L-am intalnit pe Alexandru Ropcea intr-o cafenea din zona Floreasca din Capitala pentru a-mi spune povestea businessului pornit la finalul lui 2010, un spatiu de evenimente in Otopeni, afacere demarata dupa multi ani petrecuti in corporate banking. “Am lucrat in banca inainte, eram chiar head of division pe corporate banking”, isi incepe povestirea Alex Ropcea. De la masa de langa intervine o tanara. “Am auzit fara sa vreau. Felicitari ca ai plecat din banca”, spune scurt si pleaca.

Era atat de grea viata in sistemul bancar? “Mi-a placut foarte mult. Munceam 10 ore pe zi si imi placea ceea ce faceam, insa am ales sa merg pe calea antreprenoriatului pentru ca dintotdeauna am vrut sa fiu propriul stapan. De ce am ales un spatiu de evenimente? A fost o oportunitate. M-a sunat cineva sa imi spuna ca are un spatiu pe care vrea sa mi-l arate. L-am vazut, l-am luat si am inceput afacerea. Este un business in care se lucreaza mult cu cash si am vazut un avantaj in asta, pentru ca in banca am vazut multi oameni de afaceri cu business-uri de multe milioane, care aleargau toata ziua sa recupereze bani. Aici nu exista rata de neplata sau intarzieri”, povesteste Alexandru Ropcea, care considera ca viata sa profesionala a fost o insiruire de oportunitati fericite. In timpul facultatii s-a angajat la Dialog (actualul Orange-n.r.), la Help Line, apoi dupa ce a absolvit facultatea s-a dus cu 200 de CV-uri printate din firma in firma. Norocul i-a suras si s-a angajat intr-o banca direct in divizia de corporate.

Experienta anterioara ii este de mare ajutor in prezent: grija si atitudinea fata de client acumulate in zona de Help Line si abilitatile de negociere deprinse in banca sunt pune acum in serviciul propriei afaceri, spatiul de evenimente La Seratta. Chiar daca zona de spatii de evenimente nu era un domeniu pe care sa il stie anterior, ideea afacerii a coincis si cu organizarea propriei nunti, cand a observat ca este un deficit de spatii care sa include si o zona in aer liber. Prin urmare, locatia care i-a “iesit in cale”, amplasata pe un teren de 3.000 metri patrati, a fost o solutie la acest deficit. Sigur, amplasarea in Otopeni, poate fi considerata si un dezavantaj, avand in vedere accesibilitatea mai dificila, insa cu siguranta nu este o opreliste pentru cresterea businessului, care anul trecut a inregistrat venituri de peste 100.000 euro.

“Vindem o poveste. Avand gradina, spatiul este foarte apreciat vara”, spune Ropcea.

Anul trecut, numarul de evenimente organizate a crescut cu circa 20%, iar numarul de participanti la evenimente s-a majorat cu peste 20%. Per total, veniturile businessului, denumit La Seratta, au crescut cu 40%, majoritatea evenimentelor fiind cele de familie.

Citeste si:

Ropcea vrea ca businessul La Seratta sa creasca cu minimum 10% pe partea de evenimente de familie, iar in zona de corporate sa se majoreze numarul de evenimente cu 20%. “Unul din obiectivele din acest an este sa pastram profitabilitatea, in conditiile in care exista o presiune pe preturi”, spune Ropcea.

Amortizarea investitiei initiale in spatiu, de circa 200.000 euro, va mai dura insa cativa ani.

Cum este echilibrul viata personala-viata profesionala acum? “Inainte cand eram in banca poate lucram 10 ore pe zi, dar toate problemele le lasam la birou atunci cand plecam. Acum am un program mai flexibil, dar nu pot spune ca atunci cand ajung acasa las afacerea la usa”, povesteste fostul bancher, care recent s-a mai implicat si intr-o alta afacere, o casa de productie Famous Production, pe care o detine alaturi de fratele sau, Andrei Ropcea, cunoscut ca Randi din trupa Morandi.

Cei doi frati sunt co-actionari si in businessul La Seratta, insa la nivel de management este implicat doar Alex Ropcea.