Mediul antreprenorial din Romania saluta incercarea Fiscului de a reduce evaziunea, insa incercarea acestora de a realiza acest lucru prin recompensarea romanilor in cazul in care acestia transmit autoritatilor informatii privind fapte de evaziune este considerata o practica “proasta”, una care ar putea deschide usa abuzurilor.
Clement Nicolaescu, fost director executiv Goldbach Audience, fondator LTV.ro, gaseste anumite plusuri din punct de vedere economic acestui proiect, enuntat de secretarul de stat Liviu Voinea. “daca vorbim de infractiuni, de ce as vrea sa cheltuie statul din banii mei (de contribuabil) sa afle niste informatii pe «cai specifice» cand informatiile sunt deja disponibile la apropiatii «infractorului»”.

Din punct de vedere moral, antreprenorul se arata insa “ingrozit” intrucat “turnatoria” era abordarea de baza in timpurile apuse. Daca ia in calcul si abuzurile care se pot face si cum ne putem intoarce unul impotriva celuilalt, cum ne vor aparea ganduri de “platit polite”, atunci lui Nicolaescu ii este clar ca “vreau sa platesc statului bani pentru a-si face treaba si nu «vecinului» pentru a vinde o informatie”.

“Ca antreprenor, speri sa nu ii vina concurentei ganduri necurate si sa iti trimita pe cap astfel de informatii de pe urma carora sa mai primeasca si bani”.

Dragos Novac, fondatorul Metropotam, este mai succint dar si mai dur cand vine vorba de initiativa secretarului de stat.

“Este o prostie, ce au facut in Suedia a fost posibil intrucat cultura lor este total diferita de a noastra. Voinea stiu ca a stat un pic in Suedia, ar fi trebuit sa stie asta, e elementar. La noi, avand in vedere backgroundul de 50 de ani de comunism, o astfel de solutie o sa duca la o cultura de turnatori, cultura proliferata pe vremea lui Ceausescu”, considera antreprenorul.

Octavian Badescu, om cu peste 10 ani de experienta manageriala si propriul business in domeniul curieratului (Sameday Courier), spune ca, personal, are indoieli ca acest proiect este fezabil, depinzand de implementare. “Exista pericolul sa fie fezabil doar pentru buzunarele neimpozitate ale celor care ar «verifica» denunturile”.

El le considera “populisme” din gama “sa geama aia cu Q7” din urma cu cativa ani si, spune antreprenorul, probabil ca se puteau gasi formule mai inspirate sau se putea pur si simplu sa existe retinere in afirmatii pana cand stii exact ce si cum vrei sa faci, de ce si cat costa precum si ce rezultate concrete speri sa obtii. “Ai studiu de fezabilitate pe subiect, vreo analiza SWOT ? Nu. Cu cine te-ai consultat cand ai «scos-o» pe asta ? Sau «testezi terenul» ? Dar nu asa se face”.

“In contextul dat, nu cred ca e foarte sanatoasa. Se «decupeaza» o bucatica din sistemul de taxare american sau suedez sau din alte parti si se implanteaza in mediul autohton complet diferit, iar asta poate avea efecte adverse. Judecand dupa noianul de declaratii si de evidente contabile pe care le tot depunem, statul ar trebui sa stie si stie, iar ce nu stie nu poate afla prin „informatori”. Marea problema nu va fi la „idee”, ci la „executia” ei, de acolo vor veni problemele”, mai spune Badescu.

Nu asa se rezolva slabiciunea Statului in colectare. Ci simplificand tot sistemul, micsorandu-ti costurile ca „stat”, scazand taxele, acordand bonificatii si innasprind pedepsele.

“Ce-ar fi, spre exemplu, daca am avea doar o taxa pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit ? Cat de mult s-ar reduce aparatul de control al Statului, posibilitatile de coruptie samd ? Poate fi o tema de dezbatere”, propune antreprenorul.

Cum ti se par opiniile lui Octavian Badescu? wall-street.ro te incurajeaza sa iti expui parerile!

Diana Olar, fondatoare a Commission Force, saluta initiativa lui Voinea de a reduce exceptiile din legislatie prin impozitarea suprafetelor construite, e orice natura ar fi ele.

Ca si antevorbitorii ei insa, ea subliniaza ca acesti “stimuli fiscali” nu doar aduc a “1984 – George Orwell”, dar pot deschide o usa periculoasa catre abuzuri.

“In orice moment, un concurent din piata poate face sesizari nefondate doar pentru a te pune in dificultate - inteleg ca nu-ti trebuie dovezi, doar banuieli. Si asa e greu sa-ti desfasori activitatea cand ai de a face cu sistemul incurcat si greoi al administratiilor publice romane, dar sa iti bata zilnic la usa pentru ca vecina de vis-a-vis e convinsa ca ai tu ceva de ascuns va fi un cosmar pentru mediul de afaceri. Mai ales cand lor le ia o luna sa-ti raspunda la un email. Pai cat le va lua sa proceseze toate sesizarile sau sa-ti analizeze tie dovezile ca esti in regula? Cel mai probabil, aceasta initiativa va ramane la stadiul de idee. Insa daca totusi le iese, avem si noi tinerii «sansa» de a afla cum au trait parintii nostri inainte de '89...”, incheie Diana Olar.

O alta problema pe care ar putea-o avea sistemul propus de secretarul de stat Voinea este faptul ca va fi necesar, cel mai probabil, ca Fiscul sa angajeze oameni suplimentari pentru a verifica, in timp util, fiecare sesizare, la nivel national. Acesti oameni ar trebui platiti si, la o adica, avand in vedere posibilitatea ca multe dintre sesizari sa fie false/doar mici “antipatii” si “polite de platit”, oare cat de profitabil ar fi?

wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi. Consideri ca sistemul propus de secretarul de stat aduce cu sistemul “Big Brother”, portretizat in cartea 1984 a lui Orwell?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri