Eu nu mai duc evidenta exiturilor de mult timp, mai ales ca un exit bun o data in viata este mai bun decat 30 proaste, a declarat Ion Sturza, presedintele fondului de investitii Fribourg Capital, in cadrul M&A Outlook 2013, conferinta organizata de wall-street.ro in parteneriat cu parteneriat cu Ernst&Young, Raiffeisen Investment, Erste Asset Management si casa de avocatura PeliFilip.
Sturza a vandut in urma cu cateva luni pachetul de 20% pe care il detinea la Rompetrol Moldova catre The Rompetrol Group, companie detinuta de catre kazahii de la KazMunaiGaz. De asemenea, despre Sturza se spune ca este cel care a condus tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut in 2007 pachetul majoritar din Rompetrol catre KazMunaiGaz.

Fondul de investitii pe care il conduce Ion Sturza (rebranduit din Greenlight Invest in Fribourg Capital) are investitii in peste 30 de proiecte.

El a adaugat ca atunci cand investeste intr-o companie isi doreste sa detina pachetul majoritar in acel business si sa exista o strategie foarte clara prin care fondul de investitii poate face un exit.

Printre cele mai cunoscute investitii pe care Ion Sturza le-a facut pana acum prin Fribourg Capital se numara Elefant.ro, cea mai mare librarie online de pe piata locala, si SEO Monitor, o companie specializata in dezvoltarea de solutii de promovare pe motoarele de cautare (SEO).

“Cand in plina criza toti erau in pana de cash, eu eram plin de cash, de entuziasm si de iluzii despre ce putem face in Romania. Si una dintre ideile mele era sa gasim companii medii si mici care aveau tehnologiii avansate pe care sa le transferam in Romania. Am vazut zeci de astfel de companii in Germania, Elvetia, dar nu am facut niciun tranzactie pentru ca aceste companii erau construite de niste monstri sacri care si-au inceput afacerile dupa al Doilea Razboi Mondial, iar cei din familie, mostenitorii, desenau, cantau, asteptau dividende de la monstrii sacri. Iar acesti monstri nu lucreaza cu tableta, laptop, ci merg cu caietelul si cu creionul. Asta este abordarea antreprenoriala in Europa, dar afacerea trebuie sa fie o profesie nu arta”,


Sursa foto: Wall-Street.ro (Fotografie realizata de Mircea Dragos)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri