“Antreprenoriatul nu este o meserie, ci este o atitudine de constructie si de asumare a responsabilitatii”, crede antreprenorul Dragos Anastasiu care a vorbit la Start-Up Wall-Street despre inceputurile sale in afaceri, dar mai ales despre cum a construit Eurolines. Desi sustine ca a platit destula “taxa pe prostie", Dragos Anastasiu s-a aruncat in business cand avea “un job stabil, platit bine” si “o familie de hranit”.

1. Urmeaza-ti pasiunea! Ia decizia de a face pasul catre ce iti place.

"Descopera exact ceea ce faci cu cea mai mare placere si fa pasul catre pasiunea ta. Daca ai un job in care nu te mai simti comod sau poate chiar unul stabil si bine platit, dar simti si te-ai vazut dintotdeauna gestionand lucrurile din pozitia de sef, atunci pune piciorul in teritoriul antreprenoriatului."

2. Valorifica ce inveti in alta parte, fie in strainatate, fie in tara.

"Centrarea pe client, seriozitatea, munca si antreprenoriatul in adevaratul sens al cuvantului sunt cuvinte-cheie de care trebuie sa tii cont in viitoarea ta afacere. “Niciodata nu auzisem pana atunci ca antreprenoriatul ar fi smecherie, ar fi sa cumparam si sa vindem terenuri, ca antreprenoriatul inseamna sa n-ai sef si sa faci ce vrei, sa te scoli la orice ora vrei dimineata, a declarat Dragos Anastasiu, la Start-Up Wall-Street, emisiunea moderata si realizata de Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).

El te sfatuieste sa privesti lucrurile cu seriozitate si sa nu te astepti la succes peste noapte. Mai mult, tine minte: "orice business cere responsabilitate si implicare continua!"

3. Participa la ateliere de educatie in business

"Daca esti putin in ceata si nu stii de unde sa te apuci de afaceri, dar ideile tale incep sa se contureze, trebuie sa te inscrii la un atelier de educatie in business. In Romania, sunt organizate tot mai mult programe de mentorat pentru start-up-uri, inclusiv in parteneriat cu Ministerul IMM-urilor. Un astfel de exemplu este programul “101 companii de la stres la succes”, implementat de Fundatia Romanian Business Leaders."

Dragos Anastasiu este trainer la "Atelierele de Antreprenoriat", unul dintre programele utile tinerilor care abia au intrat in antreprenoriat sau care aspira la un business propriu, unde ei invata cum sa faca un plan de afaceri corect si sanatos.

4. Nu te arunca cu capul in apa rece

Desi o regula pe care Dragos Anastasiu a incalcat-o acum 18 ani, actualul antreprenor nu o recomanda niciunei persoane care vrea sa-si inceapa propriul business. Nici macar cei pasionati de ceea ce fac sau vor sa faca nu ar trebui “sa se arunce cu capul in apa rece” fara sa cantareasca rational ideea de afacere pe care vor sa o ridice in picioare. Anastasiu sustine ca nu trebuie sa te bazezi pe ceea ce este acum pe val si cu atat mai putin pe noroc, pentru ca risti ca planurile tale sa se prabuseasca.

5. Ai grija pe cine iei in barca cand pleci la drum

E important sa fiti atenti si sa cautati mult omul potrivit cu care sa va asociati, acea persoana care sa fie pregatita profesional pentru ce vreti sa construiti alaturi de aceasta. Asadar, alegeti-va parteneri complementari si gasiti oamenii potriviti care sa va conduca afacerea!

Secretul este sa delegi, sa ai incredere si sa ai incredere in oamenii buni. “Gasiti-va oamenii buni. E foarte greu, dar este esential”, subliniaza fondatorul Eurolines.

6. Descopera exact ceea ce faci cu cea mai mare placere

Spre exemplu, daca esti pasionat de turism si vrei sa intri cu un business pe aceasta piata, trebuie sa te gandesti concret ce te atrage mai mult, ce te pasioneaza si sa-ti alegi nisa in care sa-ti ridici afacerea, fie ca e vorba de outgoing, vanzare sau tour operare.
Mai mult, Dragos Anastasiu considera ca, in turism, viitorul este agentia in retea, pentru ca “este greu sa mai faci fata doar cu o agentie la coltul blocului”.

7. Nu te mai uita atat de mult la ceea ce face statul

Lasati la o parte gandul “Dar ce as face daca as fi la stat” si preluati responsabilitatea. Trebuie sa veti in minte doar “ce am de facut”. De asemenea, cand te gandesti la afacerea ta, trebuie sa te gandesti ca este necesar sa construiesti un brand, nu doar sa fii pe lista ANAF.
“E greu sa redescoperi apa calda si mersul pe jos”, fapt pentru care Dragos Anastasiu te incurajeaza sa iti faci loc si in mediul online.

8. Antreneaza-ti spiritul de antreprenor

Tinerii trebuie sa se gandeasca ce au de oferit si ce pot descoperi pe pietele de afaceri, in loc sa se vaite ca sunt someri si ca gasesc greu un loc de munca. Iar cei care au copii, ar fi bine sa le induca celor mici inca de la gradinita acest spirit de antreprenor si de a se descurca pe cont propriu, fara sa astepte din alta parte.

9. Tinteste catre nivelul din America sau alte tari

Anastasiu sustine ca este bine ca tinerii antreprenori sa priveasca modul in care se face business pe pietele straine, sa invete ce este nou si important de acolo si sa aplice in afacerile pe care vor sa le construiasca in Romania.

10. Creeaza o legatura afectiva cu clientii

“Excelenta inseamna a inova permanent, a face in fiecare zi alte lucruri in comparatie cu ieri in asa fel incat sa-i surprindem pe cei din jur”. Asta crede Dragos Anastasiu despre ridicarea oricarui business pe care nivelul pe care il doreste antreprenorul.

In plus, el ii incurajeaza pe antreprenori sa depaseasca relatia simpla de vanzator-client si sa se apropie de clientii sai cu recunostinta si multumire, ceea ce implica concret inclusiv un scurt telefon sau un e-mail de multumire catre oamenii care au apelat la serviciile companiei lor. Mai ales ca “in Romania este atat de usor sa creezi WOW prin lucruri de bun-simt. Trebuie putina atentie”, completeaza Dragos Anastasiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri