Vitale pentru dezvoltarea economica, dar confruntandu-se in acelasi timp cu probleme serioase, microintreprinderile si intreprinderile mici romanesti afiseaza un spirit antreprenorial lipsit de rezerve, conform noii cercetari comandate de Regus, furnizor de solutii pentru spatii de lucru.
Chiar daca unii dintre acestia si-au infiintat propria companie dupa ce si-au pierdut locul de munca, 80% dintre antreprenorii romani au declarat ca ar lua-o de la inceput, daca ar avea aceasta sansa. La nivel global, procentul acestora se ridica la 85%.

Cea mai recenta cercetare Regus, care cuprinde peste 26.000 de persoane din conducerea superioara si proprietari din peste 90 de tari, confirma ca antreprenorii romani, prompti si flexibili, considera birocratia (87%) ca cel mai mare inhibitor pentru pornirea unei afaceri in prezent. Lipsa suportului guvernamental (85%), dificultatile de accesare a creditelor (76%) si starea economiei (67%) le urmeaza. Peste jumatate dintre antreprenorii romani au citat ca un obstacol important, de asemenea, dominarea pietei de catre marile corporatii.

„Antreprenorii sunt motivati, de neoprit! Cine stie in ce stare ar putea fi economia daca acestia ar decide sa aleaga calea sigura si sa faca reduceri, precum o mare parte dintre competitorii lor mai mari si, dupa cum se poate demonstra, cu mult mai multe resurse. Provocarile cu care se confrunta nu sunt noi, cei mai mulți afirma nu au simtit un impact major din partea initiativelor de sprijinire ale statului, in ciuda inițiativelor lansate de guvern”, spune Ramona Iacob, Regus Market Team Leader.

Cei chestionați au calificat viața antreprenoriala ca pe o “experiența extrema, pentru care iti trebuie nervi de oțel”. “ “Generam circa jumatate din bunastarea natiunii, dar avem parte numai de o mica fractiune din atentia statului! Cu toate acestea, administrarea propriei mele afaceri a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o si as face-o din nou oricand.”

IMM-urile sunt „motoare de dezvoltare” numarand pana la 99 la suta din companii si 40 - 50 la suta din PIB. La nivel global, 50 la suta din toate locurile de munca sunt generate de IMM-uri, dar, in ciuda acestui fapt, acestea atrag doar un mic procent din investitia generala din G20.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri