Investitia in educatie este necesara in orice moment, mai ales in conditii economice dificile. O arata cea mai recenta analiza FT, potrivit careia absolventii de MBA din scolile de elita din intreaga lume au inregistrat cresteri salariale in ultimii cinci ani, in ciuda crizei economice globale, scrie CNBC.

Astfel, studentii celor mai bune 100 de programe MBA care s-au inscris la cursuri inceputul recesiunii, in anii 2008 si 2009, si care au absolvit in 2010, an de maxima intensitate a crizei, si-au dublat pana in prezent salariile fata de nivelul din urma cu cinci ani.

Pe de alta parte, multi manageri din Nordul Americii si Europa au suferit inghetari ale salariilor.

Circa 94% dintre absolventi au raspuns studiului FT afirmand ca au obtinut cresterea salariala pe care o tinteau in momentul in care s-au inscris la studiile MBA.

Dintre absolventii din anul 2010 cele mai mari salarii la trei ani dupa finalizarea studiilor au fost raportate de studentii celor mai bune doua scoli. Astfel, absolventii Scolii de Business Stanford au obtinut cele mai mari salarii, respectiv o medie anuala de 182.000 de dolari in ultimii trei ani, in timp ce absolventii de la Scoala de Afaceri Harvard au incasat 176.000 de dolari.

Desi substantiale, cresterile salariale din prezent sunt la mare departare de perioada de varf de la mijlocul anilor 1990, cand absolventii de MBA de la scolile americane de elita isi tripau salariul intr-o perioada de cinci ani. Multi dintre absolventii de la acea vreme conduc in prezent o parte dintre cele mai mari corporatii ale lumii.

O analiza asupra companiilor din top 500 la nivel global realizata de FT arata ca 30% dintre directorii executivi sunt absolventi de MBA, in timp ce in randul companiilor americane procentul urca la 50%.

Cu toate acestea, nici investitia financiara la acest nivel de educatie nu trebuie ignorata. Astfel, 24 dintre cele 100 de programe de MBA de elita presupun taxe de 100.000 dolari sau mai mult.

Oricum, cei interesati de un program de MBA au o plaja larga de optiuni, in lume existand nu mai putin de 12.000 de variante.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri