Educatia romaneasca promoveaza performanta individuala, in timp ce apoi ai nevoie sa stii sa coloborezi cu oamenii, succesul este al echipelor, a declarat in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, Silviu Hotaran, fostul sef al Microsoft Romania si actualul director general al companiei de consultanta de management GKTI Semper Human, franciza locala a firmei elvetiene Gustav Kaser Trainining International (GKTI).


“Antreprenoriatul inseamna parteneri, iar educatia romaneasca promoveaza performanta individuala: sa fii cel mai bun in clasa, sa iei premii la olimpiade, sa fii cel mai bun la facultate. Nu te incurajeaza nimeni sa ai succes impreuna cu ceilalti, sa lucrezi cu ceilalti. Iar in viata succesul nu il obtii de unul singur, acum mai putin decat oricand. De aceea, in Romania, vedem ca unii oameni au succes in pofida celorlalti, in loc sa-l obtina impreuna. Ai nevoie de oameni, iar eu ii intreb pe manageri foarte des: <<Cati oameni de incredere ai? Oameni cu care sa poti discuta toata problemele>>”, spune Hotaran.

Managerul este training leader in cadrul companiei de consultanta de management Gustav Kaser Trainining International (GKTI) de la inceputul lui 2009, el fiind si directorul general al francizei locale (GKTI Semper Human).

Silviu Hotaran (58 de ani) a fost intre 1996-2008 directorul general in cadrul Microsoft, dintre care noua ani pentru filiala din Romania si trei ani pentru Europa de Sud Est, unde s-a ocupat de dezvoltarea afacerilor si organizatiilor Microsoft din12 tari. De asemenea, a fost si directorul general al producatorului de software de gestiune Ciel Romania, intre 1991 si 1996.

Hotaran a absolvit Facultatea de Automatica din Universitatea Politehnica Bucuresti in 1980, iar din acel an si pana in 1991 cand a inceput sa lucreze la Ciel Romania a fost cercetator stiintific la Institutul de Cercetari pentru Tehnica de Calcul.

Make a fool of yourself at least once per day

“Imi place la nebunie sa incep lucrurile de la zero, asa s-a intamplat si la Ciel, la Microsoft sau GKTI Semper Human. Unul dintre lucrurile pe care le pretuiesc foarte mult este pasiunea si fara pasiune nu pot face lucruri. Intrebarea este daca iti poti dezvolta pasiunea, daca o poti imbunatati, daca o poti diversifca. Pararea mea este ca da. Este o diferenta intre a face ce iti place si sa iti placa ce faci? Pare ca nu, dar in fond este o mare deosebire. Sunt unii oameni care asteapta o viata intreaga sa le placa ce fac si se plang ca nu se intampla asta si sunt oameni care au aceasta placere, bucurie a curiozitatii, de a face lucruri noi. Si daca faci lucruri noi, nu ai cum sa nu gasesti lucruri care iti fac placere. Eu am pornit de la matematica, apoi mi-a placut zona de tehnologie, am continuat cu cercetarea stiintifica, am ajuns in business si acum la educatie. De la o clasa de real, acum am ajuns in zona umanistica”, afirma Silviu Hotaran.

El adauga ca ceea ce ii face pe oameni sa nu evolueze, sa nu incerce lucruri noi este frica de a se face de ras.

“Trebuie sa avem curajul sa ne invingem fricile si sa incercam lucruri noi, pentru ca asa ne vin idei, asa te dezvolti ca antreprenor, descoperi pasiuni noi, talente pe care ti le-a dat Dumnezeu. Asa iti poti constientiza potentialul. Am un slogan sub care imi desfasor trainigurile <<Make a fool of yourself at least once per day>>. Ce ti se poate intampla? In cel mai rau caz rad ceilalti de tine, dar macar te incarci cu energie pozitiva”, mai spune antreprenorul.

Start-Up Wall-Street este un talk-show transmis in direct, in fiecare miercuri, de la ora 12.00, pe wall-street.ro. Moderatorul si realizatorul emisiunii este Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro), redactor sef wall-street.ro. Un eveniment unic in online-ul romanesc, emisiunea iti ofera ocazia sa alegi doar povestile si sfaturile de care ai nevoie. Sa alegi ce se potriveste pentru businessul tau. Un eveniment esential pentru toti cei care aspira la antreprenoriat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri