Unul dintre ei are 32 de ani, iar celalalt 34. Unul a terminat Filosofie, iar celalalt Politehnica. Dupa ce au dezvoltat libraria online a editurii Humanitas, din aceasta primavara au fondat propria companie care dezvolta aplicatii pentru tablete, smartphone-uri, dar si carti electronice.
Paul Balogh (foto sus) si Cristian Dinu (foto jos), fondatorii Read Forward, s-au cunoscut in perioada in care Balogh detinea Zeta Books, o editura specializata in literatura academica pe care a infiintat-o in 2006 din al carui actionariat a iesit la inceputul acestui an.

Insa Read Forward nu este primul lor proiect: in 2008 au creat un proiect de librarie digitala pe care l-au prezentat editurii Humanitas pentru ca isi doreau sa refaca libraria companiei de publishing. Insa conducerea Humanitas l-a respins. Au continuat sa dezvolte libraria online impreuna cu o colega, Ramona Ciocan, iar trei luni mai tarziu, in ianuarie 2009, cei de la Humanitas isi doreau ca acea librarie sa devina a lor.

"In 2009 si 2010, ani de criza, in care majoritatea librariilor au inregistrat scaderi, libraria online a Humanitas a crescut cu 40% anual", explica Balogh.

In decembrie 2010, cei trei tineri impreuna cu cei de la Humanitas lansau Humanitas Digital, o companie care se ocupa de dezvoltarea de carti electronice si in care erau cinci actionari: Gabriel Liiceanu (65%), Humanitas Multimedia (5%),Paul Balogh, Maria Ionita si Nicolae Ciurea, fiecare cu cate 10%) din firma.

Pana in toamna anului trecut, cand cei de la Elefant.ro au inceput un parteneriat cu mai multi publisheri pentru a lansa carti in format electronic, cei mai importanti jucatori pe aceeasta piata erau Humanitas, Nemira, Bookbite.ro si Editiadigitala.ro. In primul an de la lansare, Humanitas Digital a lansat circa 150 de titluri de carte in format electronic, adica titluri care pot fi citite pe e-reader, tableta sau smartphone.

Tot la Humanitas Digital, Paul Balogh si Cristian Dinu au lansat anul trecut aplicatii pentru iPad pentru cartile "Intreba-ma orice" scrisa de Mihaela Radulescu si "Enciclopedia Zmeilor" de Mircea Cartarescu, acestea fiind primele doua aplicatii pentru tablete realizate pentru scriitori romani.

Insa pentru ca la Humanitas, conducerea nu oferea zonei digitale importanta pe care si-o doreau cei doi antreprenori, in ianuarie anul acesta au plecat de la Librariile Humanitas, iar in martie si de la Humanitas Digital. Astfel, au fondat in martie compania Read Forward, care realizeaza aplicatii pentru dispozitive mobile si carti in format electronic. Deocamdata au un angajat, insa pana la finalul anului isi doresc sa mai recruteze inca doua persoane.

Investitia initiala a fost de circa 3.000 de euro, suma fiind alocata pentru primele doua luni de functionare a firmei, adica pentru plata salariilor, a chiriei si pentru achizitia de calculatoare.

"Lucrurile merg incredibil de bine", explica Balogh. Acest lucru inseamna ca pentru primul an spera la o cifra de afaceri de circa 50.000 de euro si o marja de profit de circa 15-20%. Iar sansele sa ajunga la aceste cifre sunt destul de mari.

Faptul ca lucrurile merg mai bine decat se asteptau initial inseamna ca oamenii sunt foarte deschisi catre realizarea de aplicatii, desi ei isi inchipuiau ca majoritatea clientilor vor dori e-bookuri.

"In zona de aplicatii pentru carti avem un proiect deja terminat si suntem in discutii si pentru altele".

Proiectul deja terminat este varianta pentru iPad a cartii pentru copii "In lumea lui Dovlecel", realizata pentru Irina Nicolae, fosta componenta a trupei ASIA. Pentru realizarea celor 35 de pagini ale carti au lucrat doua persoane in jur de o luna si jumatate. Iar acum urmeaza sa lanseze o versiune a acesteia pentru iPhone si pentru dispozitivele care ruleaza pentru Android. Iar, cu timpul, vor sa lanseze proiecte si pentru produsele care folosesc sistemul Windows Phone.

Clientii pe care ii tintesc sunt toti producatorii de continut, mai exact, de la scriitorii de piese de teatru pana la cei de carti pentru copii. De altfel, despre cartile pentru copii, Balogh spune ca sunt ideale pentru realizarea de aplicatii pentru ca acolo se poate vedea cel mai bine ce poate face o aplicatie.

Aplicatiile mobile sunt principala linie de business a Read Forward, antreprenorul estimand ca acestea vor insemna in jur de jumatate din veniturile companiei in acest an. De asemenea, cei doi parteneri de business isi doresc sa creeze atat aplicatii pentru clienti, cat si aplicatii proprii pe care apoi sa le vanda.

Costul unei aplicatii variaza foarte mult in functie de numarul de pagini al unei carti, de elementele grafice ale acesteia. Astfel, preturile pot fi si de doua mii de euro, dar si de 15.000.

Pe de alta parte, Read Forward va lansa pana in toamna si primul manual digital romanesc. Balogh nu a oferit detalii despre ce este vorba, insa a spus ca acesta cuprinde intr-un singur volum continutul a trei ani de studiu si ca este un manual optional. Manualul se adreseaza atat elevilor din clasa primara, cat si celor din gimnaziu.

Cu toate ca businessul creste, fondatorii avand de gand ca pana la finalul anului sa mai angajeze doua persoane, nu totul este roz.

"Problema este ca daca vrei sa dezvolti continut nu prea are cine sa cumpere in Romania", spune antreprenorul, afirmand ca aplicatiile pe care le va dezvolta Read Forward se vor adresa si pietei internationale. De altfel, aplicatia "In lumea lui Dovlecel" are versiune si in engleza, iar in perioada urmatoare va fi lansata si una pentru limba chineza.

Cum a ajuns insa un absolvent de Facultate de Filosofie, care si-a dorit sa devina doctorand in fenomenologie, sa devina antreprenor intr-un domeniu tehnic?

In 2001, la 21 de ani, se angaja ca administrator de retea la Fundatia Concept, o organizatie dedicata programelor culturale care face parte din Fundatia Soros. Aici a invatat pe parcurs programare web si web design. Iar, astfel, in 2006 a lansat propria companie, Zeta Books, editura din care a iesit in 2009.

"Antreprenor te faci daca ai ceva de spus", afirma tanarul care il admira pe Steve Jobs si pe Richard Branson.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri