult curaj pentru a-si infiinta propriile firme?


„In primul rand , exista inca numeroase oportunitati reale in antreprenoriat, mai ales ca in Romania, numarul afacerilor antreprenoriale este inca mult mai mic fata de media europeana. In plus, piata din Romania, fiind mai putin saturata decat alte tari europene pe aproape toate domeniile, permite o insertie mai usoara a unor noi activitati antreprenoriale”, afirma Marius Ghenea, fondatorul si proprietarul Fit Distribution, grup care include magazine electronice precum PCFun si ElectroFun si este unul dintre principalii jucatori pe piata locala de comert electronic.

Un alt motiv ar fi cresterea somajului, tot mai multi oameni alegand sa isi lanseze propriile afaceri dupa ce au fost concediati sau au plecat de bunavoie din firmele in care lucrau. In 2008, Romania avea 575.000 de someri si o rata a somajului de 5,8, in timp ce anul trecut rata somajului a ajuns la 7,4% (circa 730.000 de persoane), conform Institului National de Statistica.

„Pe fondul unei cresteri a somajului in Romania, combinata cu o revenire a multor romani care au muncit in strainatate in ultimii ani, dar nu mai gasesc nici acolo locuri de munca, antreprenoriatul devine pentru unii romani singura solutie posibila. Daca nu gasesti pe nimeni care sa te angajeze, poti sa stai cu ajutorul de somaj sau cu asistenta sociala, dar poti si sa iti dai singur un loc de munca in propria ta afacere mica”, explica Ghenea.

Pe de alta parte, un rol tot mai important il au programele de antreprenoriat, in ultimii doi ani fiind lansate foarte multe initiative in domeniu. Printre acestea se numara proiecte de educare precum School for Strartups Romania, de finantare ca Venture Connect sau foarte multe conferinte.

De altfel, in privinta promovarii antreprenoriatului in presa ,tara noastra a ajuns la 58 de puncte anul trecut, fata de 46,9 in urma cu doi ani, conform unui raport al Global Entrepreneurship Monitor, realizat pe 24 de tari europene. De asemenea, in acest studiu, Romania se afla pe locul al doilea in Europa, cu 24,7 puncte, in ceea ce priveste intentiile romanilor de a infiinta o afacere, pe primul loc aflandu-se Letonia (cu 24,8 puncte). Cresterea Romaniei este foarte mare fata de 2010, cand tara noastra se afla la mijlocul clasamentului cu 8,6 puncte.

„Numarul tot mai mare al celor care se orienteaza catre antreprenoriat se datoreaza si efervescentei de programe destinate acestora, fie ca sunt finantate prin instrumente structurale, fie ca sunt de sine statatoare asa cum facem si noi cu School for Startups. Un alt motiv cred ca este si dorinta de a face ceva si a nu mai astepta un miracol sau o solutie salvatoare din partea altora. Finantarea prin credit bancar cred ca este cea mai mare grija. Nu cred ca finantarea unui start-up ar trebui realizata de catre o banca, ci ar trebui sa vina din alte surse, fie ca vorbim de un investitor privat, fie ca vorbim de un IFN sub forma unui microcredit. Ganditi-va ca o banca lucreaza cu depozitele persoanelor fizice sau juridice, cum ar fi ca aceasta banca sa investeasca banii dvs. in credite acordate start-upurilor unde riscul este semnificativ. Ati mai depune bani la banca respectiva?”, spune Peter Barta, directorul executiv ai Fundatiei Post-Privatizare (FPP), organizatie care sustine antreprenoriatul.

Printre initiativele FPP se numara School for Startups, un program pentru intreprinzatori realizat dupa model britanic la care participa si Doug Richard, cel care a lansat proiectul in Marea Britanie.

Domeniile preferate de romani: agricultura si pescuitul

In primele trei luni din acest an, cele mai multe firme infiintate (in jur de 15.500) au fost in domeniile agricultura, silvicultura si pescuit, aceasta zona avand o evolutie impresionatata fata de anii anterior (de 8 ori mai mult companii inregistrate comparativ cu 2008).

De exemplu, in 2011 au fost infiintate in jur de 2900 de companii in zona agricola, iar in 2008 cifra era de circa 1900. Practic, agricultura a devenit domeniul cel mai interesant pentru lansarea de afaceri, in timp ce in urma cu patru ani majoritatea romanilor isi faceau firme de comert si reparatii auto.

In afara de businessuri in agricultura, in primele trei luni din acest an romanii au mai inregistrat un numar important de firme in domeniul comertului, al reparatiilor de masini si motociclete si cel al activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice.

„Cu siguranta agricultura si, mai general, antreprenoriatul rural sunt cele mai prost reprezentate in Romania in acest moment, asa ca este normal sa vedem mult mai multe start-upuri in acest domeniu in urmatoarea perioada. Si nu ma refer doar la activitatile agricole propriu-zise, ci la tot ecosistemul de comert, servicii si productie din zona rurala, care a fost neglijat pana in prezent”, explica Ghenea.

In afara de agricultura, alte domenii in care in romanii au lansat foarte businessuri fata de 2008 sunt sanatatea si asistenta sociala (de 6,5 ori mai multe), zona de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (de 4 ori) si cea de divertisment /spectacole (dublu).

Domeniile cu cele mai mari scaderi: transporturi, depozitare si constructii

De asemenea, au fost lansate tot mai putine afaceri in domenii precum transport si depozitare (de 7,4 ori mai putine fata de 2008), constructii (de 4 ori), tranzactii imobiliare (3 ori), invatamant (2,4 ori) si industria extractiva (de 2 ori)

”In 2010, au existat un numar de 482.512 firme active din care ponderea cea mai mare o reprezinta zona de servicii, din pacate, din care doar 8,6% provin din IT. Cred ca pe termen lung Romania ar trebui sa se pozitioneze mai bine ca tara furnizoare de tehnologie si mai putin ca furnizoare de servicii, deoarece impactul si valoarea adaugata in economie ar fi mult mai mare”, mai spune reprezentantul Fundatiei Post-Privatizare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri