Pilotii de raliu sau cei de Formula 1 sau pasionatii jocurilor cu masini au un motiv in plus de acum sa se simta si mai aproape de realitatea de pe sosea, gratie a doi tineri care au dezvoltat cea mai moderna si complexa solutie de simulare auto.

I-am cunoscut pe Stelian Iordache si Nicolae Stanciu la Dreamhack, eveniment desfasurat la finele lunii aprilie in Bucuresti si dedicat pasionatilor de sport electronic si nu numai. Cei doi romani au venit in cele doua zile ale competitiei sportive sa prezinte cele mai noi simulatoare la care au lucrat mai putin de un an de zile.

Dorinta de a crea un astfel de simulator a inceput in vara anului trecut, cand cei doi s-au hotarat sa puna cap la cap ideile, schitele si proiectarea.

“Am inceput sa lucram la primul simulator in vara anului trecut, iar durata de executie s-a ridicat la sase luni, pentru ca in primele trei luni sa terminam alte doua noi modele. Inceputul a fost mai dificil. Primul model de simulator auto functioneaza pe doua axe, in timp ce ultimele doua au necesitat un volum mai mare de lucru si functioneaza pe trei axe”, a declarat pentru wall-street.roStelian Iordache (foto dreapta sus), unul dintre creatorii RO Motion Simulator.

Pentru un singur model, tinerii sustin ca investitia s-a ridicat la sub 10.000 de euro, iar pretul de lista va fi de 12.000 de euro fara TVA (aprox. 15.000 de euro cu TVA).

De ce un simulator auto?

Stelian Iordache si Nicolae Stanciu detin impreuna o sala de jocuri in cartierul Berceni din Capitala, iar acesta a fost locul si sursa lor de inspiratie pentru proiectarea unui astfel de aparat.

“Am avut de ceva timp setat planul de a dezvolta un astfel de aparat pentru ca in Romania nu exista solutii de acest gen. Cel putin nu se fabrica in Romania, mare parte fiind cumparate din strainatate la preturi foarte mari. Initial ne-am gandit ca ar putea fi o solutie pentru salile de divertiment, dar ele pot fi folosite si de catre pilotii de raliu sau soferii auto care vor sa se perfectioneze. Este un test, urmeaza sa vedem cum va fi primit”, a aratat Nicolae Stanciu (foto stanga sus).

Doar cu liceul

Performanta de a crea un astfel de simulator in Romania este cu atat mai mare cu cat Stelian Iordache (36 de ani) nu a absolvit decat studiile liceale.

“Nu ai nevoie de facultate cand esti pasionat de ceea ce faci, iar dovada o face realizarea intr-un timp record a unui aparat performant din toate punctele de vedere. Am citit mult despre mecanica si realizarea unui simulator, am cerut si ajutorul unor prieteni cu pregatire in acest sens, am fost si ajutat de catre parteneri pentru dezvoltare”, a precizat Stelian Iordache.

Un prim pas spre perfectionare: o finantare de 20.000 de euro

Nicolae Stanciu lucreaza de opt ani de zile in cadrul Vodafone, iar gigantul telecom organizeaza anual sponsorizari pentru o serie de proiecte inedite. Pe lista grupului de telefonie a intrat si RO Motion Simulator, printre alte 19 proiecte, reusind sa castige o finantare de circa 20.000 de euro cu care va perfectiona modelele existente si vor incerca imposibilul – crearea unui simulator de zbor.

“Am primit o finantare din partea grupului britanic pentru dezvoltarea unui prototip care va functiona ca un simulator de zbor. Va fi un model profesional, fiind cel mai mare test de pana acum. Cu banii obtinuti vom perfectiona si modelele existente pe piata iar scopul final este sa vindem simulatoarele catre zone de divertisment, in cadrul companiilor multinationale, in mall-uri sau pe litoral”, au declarat cei doi.

In momentul de fata un astfel de simulator cantareste 150 de kilograme si costa 15.000 de euro, cu TVA, in conditiile in care produsele cumparate din strainatate costa cu cateva mii de euro mai mult.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri