Lyuben Belov este unul dintre pionierii companiilor de IT din Bulgaria, dar si in mediul de startup si investitii. El a facut cel mai mare exit din Bulgaria dupa ce a vandut Net Info, prima afacere IT de mare succes din tara, catre Sanoma Magazines International in 2008. In prezent investeste in startup-uri din regiune, inclusiv din Romania, o piata despre care spune ca are mult potential in zona de tehnologie.

Lyuben Belov conduce un accelerator din Bulgaria - LAUCHub, definit ca un program de mentoring si investitii, care cauta sa finanteze idei de afaceri din regiune, inclusiv din Romania. Acest seed fund se concentreaza in special pe domeniul digital.

"Cand am pus bazele acestui accelerator, erau intre 25 si 30 de astfel de initiative in regiune, iar acum sunt de zeci ori mai multe. Am fost printre pionerii acestui domeniu, cel putin in regiunea Europei Centrale si de Est, si pentru noi a fost important sa cautam talente in regiune, iar Romania a fost o alegere fireasca", a declarat Lyuben Belov pentru wall-street.ro.

Ce este un seed fund si cum se finanteaza

Lyuben Belov a devenit business angel in 2011, insa fondul de investitii LAUNCHub a devenit operational in februarie 2012, avand 5 parteneri si un fond de 9 milioane de euro initial, din care a investit pana acum circa 75%. Seed fund-ul este finantat de Fondul European de Investitii prin programul JEREMIE, o initiativa a Comisiei Europene prin care statele membre pot directiona fonduri structurale catre intermediarii financiari care sprijina intreprinderile mici si mijlocii. "In acest fel reusim sa evitam procedurile birocratice impuse de guvernul din Bulgaria si de asemenea, avem standarde profesionale inalte, multa experienta si transparenta", explica Belov.

Fondul condus de Lyuben Belov cauta sa finanteze startup-uri cu sume cuprinse intre 50.000 si 200.000 de euro, insa suma se poate mari cu ajutorul unor co-investitori, cea mai mare investitie de pana acum fiind de 500.000 de euro.

Talentul IT din Romania favorizeaza extinderea companiilor tech

Romania este una dintre cele mai atractive piete din regiune cand vine vorba de startup-uri. "Este o mare densitate de talent in domeniul IT, iar sectorul acesta este foarte dezvoltat, ceea ce poate fi o povara. Daca piata locala este suficient de mare, companiile nu simt nevoia sa se extinda imediat in afara tarii", spune fondatorul LAUNCHub. La antipod, Slovenia si Bulgaria ofera un mediu antreprenorial local mai putin dezvoltat, de aceea companiile nu se pot dezvolta foarte mult in interiorul tarii.

Potentialul in domeniul IT este o caracteristica a intregii regiuni, un avantaj pentru companiile care exporta si vand in intreaga lume. Acestea au o structura de cost foarte convenabila in ceea ce priveste forta de munca.

Lyuben lucreaza in prezent cu doua companii din Romania, respectiv Appticles, care se bazeaza pe transferul de content de pe web pe dispozitive mobile, si Style Jukebox, un serviciu de streaming cu peste 110.000 de utilizatori inregistrati, dintre care 45.000 sunt activi.

Romanii din diaspora, solutia salvatoare

Un dezavantaj in regiune este deficitul de expertiza din domeniul de marketing si vanzari, considera Lyuben. Pentru a contracara acest dezavantaj, antreprenorii din Romania ar trebui sa isi creeze conexiuni cu cei din Sillicon Valley sau Londra, unde lucreaza multi romani, bulgari si sloveni care acum fac parte din diaspora.

"Romanii, bulgarii si slovenii care lucreaza in Sillicon Valley isi doresc sa dea ceva inapoi comunitatii de business din care provin si sa isi impartaseasca experienta. Daca am putea sa ii punem in contact cu antreprenorii locali pe cei care acum lucreaza pentru Google si Amazon, cu siguranta asta ar ajuta antreprenorii locali. Cei care au plecat ar trebui sa vina aici nu doar in vacanta, ci sa se implice in ecosistemul de business local", considera acesta.

Fondul de investitii dezvoltat de Lyuben a investit pana acum in 50 de companii, iar in 15 dintre acestea este inca activ. Cele mai multe sunt din Bulgaria, insa a investit si in piete precum Romania, Slovenia, Croatia, Macedonia, Grecia, Austria si Ucraina. Cel mai mare succes inregistrat pana acum este cel al companiei bulgare Flipps, o retea de distributie video, o co-investitie alaturi de EarlyBird si care a primit fonduri si de la Tim Draper, unul dintre cei mai mari investitori cu capital de risc din Sillicon Valley. Flipps valoreaza acum 3 milioane de dolari.

Succesul bitcoin si admiratia pentru Radu Georgescu

Printre domeniile de interes pentru LAUNCHub se numara fintech (domeniu aflat la intersectia dintre finante si tehnologie), inclusiv bitcoin si block chain, dar si zona dintre entertainment si tehnologie sau sanatate si educatie. "Credem in bitcoin, insa nu neaparat ca moneda, ci ca tehnologie. Este un mod simplu de a transfera valoare in cateva secunde din Alaska in Antarctica, practic fara costuri. In plus, tipul de transfer block chain se bazeaza pe disiparea autoritatii, nu te bazezi pe o entitate sau o persoana, care poate fi corupta", considera Lyuben.

De altfel, antreprenorul roman care dezvolta in prezent un procesator de plati prin bitcoin, Radu Georgescu, este omul de business pe care Lyuben Belov il admira cel mai mult. "A facut trei exit-uri mari. Eu am facut una si stiu cat de mici sunt sansele de reusita. Reprezinta o adevarata poveste de succes", spune el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri