“Arata-mi libertatea” nu are aceeasi rezonanta ca “arata-mi banii”, dar ar putea deveni moto-ul unui film despre antreprenori. Desi a fi antreprenor inseamna de cele mai multe ori mai mult stres, mai putine castiguri si mai multe ore lucrate decat angajatii, studiile subliniaza ca antreprenorii sunt, totusi, mai multumiti si, per total, mai fericiti.
Conform unei cercetari a Pew Foundation, 39% dintre antreprenori spun ca sunt extrem de multumiti de ceea ce fac, comparat cu doar 28% dintre cei ce lucreaza ca angajati.

Un alt studiu recent realizat de Max Planck Institute of Economics din Germania subliniaza ca trecerea de la munca pentru angajator la antreprenoriat a crescut satisfactia generala a oamenilor pentru cel putin doi ani de la alegere.

Marea satisfactie a antreprenorilor nu vine din bani. Media castigurilor americanilor de peste 15 ani a fost de 31.683$/an in 2011. Pentru antreprenori a fost mai putin, de circa 30.000 $.

Fericirea lor nu vine nici din munca mai putina – majoritatea antreprenorilor munceste mai mult decat angajatii full-time. Antreprenorii se gandesc de doua ori mai mult la munca decat angajatii, conform unui studiu printre 2.000 de oameni contactati in septembrie 2012 de Axa Business Insurance, SUA.

Oamenii ce muncesc pentru ei insisi sunt mai fericiti datorita libertatii de miscare pe care o au. Atat de importanta este aceasta libertate de miscare si decizie incat studiile arata ca, pentru a atinge acelasi nivel de satisfactie, un antreprenor trebuie sa fie platit cel putin dublu cat castiga de unul singur pentru a atinge nivelul respectiv de fericire.

De altfel, 54% dintre antreprenorii ce au raspuns in 2012 unui sondaj al TNS Custom Research au spus ca principalul motiv pentru care au intrat in antreprenoriat este independenta. 33% au spus ca este important sa aleaga ei locul de unde muncesc si orele la care fac acest lucru si doar 9% au spus ca doresc sa castige mai multi bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri