Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, la Alba Iulia, ca in aceasta luna va fi lansata, sub sloganul "Romania start-up", o schema de finantare pentru afaceri de tip start-up, in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, transmite Mediafax.

"Lansam in aceasta luna octombrie o schema foarte interesanta pentru zona privata: start up-uri. Avem un slogan nou, un brand nou, un concept nou: «Romania start-up». Poate va ganditi la start-up o idee mica de afacere. Nu. «Romania start-up» in sensul de Romania porneste, Romania demareaza lucrurile pe aceasta zona. Sub acest brand «Romania start-up», vom finanta impreuna cu domnul ministru Jianu si cu ceilalti colegi din Guvern care au finantari pe aceasta zona tot ce este legat de zona privata", a spus Eugen Teodorovici intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca in aceasta linie de finantare, o parte va fi pentru tineri intre 16 si 25 de ani, in care vor fi finantate idei de afaceri in trei etape.
"O prima etapa se refera la primul contact cu tinerii, selectarea lor, o luna, o luna si ceva de antreprenoriat, deci clar ii pregatim pe aceasta zona de antreprenoriat, dupa care ei vor propune un plan de afaceri. Aceste idei de afaceri vor fi selectate de catre piata, va fi o comisie creata din oameni din piata, deci nu oameni din administratie. Cele mai bune idei vor fi finantate cu 25.000 de euro, grant, o prima idee de start-up. Dupa un ciclu de 6-8 luni, vedem exact la cat se preteaza o idee a fi implementata, etapa a doua consta in urmatorul lucru: cele mai bune idei intra la a doua etapa de finantare unde vom da de la 50 la 200.000 de euro. Dupa care, a treia etapa este etapa care se refera la fel, la selectia celor mai bune idei care pot aduce in economie valoare adaugata importanta pentru care statul va subventiona partea de cost al finantarii, adica un imprumut de la o banca", a spus ministrul.

La un milion de euro imprumut noi, stat, platim maxim 200.000 de euro.

El a adaugat ca au fost purtate deja discutii cu Eximbank pentru a vedea exact care este montajul pentru a putea asigura aceasta finantare.
"Am vorbit deja si cu partea de Eximbank pentru a vedea exact care este montajul pentru a putea asigura aceasta finantare, deci, practic, costul finantarii pentru acea idee va fi suportat de stat. Asta inseamna ca dobanda respectiva sa nu depaseasca 200.000 de euro. Deci, putem face un calcul care inseamna ca finantarea va fi de un milion si ceva de euro. La un milion de euro imprumut noi, stat, platim maxim 200.000 de euro ca sa nu intram dupa aceea in regulile de ajutor de stat", a mai spus Teodorovici.

Potrivit sursei citate, "partea frumoasa" a acestei scheme de finantare va fi aceea ca statul va putea deveni actionar in afacerile selectate.
"Partea frumoasa este aceea ca, eu spun ca imi doresc foarte mult ca la acele idei alese statul sa devina actionar, undeva la 10 - 15 procente, nu mult. Vreau sa cream un vehicul care sa fie al statului, dar in mana privatului, un vehicul care sa intoarca si sa ruleze aceste fonduri mai departe pentru mediul privat. Va fi o zona, un fel de revolving fund, care va crea cadrul necesar pentru alte si alte idei de faceri. (…) Vom crea un vehicul prin care statul va fi actionar la acele proiecte si care va fi gestionat de parte privata", a mai spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat, joi, intr-o vizita in judetul Alba unde a participat la inaugurarea statiei de epurare a municipiului Alba Iulia, investitie realizata printr-un proiect european, iar apoi a avut intrevederi cu liderii PSD Alba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri