Educatia in sistemul privat este un domeniu cu potential ridicat pentru antreprenorii care vor sa investeasca in acest domeniu, spune Diana Segarceanu, fondatoarea scolii private din Bucuresti Little London. Cu o experienta de 9 ani in acest domeniu, ea a prezentat in emisiunea Start-Up Wall-Street.ro avantajele invatamantului privat.
Diana Segarceanu si sotul sau, fostul tenismen Florin Segarceanu, s-au asociat in 2007 business-ului care insemna gradinita privata Little London, fosta Wonderland, deschisa de doua antreprenoare, Fabiola Hosu si Luminita Macsim.

In 2011, business-ul s-a impartit iar sotii Segarceanu si cele doua antreprenoare au pornit pe drumuri diferite.

Ea spune ca, daca in urma cu cativa ani, de exemplu in 2004, puteai deschide o gradinita cu o aproximativ 20.000 de euro, in prezent, investitia necesara se ridica la 150.000 euro.

"E greu de deschis o gradinita si depinde de riscurile pe care ti le asumi, depinde de motivatie. In prezent, sunt consultanti care iti ofera sfaturi pentru dezvoltarea unui dosar bine pus la punct pentru a primi avizul Ministerul Educatiei, fara de care nu poti incepe. Mai departe, modelul de business nu ti-l poate spune nimeni. Daca in 2004 puteai incepe o gradinita cu 20.000 de euro, acum nu e posibil la standardele noastre fara 150.000 euro", spune Segarceanu.

Sfaturi pentru antreprenori

Potrivit acesteia, experienta in business ii poate ajuta pe antreprenorii care isi doresc sa investeasca in proiecte de educatie. Diana Segarceanu avea o experienta de 10 ani in domeniul telecomunicatiilor cand a decis sa lanseze un business pe cont propriu.

"La noi, dificultatile au fost de natura financiara, insa experienta de business ne-a ajutat, nu am facut greseli copilaresti. Trebuie sa te informezi foarte bine si ai si niste bani, cu cat trece timpul cu atat iti trebuie mai mult, pentru ca intri in concurenta cu altii care au facut lucrurile mai bine", spune ea.

Educatia formala presupune o responsabilitate mare, afirma Diana Segarceanu.

"Cred ca cea mai veche scoala privata din Romania are 15 ani, totusi este loc foarte mult in zona aceasta, mai ales ca noua Lege a educatiei permite ca si invatamantului privat sa fie finantat de stat intr-o mica parte. Ii incurajez pe cei care sunt interesati de acest domeniu, care intra chiar in zona de responsabilitate sociala. Trebuie sa ai curaj si gasesti o echipa de profesionisti, pentru pe langa inovatie, vorbim de educatie formala, unde ai responsabilitatea unor obiective foarte clare pentru niste copiii, la anumite varste, si ai nevoie de oameni care se pricep. Este conditia esentiala de la care am plecat", adauga aceasta.

Mai mult, ea spune ca fiecare antreprenor aflat la inceput de drum in domeniul educatiei trebuie sa isi fixeze o serie de indicatori clari pe care sa ii respecte in derularea businessului.

"Si noi am facut lucruri riscante, poate ca daca ne-am fi informat mai mult nici nu am mai fi inceput, insa am avut si momente grele, dar am trecut peste ele, pentru ca intotdeuna bilantul a fost pozitiv. (...) M-am interesat pana mi-am gasit niste indicatori relavanti. Nu stiu daca sunt generali valabili, insa exemple in acest sens sunt costul salarilor, care trebuie sa reprezinte minimum 60% din totalul costurilor sau costurile cu chiria, pe care nu merita sa dai mai mult de 16-18%. Fara indicatori nu poti pleca la drum, pentru ca trebuie sa te verifici", spune Diana Segarceanu.

Importanti sunt si indicatorii din zona de satisfactie educationala, in evaluarea businessului. "Trimitem parintilor chestionare de evaluare, suntem atenti la progresul copiilor si la starea lor de sanatate in fiecare zi", a mentionat Segarceanu.

Necesitatea interventiei institutiilor de stat

Diana Segarceanu sustine necesitatea sustinerii antreprenorilor interesati de domeniul educatiei de catre institutiile de stat. "Fara un cadru legal este foarte greu sa faci lucruri. Clasa pregatitoate este un lucru extraordinar, pentru ca la gradinita nu esti obligat sa mergi. Este foarte bine ca s-a extins aceasta scolarizare obligatorie, un rand intr-o lege poate sa schimbe totul in educatie".

Mai mult, ea sustine ca Romania ar putea urma modelul britanic, tare unde in sistemul de invatamant se practica consilierea vocationala inca din clasa a 11, iar la terminarea liceului elevii stiu catre ce facultati sa se orienteze.

Despre invatamantul privat

"Invatamantul privat nu este o treaba pentru rasfatati. De exemplu, noi suntem mult mai rigurosi, disciplina la noi este mult mai clara si mult mai ferma. Avem acces la personalitati, facem traininguri, intalniri", explica Segarceanu.

In sistemul privat, profesorii predau la clase acelasi numar de ore ca si la stat, insa pe salarii mult mai bine, avand pachete avantajoase de beneficii.

In acest context, Segarceanu sustine ca taxele pentru o gradinita la standarde ridicate nu pot fi mai mici de 3.000 de euro, iar la o scoala de acest gen nu pot scadea sub 6.000 euro, in lipsa unor sponsorizari.

Start-Up Wall-Street este un talk-show transmis in direct pe wall-street.ro care se adreseaza antreprenorilor si celor ce doresc sa inceapa un proiect pe cont propriu.

Un eveniment unic in online-ul romanesc, emisiunea iti ofera ocazia sa alegi doar povestile si sfaturile de care ai nevoie. Sa alegi ce se potriveste pentru businessul tau. Un eveniment esential pentru toti cei care aspira la antreprenoriat.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri