Julia Szopa a plecat din Polonia in Silicon Valley pentru a contribui la transmiterea culturii americane in Europa. Dupa ce a lucrat cu mai multe startup-uri din tehnologie in tara natala, l-a intalnit peste ocean pe Fadi Bishara care era in cautarea unui co-fondator pentru Blackbox, un accelerator pentru start-up-uri axat pe proiecte din afara SUA.
In prezent, Julia este co-fondator si director program Blackbox. wall-street.ro a stat de vorba cu ea despre factorii care fac diferenta dintre un startup de succes si unul mai putin reusit.

Wall-Street.ro: Cand ai inceput sa lucrezi cu Blackbox? De ce ai ales sa faci asta?
Julia Szopa: M-am alaturat echipei Blackbox in ianuarie 2012, la doua luni dupa ce m-am mutat din Polonia in Silicon Valley. Dupa ce am lucrat cu mai multe start-up-uri tech acasa, aveam experienta provocarilor pe care le intalnesc fondatorii europeni atunci cand vine vorba de scalabilitatea companiilor la nivel global. Am vrut sa contribui la transmiterea culturii din Silicon Valley in Europa asa ca m-am alaturat lui Fadi Bishara, fondator Blackbox, care era in acel moment in cautarea unui co-fondator pentru a organiza impreuna programele Blackbox.

W-S.ro
: Cum arata o zi normala de lucru pentru tine?
JZ: Lucram din Blackbox Mansion, un spatiu in care antreprenorii globali traiesc si lucreaza impreuna. Este foarte captivant pentru ca sunt in permanenta oameni noi care vin aici in cautare de diferite oportunitati, oameni care vor sa raspunda unor provocari diferite. Avem ocazia sa ii cunoastem pentru ca petrec timp la noi, iar asta ne da posibilitatea de a-i alege pe cei mai buni si mai promitatori rezidenti Blackbox si sa ii ajutam apoi sa fructifice la maximum resursele disponibile in Silicon Valley. Ingredientul secret al Blackbox este comunitatea sa globala asa ca facilitarea schimbului de experienta si cunostinte intre membrii nostri este o mare parte din ceea ce facem. Organizam cine de networking, zile de pitching si sesiuni de mentoring unu la unu cu mentorii. Atunci cand desfasuram un program Blackbox Connect, ziua obisnuita este plina de workshop-uri, cursuri si evenimente de networking.

W-S.ro: Cum gasesti un echilibru intre viata persoanala si cea profesionala? Cum ar trebui sa gestioneze aceasta problema un antreprenor tanar si entuziast?
JZ: Nu cred ca exista o linie clara intre viata personala si cea profesionala si nici nu cred ca exista problema echilibrului dintre lucru si timp liber. Ai o singura viata si daca vrei sa fii fericit si sa te simti implinit, munca pe care o faci trebuie sa fie semnificativa pentru tine si sa te reprezinte.

Tinerii antreprenori ar trebui sa construiasca startup-uri cu prietenii lor, cu acei oameni intre care exista o „chimie”. Daca viziunea si filosofiile cofondatorilor sunt aliniate, daca motivatia de a dezvolta o companie vine din pasiune si nu din dorinta de a face bani, nu vor exista probleme de echilibru intre viata personala si lucru.

W-S.ro: Spune-mi mai multe despre Blackbox Connect. Despre ce este vorba si care sunt avantajele startup-urilor incubate?
JZ: Blackbox Connect este un program rezidential si educational de doua saptamani adresat fondatorilor de startup-uri din intreaga lume. Procesul de aplicatie este competitiv si acceptam doar 12 oameni in fiecare lot. Participantii inteleg cultura Silicon Valley, primesc feedback despre modul in care isi pot imbunatati produsele, isi extind piata, si realizeaza o strategie de finantare in parteneriat cu oameni cu experienta din Silicon Valley. Acestia se intalnesc cu investitori si VCs, invata notiunile de baza despre venture capital, equity si stock options. Invata aspectele legale ale modului in care se fac afacerile in Statele Unite. Asculta povesti de la antreprenorii in serie de succes din Silicon Valley care isi impartasesc propriile experiente.

Selectionam de asemenea absolventi care sunt pregatiti sa isi execute planurile nou-create. Ne angajam sa lucram alaturi de ei pentru 12 luni pentru a-i ajuta sa atinga obiectivele propuse care de multe ori includ dezvoltarea unui birou in Statele Unite, realizarea de parteneriate si obtinerea finantarii.

Proiecte de succes


W-S.ro
: Exista povesti de succes pana in prezent? Ce fac in general alumni Blackbox dupa „absolvire”?
JZ: O echipa din Cehia m.dot a venit la Blackbox pentru a participa la interviurile Ycombinator. Desi au fost respinsi de YC, au decis sa stea mai mult timp si sa lucreze alaturi de noi la Blackbox pentru a-i ajuta cu viziunea. In mai putin de 6 luni si-au imbunatatit produsul, au infiintat o companie in Statele Unite, au obtinut finantare de la Keith Teare de la Archimedes Labs (Co-Fondator al TechCrunch), Mike Maples de la Floodgate, Ron Conway (SV Angels) si de la altii. Au angajat 3 persoane si s-au intors in Cehia unde si-au lansat produsul.

Pentru o companie olandeza, Springest, Blackbox Connect a fost locul in care si-au modificat obiectivele si viteza de dezvoltare. Fondatorul si CEO-ul companiei Ruben Timmerman ne-a spus ca „De atunci ne-am extins in Germania si Rusia si am facut primii pasi in UK si Belgia. Site-ul din Rusia este dezvoltat de un partener local pe care l-am intalnit cu ocazia Blackbox Connect [...] Desi am inceput ca un site de comparatie a sesiunilor de training din Olanda, ne dezvoltam intr-un „Amazon al invatarii”.

Am ajutat multe alte companii sa gaseasca parteneri de afaceri si sa obtina finantare de la investitori locali. De exemplu Empreware, o companie din Argentina, a obtinut finantare de la Michael De La Maza, investitor angel, si de la David McClure de la 500startups la cateva saptamani dupa absolvirea Blackbox Connect.

Investitii in start-up-uri romanesti?


W-S.ro
: Ati investi intr-un startup romanesc? Cum poate sa te contacteze cineva interesat?
JZ: Intrebarea nu este daca am investi intr-un startup romanesc, slovac sau ungar – este vorba despre obiectivele si ambitiile fondatorilor. Vor sa aiba un impact la nivel national sau sa aiba influenta la nivel global? Silicon Valley a devenit foarte deschisa startup-urilor cu fondatori din afara Statelor Unite atat timp cat aceastea sunt infiintate in State, sunt disponibile sa vina periodic aici si se adreseaza unei piete suficient de mari incat sa fie profitabile pentru investitori. Daca raspunsul este afirmativ, investim in ele si ii punem in legatura si cu alti investitori interesati din comunitate.Sfatul nostru pentru fondatorii internationali este sa continue cu dezvoltarea acasa, in special in cazul in care au construit echipe acolo, si sa isi dezvolte operatiuni de business in Silicon Valley.

Cel mai bun mod de a fi recomandat noua este prin reteaua de parteneri, insa exista si aplicatii online pentru a veni in rezidenta la noi sau pentru a beneficia de programele de educatie si accelerare. Ne place sa ii intalnim in persoana sau sa discutam pe Skype pentru a ne convinge ca ne potrivim. De multe ori fondatorul nostru, Fadi Bishara, participa la conferinte si concursuri pentru startup-uri in diferite locuri din lume si intalneste acolo startup-uri cu potential. In aceasta toamna, Fadi va veni in Bucuresti pentru a participa la How to Web si a asista la prezentarile care vor fi sustinute in cadrul Startup Spotlight.

W-S.ro: Spune-mi un startup care te-a impresionat si ce ai remarcat la el ca fiind diferit / inovator? Ce ti-a placut in mod special la acel proiect?
JZ: Un startup ma impresioneaza nu prin produsul sau, ci prin personalitatea si ambitiile fondatorilor. Am vorbit mai devreme despre m.dot si este un exemplu foarte bun; DingDong este un alt exemplu. Fondatorii acestora sunt lideri extrem de motivati care combina background-uri tehnice cu cele umaniste. Simt ca as putea investi in orice produs vor dezvolta in viitor.

W-S.ro: Daca ai avea doar 10.000 euro acum, in ce tip de startup ai investi?
JZ: Un startup cu orientare globala, care schimba un aspect al vietii cotidiene intr-un mod in care ne e greu sa ne imaginam. Ar trebui sa fie o idee indrazneata care rezolva o problema cu care suntem atat de obisnuiti incat este dificil sa constientizam ca exista o solutie.

De exemplu, ca front-end developer gasesc foarte ciudat faptul ca atat de multi oameni se chinuie inca sa construiasca interfete vizuale pentru web. Daca ar veni la mine cineva cu un prototip care ar putea inlocui conceptul traditional de website sau de aplicatie web, spunandu-mi ca Internetul in 10 ani ar trebui sa fie 0ai accesibil si mai usor de utilizat, as vrea cu siguranta sa aflu mai multe.

W-S.ro: Avand in vedere experienta ta, ce ce i-ai sfatui pe tinerii antreprenori? Ce greseli trebuie sa evite?
JZ: Fii indraznet, nu te teme de un potential esec si nu te atasa prea tare de ideea ta de produs. Nu incepe compania incercand sa testezi conceptul pe piata locala, incepe global si localizeaza dupa daca are sens. Nu accepta conditii nepotrivite doar pentru a obtine bani. Concentreaza-te pe ceea ce ai de facut, genereaza valoare, castiga utilizatori si clienti – banii vor urma cu siguranta.

W-S.ro: Ce carti le recomanzi tinerilor antreprenori?
JZ: Cartile sunt cool, insa cele mai multe lucruri le invati din practica. Este bine sa fii la curent cu literatura si sa stii despre „The Lean Startup” de Eric Ries sau „Design for Hackers” de David Kadavy, printre multe altele, dar acele carti nu sunt Biblia si nici nu trebuie sa citesti o carte inainte de a incepe. Poate e mai bine sa incepi si apoi sa scrii o carte.

Acest material face parte din seria „Diferentiaza-te si inoveaza” despre inovatia in tehnologie si este creat impreuna cu How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei si web-ului din Sud-Estul Europei. How to Web 2012 se desfasoara pe 7-8 noiembrie in Bucuresti si va aduce impreuna peste 800 de participanti si 30 de vorbitori internationali. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul conferintei http://howtoweb.co
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri