Fiecare dintre cele opt intalniri de anul acesta ale grupului de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei cu reprezentantii guvernului a inceput cu doua solicitari ferme: nu va atingeti de cota unica si pastrati nivelul CAS redus. Ce isi mai doresc antreprenorii de la guvernanti pentru ca Romania sa fie tara europeana cu cel mai prietenos mediu de afaceri pentru antreprenori pana in 2020?

Mai multi lideri din business membri ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, printre care se numara Dragos Anastasiu (Eurolines), Marius Ghenea (PC Fun), Dragos Petrescu (City Grill), Felix Patrascanu (FAN Courier), Bogdan Tudor (Class IT) sau Mihai Marcu (MedLife), s-au intalnit cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu la o masa rotunda cu scopul de a analiza un plan de afaceri pentru incurajarea antreprenoriatului. Interesant este faptul ca aceasta intalnire a avut loc pe „terenul” antreprenorilor, mai exact in restaurantul Hanu Berarilor detinut de intreprinzatorul Dragos Petrescu. Care sunt solicitarile si propunerile mediului de business pentru un guvern care nu a publicat inca bugetul de stat pe anul viitor si despre care se vorbeste ca ar lua in calcul o crestere a taxelor?

"Eu imi doresc ca anul viitor sa fie mentinuta cota unica de impozitare si reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru a crea locuri de munca corecte. Cresterea cotei unice ar arunca in aer orice investitie. In plus, mi-as dori o atentie mai mare fata de pomenile electorale si ma refer la diferitele cresteri salariale, care sunt nesustenabile, in opinia mea", a declarat Dragos Petrescu, fondatorul City Grill.

Plan pentru o tara mai prietenoasa cu antreprenorii

Antreprenorii reuniti in grupul de lucru al Coalitiei propun Guvernului un program national de incurajare a antreprenoriatului din Romania. Planul cuprinde o serie de masuri pentru dezvoltarea IMM-urilor, precum cresterea gradului de implicare a antreprenorilor in gasirea solutiilor generale de dezvoltare si in initiativele autoritatilor, concentrarea programelor pentru antreprenoriat pe cateva domenii si teritorii importante pentru economie, scheme de ajutor de stat din bani publici in antreprenoriat numai in legatura obligatorie cu educatia antreprenoriala, multiplicarea investitiilor statului in antreprenoriat prin implicarea fondurilor private si acordarea banilor nu ca grant, ci ca imprumut si simplificarea si debirocratizarea administratiei publice.

“Noi ne finantam pe 10 sau pe 20 de ani, insa nu avem predictibilitate asupra a ceea ce se intampla in urmatoarele sase luni! Nu este normal”, spune Mihai Marcu, presedintele MedLife.

Intreprinzatorii cer ca statul sa implice mediul de business in toate initiativele pentru dezvoltarea antreprenoriatului, pentru a atinge impreuna un obiectiv fundamental pentru viitorul mediului de business: Romania sa devina tara europeana cu cel mai prietenos mediu de afaceri pentru antreprenori pana in 2020. “Pentru a ajunge acolo, trebuie ca pana in 2018 sa fim macar a zecea cea mai prietenoasa tara pentru intreprinzatori”, spune Dragos Rosca, investitor si antreprenor. El remarca raportul realizat de PwC si de Banca Mondiala care masoara usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume pentru o companie de dimensiuni medii, conform caruia Romania a urcat pe locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015.

Companiile locale trebuie sa faca in prezent 14 plati de taxe pe parcursul unui an (fata de o medie europeana de 12 plati anuale) si petrec pentru calcularea acestora si completarea si depunerea declaratiilor 159 de ore de munca (media europeana fiind de 176 de ore). In schimb, cand vine vorba de rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, Romania se situeaza usor peste media europeana, cu o rata de 43,2%, fata de medi de 41%.

Sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca!

"Este important sa definim cateva domenii cheie in care sa investim bani publici. Avem foarte multi alergatori pe drum, insa foarte putini ajung la linia de final. De asemenea, toti banii publici trebuie sa fie alocati pentru programe care au si o componenta de educatie antreprenoriala. Consider ca trebuie sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca. In plus, credem ca banii publici n-ar mai trebui dati gratis pentru totdeauna, ci ca imprumut si sa se intoarca la un moment dat astfel incat un numar cat mai mare de antreprenori sa beneficieze de ei", spune Dragos Anastasiu, liderul grupului de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Principalele dorinte ale antreprenorilor romani sunt simplificarea administratiei publice si debirocratizarea, aspecte mai importante chiar decat sursele de finantare.

De asemenea, exista un proiect de act normativ privind infiintarea si sustinerea investitorilor de tip business angel. Proiectul, care va avea ca principal efect crearea de locuri de munca, este apreciat de catre comunitatea antreprenoriala. "Este o lege foarte utila pentru ca ar putea antrena banii din economie, exista sume importante de bani detinute de persoane fizice si care acum stau si nu au efect multiplicator in economie. Legea asigura o serie de facilitati si stimulente pentru acest tip de investitori, iar potrivit calculelor noastre 40% din investitia statului in business angel se va intoarce la stat sub forma de TVA, taxe si impozite", spune antreprenorul Marius Ghenea.

In ceea ce priveste procesul de digitalizare a relatiei stat-mediu de business, ministrul Florin Jianu va solicita Registrului Comertului sa analizeze lunar starea antreprenoriatului romanesc. “De asemenea, voi face saptamanal un raport al antreprenoriatului romanesc care sa includa intrarile si iesirile din sistem. Practic, vreau o lista concreta pe domenii. Vestea buna este ca, in functie de numarul firmelor inregistrate, pe locul doi se afla activitatile tehnice, stiintifice si de cercetare, cu o pondere de 11,1%, devansand constructiile care ani de zile au fost pe aceasta pozitie. Primul loc este ocupat de comert in continuare, dar focusul este tot mai mare pe zonele de cercetare, dezvoltare si inovare, care aduc valoare adaugata in economie”, spune Florin Jianu.

Ce vor antreprenorii de la bugetul de stat PLUS cum arata bugetele lor pe 2015

Pe langa faptul ca incertitudinea persista cu privire la mentinerea cotei unice si a cotei reduse de CAS si modul in care va fi calculata valoarea accizelor, antreprenorii semnaleaza intarzierea cu care guvernul va finaliza bugetul pentru anul viitor, adica cel mai important document al unui an fiscal. Ce vor, insa, intreprinzatorii de la bugetul de stat intarziat si cum arata bugetele pe anul viitor ale companiilor pe care le conduc?

“Bugetul nostru pentru anul viitor nu este inca finalizat intrucat suntem in plina activitate de business datorita sezonului Black Friday. Este o perioada foarte importanta a anului vrem sa intelegem evolutia afacerilor din aceasta perioada pentru a pregati bugetul pe 2015. Insa de la bugetul de stat imi doresc sa vad o valoare mai mare a investitiilor guvernamentale, chiar daca acestea nu au un impact direct asupra activitatii noastre. Totusi, investitiile publice pot sa creeze venituri si oportunitati pentru anumite sectoare, cum sunt constructiile”, a spus Marius Ghenea.

Mihai Marcu (MedLife): "Eu imi doresc un singur lucru: sa stabilim o tinta de deficit bugetar mai mare pentru 2015. In conditiile in care suntem o tara in curs de dezvoltare, este absurd sa nu ne propunem un deficit bugetar mai mare. Nu se poate ca tari ca Italia sau Spania sa aiba un deficit bugetar mai mare decat al nostru”.

Dragos Petrescu (City Grill): “Pentru anul 2015 ne-am propus o crestere cu 7,5% a afacerilor. Imi doresc ca pentru anul viitor sa se mentina cota unica de impozitare si reducerea CAS.”

Felix Patrascanu (Fan Courier): “Piata de curierat creste foarte bine si este generoasa cu noi. Imi doresc cota unica in continuare. Pentru mine, scaderea CAS a adus o crestere a salariilor de 10% in firma pe care o conduc. Investitiile noastre in linii de sortare si depozite trebuie dublate de investitii in infrastructura.”

Dragos Anastasiu (Eurolines): Bugetele noastre pe 2015 sunt pregatite in Excel. Asteptam sa vedem ce se intampla cu acciza. Mi-as dori ca aceasta masura care a fost gandita prost sa fie inlaturata pentru ca m-am saturat sa alimentez in strainatate. Mi-as dori sa avem bugetul de stat mai devreme, dar deja ne-am obisnuit. Imi doresc de la guvern o atitudine de tipul Don’t wait and take action!”.

Mi-a placut: „Sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca!”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri