Cursuri de engleza si germana pe silentios? Asta este metoda prin care doua absolvente de limbi straine vor sa faca business in Romania. Nicoleta Surdu (39 ani), o fosta traducatoare, si Dana Radulescu (38 ani), o fosta profesoara, au adus in premiera in Romania metoda "Silent Way", prin care un profesor preda o limba straina fara sa vorbeasca in timpul cursului. Dar cum vor invata cursantii?

Sunt prietene de multi ani, insa abia in primavara s-au gandit sa faca un business impreuna. Dupa ce au studiat piata si si-au dat seama ce lipseste in Romania, Nicoleta Surdu, care a condus o firma de traduceri, si Dana Radulescu, care detine impreuna cu sotul sau un business de transport de marfa, au descoperit metoda de predare a limbilor straine "Silent Way". Asa ca in octombrie au lansat business-ul Cursevo, primul centru din Romania in care limbile straine sunt predate pe silentios, in urma unei investitii de 37.000 de euro, din bani proprii, pe care estimeaza ca o vor recupera in 5-10 ani.

Metoda "Silent Way" a fost inventata in 1963 de matematicianul egiptean Caleb Gattengo, iar in prezent este folosita in centre de cursuri de limbi straine, scoli si facultati private in Franta, Polonia, Germania si Japonia.

Cele doua prietene au contactat hub-ul european al metodei, aflat in Versailles, Franta, pentru a prelua licenta de folosire a "Silent Way". Pentru a intelege cum trebuie sa predea pe silentios, ele si ceilalti profesori ai centrului de limbi straineau trecut prin traininguri in Franta si printr-o evaluare pentru obtinerea certificarii de predare, care au costat 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 4 profesori acreditati.

"Am studiat manuale pe care le stiam deja si altele nou aparute si ne-am dat seama ca toate urmaresc acelasi tipar, acelasi tip de clasa in care unii cursanti sunt mai agili, altii nu, unii prind din prima, altii mai tarziu, la care profesorul se angajeaza in principiu sa-i ridice pe toti la acelasi nivel, dar niciodata nu se ajunge acolo. Pe cand, in ce priveste aceasta metoda "pe silentios", unul dintre principiile ei este sa nu lasi pe nimeni in urma. Clasa trebuie sa fie un grup compact", spune Nicoleta Surdu, care pana in octombrie 2013 a fost director general la o firma de traduceri.

Totusi, cum invata cursantii daca profesorul nu vorbeste?

Profesorul se foloseste mult de mimica si gestica, adica "mimeaza" sunetul, insa fara sa-l pronunte cu voce tare. Astfel, cursantii trebuie sa fie atenti la mimica fetei profesorului pentru a reproduce, cu voce tare in cazul lor, sunetul. In plus, fiecare sunet este asociat cu o culoare pe plansele speciale ale metodei Silent Way, astfel incat cursantii vor retine prin exercitiu asocierea dintre culori si sunete, si nu vor invata pe dinafara. Imaginati-va ca va uitati la un film cu volumul dat la minim, dar aici este unul in care reusiti sa cititi si sa intelegeti ce spune "actorul" pentru ca el pronunta doar un sunet sau un grup de sunete. Chiar daca profesorul tace, cursantii vorbesc, raspund la temele de la curs si pot adresa intrebari. La sfarsitul fiecarui curs, cursantii vor primi acasa lectia, insa nu si teme.

"Multe din sunetele din germana se regasesc si in romana si le trecem intai in revista pe cele pe care le stim. Cele care nu sunt in romana sunt explicate de profesor folosindu-se de maini, de gesturi astfel incat cursantul sa ajunga sa pronunte un sunet pe care nu-l stie. Vorbirea este un proces fizic, chiar daca nu constientizam acest lucru cand vorbim in limba materna. Si asta este o diferenta foarte importanta cand reusesti tu sa produci fata de cand ti se spune «Repeta dupa mine». Cand iti spun «Repeta dupa mine», tu nu vei sti unde trebuie sa tii limba, cum trebuie sa-ti incordezi muschii ca sa iasa un sunet din limba respectiva. Prin proces de incercare, eroare de ce nu, incercare, incercare, incercare, macar unul dintre cursanti va reusi sa pronunte corect fara ca profesorul sa pronunte acel sunet", explica Nicoleta Surdu.

Cursantii vor practica acest lucru pana vor invata cum trebuie pronuntate toate sunetele din limba straina invatata. In scurt timp, ei vor fi capabili sa rosteasca cuvinte si propozitii intregi.

Dar cand vor invata sa scrie si cat costa cursurile?

Metoda este axata pe invatarea vorbirii limbii straine, insa cursantii vor invata in mod natural sa si scrie. Dupa sedintele introductive, in activitatea cursantilor este introdusa si comunicarea in scris.

Un cursant participa la doua sedinte de cate 2 ore pe saptamana. Pentru a incheia un modul, este nevoie sa parcurga 36 de ore de cursuri, pe parcursul a 9 saptamani. Un modul costa intre 1.200 lei si 1.400 lei, in functie de nivelul parcurs, A1, A2, B1, B2, C1 sau C2.

"Aceasta experienta necesita prezenta mentala, emotionala a cursantului acolo, pe moment. Nu ai unde sa fugi cu mintea la un astfel de curs. La scoala, mintea pleaca. Aici nu ai cum. Fiind un curs in care activitatea este de partea cursantului, el trebuie sa faca totul. Profesorul este doar un facilitator, doar le arata cursantilor, mimeaza, zambeste. Dar cursanul presteaza activitatea, ceea ce necesita toata energia lui. Mai mult decat atat, el trebuie sa colaboreze cu colegii. Cand cursantul este pe drumul cel bun, adica raspunde corect, profesorul ii face un semn de aprobare, ii zambeste. Cand greseste, ii arata prin semne ca trebuie sa mai incerce. Si atunci prezenta cursantului este necesara, el nu are cum sa absenteze cu mintea din cadrul unui astfel de curs", explica Virginia Ioan, specialistul de comunicare pentru Cursevo.

Ea mai spune ca aceasta metoda ii incurajeaza pe cursanti sa lucreze in echipa si sa nu fie intr-o competitie cu colegii de curs. Detinatoarele business-ului sustin ca participantii vor invata sa vorbeasca in limba respectiva fara a se gandi la regulile gramaticale si daca au aranjat corect cuvintele in propozitie pentru ca acestea vor fi adoptate natural prin exercitiu.

Nicoleta Surdu si Dana Radulescu vor sa introduca in martie cursuri de limba romana pentru managerii strainii care lucreaza in Romania. Cursurile au loc in 3 sali intr-o cladire interbelica aflata in apropiere de Piata Romana.

Sursa foto: Stefan Neamtu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri