Un specialist in comunicare si vanzari si student de regie film a lansat, alaturi de doi parteneri, un ghid video online al Romaniei – restaurante, hoteluri, baruri, intretinere sau atractii turistice. In lansarea VideoGuide.ro au investit peste 100.000 euro.
Actionarii VideoGuide.ro sunt Serban Traian, 39 de ani, actionar majoritar cu 80% din firma, din Brasov. El este student la regie film, specialist in comunicare-vanzari, consultant si trainer. Serban Calin tot din Brasov are 10% din firma si David Efrati, din Israel, detine aceeasi pondere.

“Conduceam o companie imobiliara in Brasov, pe care am dus-o in pragul maxim de dezvoltare si imi doream mai mult profesional. Astfel, am inceput sa caut altceva, ceva care sa ma implineasca, un business pe care sa-l pot dezvolta in toata tara”, povesteste Serban Traian.

Dupa 2 ani de cautari, el a ajuns la concluzia ca vrea sa fac un business online. Dar ce?

“Si am inceput sa caut, uitandu-ma la cele mai accesate site-uri din Romania. Intrebarea era ,cu ce as veni eu in plus?,,ce as putea aduce nou? Mi-a atras atentia Ejobs.ro, avand in vedere faptul ca intervievasem cateva sute de persoane pana atunci pentru angajare. M-am intrebat ,,cum ar fi sa elimin partea de preinterviuri?”, adica sa nu mai trebuiasca sa te intalnesti cu 50 de persoane pentru ca sa alegi 1-2. Si asa, imi venise ideea sa-i filmez. Daca as vedea un film scurt despre o persoana care se prezinta dand raspunsuri la cateva intrebari cheie, as putea sa elimin timpul in care fac preinterviuri. Excelent!”, relateaza inceputurile VideoGuide.ro managerul firmei.

Dar socoteala de acasa nu este aceeasi cu cea din targ. Dura foarte mult timp si cheltuielile cu filmatul erau foarte mari in raport cu eventualele venituri. A ajuns la concluzia ca nu era un business bun. Era dezamagit din nou. Un alt proiect la care era nevoit sa renunt.

“Insa, imi venise o alta idee! ,Cum ar fi sa filmez tot ceea ce merita vazut? Avem o tara superba! Cu atatea locuri frumoase. Ar fi minunat sa le poti vedea pe toate! Ideea m-a prins in mrejele ei si am inceput sa visez. De la Romania, gandul m-a dus la Europa, iar apoi in toata lumea. Asa s-a nascut VideoGuide”.

Proiectul a fost lansat in mai 2009, cu cinci actionari, el avand 50% din firma.

“Mai apoi, imi paruse rau ca nu mi-am pastrat 51% din firma. Acel 1% m-a costat o avere dupa 1 an, cand a trebuit sa divortez de ei. Vedeam lucrurile total diferit. Eu vroiam sa investesc permanent pentru dezvoltarea afacerii, ei nu. A urmat o perioada foarte grea! De la 20.000-30.000 euro pe care-i castigam din tranzactii imobiliare in fiecare luna, am ajuns sa sustin firma permanent cu bani de acasa si sa nu mai am alte venituri”, povesteste primele dificultati Serban Traian.

Intr-un final, a renuntat si la imobiliare, cedand firma actionarilor in schimbul VideoGuide.

“E foarte greu sa realizezi filme de valoare la un pret de cateva sute de euro, pe care il platesc clientii. VideoGuide inseamna sute-mii de filme, pentru ca e un ghid video. Si pentru ca acest lucru sa fie realizabil, e necesar sa ai preturi mici, sa produci filme in serie, mai ales intr-o situatie de criza. Lucrurile au evoluat, pentru ca in ultimul an am lansat niste produse suplimentare, cu un pret mai scazut. A trebuit sa ne adaptam odata cu criza”.

Investitia in proiect se ridica la peste 100.000 euro – site-ul propriu-zis, serverele, plata catre fostii actionari, echipamente filmare si productie, muzica, sediul firmei, deplasari etc.

Principala sursa de venituri este abonamentul annual pe care il platesc clientii – in medie 200 euro/an. Break even-ul va fi atins “numai cand traficul va fi de peste 1.000.000 de vizitatori/luna in Romania si vor aparea veniturile din publicitate”.

“Piata din Romania nu este inca pregatita pentru VideoGuide – feedback general – le place tuturor, dar marketingul pentru ei este ceva pe care nu il inteleg si care nu este o necesitate. Motiv pentru care VideoGuide incepe sa se orienteze catre alte tari – tari cu stabilitate economica – am infiintat S.C. Decagon Media Ltd cu sediul in Londra, unde se pregateste inceputul lui VideoGuide International”.

Principala provocare este educarea clientilor, prin a-i instrui in ceea ce inseamna marketing si mai ales marketing online – pentru a reusi acest lucru vor lansa un produs gratuit care va demonstra beneficitatea VideoGuide.

Cum ti se pare ideea si realizarea proiectului? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri