Razvan Cazacu (foto), un antreprenor bacauan care construieste case pe structura din lemn in tarile din vestul Europei, spune ca, desi constructiile au fost unui din sectoarele cel mai puternic lovite de criza, domeniul sau de activitate nu a suferit atat de mult ca urmare a recesiunii.
“Am resimtit criza economica abia in 2009. A fost foarte dificil la inceput sa tinem pasul cu piata vest-europeana. In ianuarie 2010 au reinceput insa finantarile de la banci. Exista o oarecare incetinire a pietei in aceasta perioada, dar urmeaza un trend favorabil. Ne propunem ca din 2014 sa intram puternic si pe piata romaneasca, decizie care va oferi o alta perspectiva asupra businessului nostru”, a declarat Razvan Cazacu, in cadrul Start-Up Wall-Street, emisiune moderata si realizata de jurnalistul Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).
Prima casa de lemn realizata in Franta, 35.000 de euro.
Cofondatorul HoneyWood, acum in varsta de 41 de ani, si-a inceput activitatea in Franta in urma cu 10 ani, perioada in care isi aminteste ca fabrica lemn masiv, cautand inca de pe atunci o metoda prin care sa poata implementa si manopera.

“Am intrat pe o piata noua cand am inceput afacerile in domeniul constructiei caselor pe structura de lemn. Piata noastra era cu prioritate in vestul Europei. In Franta am gasit oameni cu experienta de la care am invatat si am capatat experienta pentru a o aplica pe specificul nostru in Romania. Primul proiect realizat in Franta a costat 35.000 de euro”, isi aminteste antreprenorul roman.




In cadrul emisiunii StartUp Wall-Street, Razvan Cazacu a precizat ca una dintre cele mai mari provocari a fost castigarea increderii partenerilor din Franta - secretul, in opinia acestia fiind promovarea in mass media sau prin parteneriate cu constructorii locali.
Este foarte greu sa patrunzi pe pietele din vest.
“Este foarte greu sa patrunzi pe pietele din vest. Constructorii si partenerii de afaceri au prejudecati mari in ceea ce priveste seriozitatea sau capacitatea de a gestiona o afacere un antreprenor din Vest. Exista o problema a certificarilor pentru constructorii din Europa din Est. Reactia publicului a fost neasteptat de buna, insa. Este vorba de un trend ecologic”, a completat Cazacu.

HoneyWood si-a propus ca in acest an sa finalizeze circa 30 de proiecte in vestul Europei . Cel mai ieftin proiect finalizat in acest an a fost unul localizat in nordul Frantei, care a costat circa 60.000 de euro, iar cel mai scump a fost ridicarea unui restaurant care a necesitat o investitie de peste 300.000 de euro.

“Am finalizat pana acum 20 de case si avem in plan sa alte 10 pana la sfarsitul anului. Cea mai scumpa constructie a fost reprezentata de un restaurant in nordul Frantei de 500 mp (300.000E), intr-o zona rezidentiala cu teren de golf unde au acces oameni destul de bogati. In Franta construim deobicei case sau proiecte oamenilor cu bani, contrar prejudecatilor ca astfel de case sunt ieftine. Cel mai ieftin proiect in 2013 a fost o casa cu doua nivele cu o suprafata de 140mp al carei cost s-a ridicat la circa 60.000 de euro”.

Razvan Cazacu a precizat ca la un proiect obinuit lucreaza in general echipe de catre patru muncitori, iar pentru cele mai complexe se poate ajunge si la 16 angajati.

Antreprenorul bacauan si-a propus sa aduca si in Romania conceptul construirii de case pe structura din lemn, dar spune ca este nevoie de o perioada pana cand clientii sa intelegea avantajele unei astfel de investitii. El a tinut sa sublinieze ca spre deosebire de tarile din vest, in Romania construirea unei case este o adevarata aventura.

“In Romania avem nevoie de autorizatii, proiecte – iar timpii de realizare sunt destul de lungi. Anul acesta am vrut sa le clientilor ce facilitati ofera o casa pe structura din lemn. Momentan facem o informare, o educare a pietei. Noi ne-am propus sa limpezim si sa cream un mediu placut pentru constructiile din lemn. Primele rezultate incep sa apara. Se semneaza primele constracte. Ne-am propus ca incepand de anul viitor sa construim 5-10 case. In Romania mizam in special pe casele de vacanta, acesta poate fi un segment important de dezvoltare desi structurile din lemn pot avea orice destinatie”, a mai spus Razvan Cazacu.

In prezent, HoneyWood are o fabrica de 2 hectare la Moinesti, in judetul Bacau, unde lucreaza 50 de angajati. Capacitatea de productie a fabricii este de o casa pe saptamana - 50 de case pe an - iar planurile HoneyWood prevad dublarea capacitatii de productie in urmatorii trei ani.

Pentru 2013, HoneyWood isi propune sa atinga o cifra de afaceri de 2,5 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri