Andrei Onel, un tanar antreprenor brailean de 25 de ani, a lansat in iunie www.tombolabonului.ro, prin care incurajeaza cumparatorii sa solicite bonul fiscal dupa fiecare cumparatura pentru a-l inscrie intr-o tombola lunara cu premii. Ministerul Finantelor a analizat anterior un proiect similar dar, la fel ca de multe alte dati, acesta a ramas doar la stadiul de idee.

Andrei a terminat ASE (Cibernetica), dupa facultate lucrand doi ani la Junior Achievement Romania "iar momentan lucrez ca web developer pentru un start-up din domeniul educatiei din SUA. Alt proiect de care ma ocup full-time este www.edumo.org, un site ce contine lectii/exercitii gratuite de matematica", spune Andrei Onel.

Ideea TombolaBonului.ro i-a venit tanarului citind pe un portal de stiri despre initiativa guvernul slovac de a organiza o tombola cu premii importante in care oricine poate participa inscriind cel putin un bon fiscal, scopul proiectului fiind de a diminua economia gri a Slovaciei prin solicitarea de catre clienti a bonului fiscal dupa fiecare cumparatura, indiferent de valoare. Acest proiect a fost analizat si de Ministerul Finantelor din Romania, dar, la fel ca multe alte proiecte benefice economiei, a ramas la stadiul de idee.

Intre timp, tanarul a transformat ideea intr-un proiect si a lansat www.tombolabonului.ro, site care a inregistrat din iulie pana in prezent peste 2.100 de bonuri fiscale inscrise in concurs. Mecanismul tombolei permite oricarei persoane cu vârsta de peste 18 ani sa inscrie un numar nelimitat de bonuri, incurajand astfel toti participantii sa ceara bon fiscal pentru absolut orice tranzactie facuta cu un comerciant din Romania. Extragerea are loc lunar si participa doar bonurile inscrise in luna precedenta, motivand participantii sa continue sa ceara bonul fiscal de la comerciant de fiecare data cand face o achizitie. La prima extragere care a avut loc in luna septembrie, premiul de 1000 lei a fost castigat de o participanta din Targu-Mures. Acest cost este acoperit prin publicitate pe site, in spatele campaniei aflandu-se firma White Paper Trading SRL, inregistrata in mai, in Bucuresti.

In economia gri produsul este legal, iar evaziunea fiscala se face prin neplata datoriilor catre stat (de exemplu: nu se elibereaza chitanta si nu se platesc taxe). In Romania in 2013, economia subterana a reprezentat aproximativ 28,4% din Produsul Intern Brut, echivalent a 39,5 miliarde de euro, aproape cat intreaga economie a Bulgariei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta A.T. Kearney. Romania se situeaza pe locul al doilea in randul tarilor membre ale Uniunii Europene, in functie de ponderea economiei gri in PIB, dupa Bulgaria (31,2%) si la egalitate cu Croatia.

"Taxele reprezinta sursa principala de venit la bugetul unui stat. Prin acest proiect incurajam cererea bonului fiscal dupa fiecare cumparatura, actiune care nu numai ca obliga comerciantii sa isi declare veniturile ci creste si rolul fiecaruia dintre noi pentru ca participam activ la combaterea evaziunii fiscale printr-un gest simplu si civilizat", spuneAndrei.

Tanarul antreprenor si-a propus sa promoveze proiectul in toata tara, in special in localitati, comune si sate unde in general exista magazine mici, la parterul blocului sau chioscuri, unde nu se inregistreaza toate incasarile. "O sustinere din partea autoritatilor ar fi binevenita. Ma refer la o confirmare ca intr-adevar acest proiect poate avea un impact favorabil, in special pentru economie si indirect pentru cresterea calitatii si a standardului de viata in Romania",mai spune Andrei.

Sursa foto: Shutterstock: Receipt

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri