Sibianul Ioan Pascanut a investit 80.000 de euro intr-o plantatie de catina, certificata ecologic, si in instalatii de inghetare si refrigerare a acesteia, reusind sa vanda fructele pentru industria farmaceutica, alimentara si cosmetica din mai multe tari.

Sibianul Ioan Pascanut este inginer mecanic, iar inainte de Revolutie a lucrat la mecanizarea agriculturii, in fosta Statiune de Masini Agricole (SMA). Asa a ajuns sa cunoasca toate zonele din judetul Sibiu si sa aiba foarte multe cunostinte in domeniul agricol, noteaza Mediafax. Dupa Revolutie, a ajuns sa detina un teren in comuna Rosia si s-a gandit mult timp ce sa faca cu el. In 2006, a inceput infiintarea unei plantatii de catina.

"Ideile vin. Daca le bagi in seama, daca ai resurse si un pic de pasiune... La vremea respectiva, ca si acum de altfel, agricultura Romaniei era pe aceiasi butuci pe care au pus-o unii dintre politicieni. Din dorinta de a accesa o latura a agriculturii alternative, am ales aceasta cale. Agricultura clasica toata lumea o facea si toata lumea, de fapt se lasa de ea pentru ca era total nerentabila. Faptul ca, ulterior, s-au mai introdus acele subventii a facut ca rentabilitatea ei sa creasca, dar, la acel moment, nu existau cai de a razbate in agricultura si am gandit o cale de a razbate in agricultura alternativa. Ele sunt mai multe, dar eu am ales-o pe aceasta si datorita faptului ca eu cunosteam aceasta planta din copilarie, din flora spontana. Cand eram copil, adunam catina cu bunica mea si o predam la centrele de colectare ca sa facem cativa banuti sa mergem, de 23 August, sa bem suc. Cam atunci era perioada de recoltare", povesteste sibianul.

El a fost printre primii din Romania care au infiintat o plantatie de catina si, desi avea destule cunostinte in agricultura, nu stia prea multe despre plantatia de catina. Pentru a se pune la punct, a citit extrem de multa literatura de specialitate, mai ales din afara tarii, pentru ca in Romania, chiar si in prezent, bibliografia de specialitate in acest domeniu este extrem de redusa.

Nestiinta l-a costat insa timp si bani

"Aceasta planta intra pe rod dupa cinci ani. In plus, nu toate plantele se prind din primul an. Trebuie sa inlocuiesti, sa umpli golurile. Exista exemplare femele si masculine. Daca ai prea multi masculi in plantatie, nu este bine pentru ca tin locul ocupat, masculii nu-i cunosti decat la trei ani dupa plantare, ceea ce mi s-a intamplat si mie si a trebuit sa scot cateva sute de masculi ca sa pun femele. Cei care livreaza materialul de plantare ti-l dau pe categorii, dar nu tot timpul este asa cum ar trebui, in plantele femele gasesti si multi masculi. Acesta este un impediment de care eu m-am lovit pentru ca am fost chiar printre primii cand m-am apucat. A fost foarte mult de munca, faptul ca n-ai stiut cum sa o iei si ce sa faci, am ajuns sa facem foarte multe greseli, care ne-au costat timp si bani, dar pe care incet, incet am reusit sa le remediem", spune Ioan Pascanut.

Barbatul a ajuns, intr-un final, dupa ce a accesat si fonduri SAPARD, sa aiba sapte hectare si jumatate plantate cu catina, intreaga plantatie fiind certificata ecologic.

Investitia in plantatie a fost de 55.000 de euro

"Exceptand pretul terenului, care poate varia, calculul se face simplu: iti trebuiesc 1.500-2.000 de plante la hectar, pe care le poti lua de la 1 la 3 euro, depinde de unde le iei si cat de selectionata este planta respectiva. Se gasesc in tara, dar si afara. In tara sunt peste un euro, afara peste doi. Eu i-am adus de la o statiune de cercetare de la Bacau, dar n-am mai sfatuit pe nimeni sa se duca acolo. Pe langa pretul plantatiei, este pretul lucrarilor agricole, care se ridica, sa spunem, la arat, discuit - undeva la 2.000 de lei la hectar, deci vreo 400-500 de euro. Apoi sunt lucrari pe care le faci sau nu le faci: imprejmuiri, care sunt necesare ca altfel ti le distrug animalele sau mai stiu eu cine", explica Ioan Pascanut.

Sibianul spune insa ca nu e de ajuns sa infiintezi o plantatie. Desi aceasta nu este deloc pretentioasa, adaptandu-se perfect la zonele de deal si de munte, la terenuri accidentate, trebuie sa ai foarte mare grija ce faci cu fructele intrucat acestea se pot pastra doar congelate sau uscate, in 48 de ore de la recoltare catina intrand in oxidare.

"Daca vorbim de investitie, plantatia este una si fructele sunt alta. Plantatia se poate face la preturile pe care vi le-am spus, dar ce faci cu fructele? Acolo vin alte investitii. Recoltarea se face prin detasarea ramurilor, taierea lor. Le tai, le ingheti la minus 28 de grade, le scuturi, le vanturi si catina ramane inghetata pana la procesare. Catina se poate pastra doar congelata sau uscata. In 48 de ore de la recoltare, catina intra in oxidare, lucru pe care foarte multa lume nu-l cunoaste. Si faptul ca mai intalnesc oamenii care vor sa cumpere de pe taraba catina... E clar ca daca ea sta doua saptamani pe taraba, e intrata in oxidare. Asta inseamna ca, in loc sa consumam antioxidanti, consumam oxizi. Devine toxica, nu otravitoare, dar proprietatile ei, practic, nu mai exista", sustine Ioan Pascanut, care, dupa ce a citit atat de mult despre catina, a realizat o teza de doctorat care trateaza exact aceste lucruri: procedee de prelucrare, transport si depozitare a catinei.

In consecinta, s-au mai investit peste 25.000 de euro in instalatii de inghetare si refrigerare a catinei. Astfel, sibianul reuseste sa pastreze fructele de catina de la momentul recoltatului - undeva din august pana in octombrie - pana pe timpul iernii, cand marile firme din industria farmaceutica, alimentara si cosmetica nu mai au de unde cumpara fructe proaspete sau uscate, stocurile fiind epuizate.

Cel mai mult si cel mai bine, vinde catina pe timpul iernii

"Contractele nu sunt foarte ferme. Greu iti gasesti un contract ferm. Catina in cantitati mari se cauta dupa ce cealalta, cea proaspata, dispare de pe piata. Daca ai unde depozita. Eu nu pot sa o dau la acelasi pret ca cel care se duce si o taie de pe deal, o curata acasa cu copiii si o da la cinci lei. Eu nu pot, pentru ca am atatea investitii, plus ca fructele mele sunt certificate ecologic", afirma omul de afaceri sibian.

Citeste si:

    Potrivit acestuia, un pret corect pentru catina sa este 2,5-3 euro pe kilogram, pentru catina congelata, si undeva intre 12 si 16 euro pentru catina uscata, pentru ca, din cinci kilograme de catina proaspata, se obtine un kilogram de catina uscata. El a vandut catina pentru firme din Grecia, Germania, Romania, dar si din alte tari.

    Ioan Pascanut proceseaza, in firma proprie, o mica parte din catina pe care o produce si obtine suc de catina, nectar de catina si ulei de catina, produse cu care aprovizioneaza un lant de magazine alimentare din judetul Sibiu si se prezinta la diferite targuri si expozitii. In rest, toata catina o vinde congelata celor care doresc sa o proceseze. A ales aceasta cale pentru ca, doar asa, ceea ce produce el este suta la suta natural.

    "Principala problema este ca produsul nu se poate pastra foarte mult timp in stare pura, ci doar in conditii de refrigerare. Neavand adaosuri pentru stabilizare, produsul realizat trebuie sa-l tii maxim doua luni, in conditii de refrigerare, la patru-cinci grade. Daca as da prin reteaua de mari magazine sau depozite aceste produse, la cum merge vanzarea, stau cu lunile in depozite si isi pierd proprietatile. Asa, dam doar la magazine mici, care cer stocuri mici si le aprovizionam constant. Ca sa tina mai mult, ar trebui sa adaugi conservanti, dar atunci nu mai este ecologic si nu mai are calitatile pe care mi le doresc. Atunci cautam o cale de mijloc: ii las pe altii sa proceseze, eu le ofer fructele, iar eu satisfac piata locala, in judetul Sibiu, unde pot sa le ofer naturale", precizeaza Ioan Pascanut.

    Citeste si:

      Sticla de 500 de mililitri de suc sau nectar de catina se vinde cu 25 de lei, iar litrul de ulei de catina se vinde si cu 250 de euro. Potrivit lui Ioan Pascanut, acest ulei face toti banii.

      "Dintr-un kilogram de catina uscata obtin 120-140 de grame de ulei. Practic, este un concentrat de vitamine si elemente bioactive foarte puternic. Pentru uz extern, este cel mai bun cicatrizant, iar in cazul arsurilor, daca il pui la timp, elimina acea exfoliere, iar rana se vindeca foarte repede si bine. In plus, este bun pentru orice afectiune a pielii: de la eczeme pana la ... orice. Intern, este bun pentru foarte multe actiuni, de la tubul digestiv pana la boli grave, la care zice ca le incetineste evolutia. Am avut multi bolnavi de cancer care au incercat, la sfatul medicului, sa faca o cura de ulei de catina. Este demonstrat stiintific ca are proprietati in acest sens", explica sibianul.

      El povesteste ca nu si-a amortizat inca investitia, dar, de vreo trei ani, firma a intrat pe profit. Ca sa-si scoata toti banii ar trebui sa se mai dezvolte, dar dezvoltarea inseamna alte zeci de mii de euro care ar trebui investite. Cu toate acestea, spune ca o plantatie de catina este o adevarata afacere.
      "Este o afacere, dar sa nu te astepti la foarte multe de la inceput. Timpul este foarte mare pana obtii rezultate. As recomanda-o cu mare inima celor care vor sa inceapa o afacere din catina, dar sa ma intrebe foarte bine inainte despre ce este vorba si cum se face", spune sibianul, care le atrage atentia tuturor sa nu creada in "prostiile" de pe internet prin care li se promit profituri uriase la afacerile cu catina.

      Sibianul spune ca "ceva tot trebuie sa faca", asa ca va continua sa-si dezvolte afacerea si va mai cumpara instalatii de inghetare si refrigerare, instalatii de uscare si procesare a fructelor si chiar va cauta sa mai planteze catina, aceasta fiind "o afacere din care se poate trai".

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri