Cafe Therapy va fi prima cafenea din Romania in care alcoolicii si toxicomanii se pot trata de vicii. Cafeneaua urmeaza sa fie deschisa la inceputul lunii martie in Bucuresti, cu o investitie de 200.000 de euro, bani proveniti din fonduri europene.

Cafeneaua "terapeutica", deschisa pentru prima oara in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, va fi lansata de Asociatia ALIAT (Alianta pentru lupta impotriva alcoolismului si toxicomaniilor), printr-un proiect mai amplu pentru prevenirea si tratarea alcoolismului. Proiectul "Ses Therapy" beneficiaza de un buget de 3,5 milioane de euro, cofinantat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013.

Cafe Therapy, in Centrul Vechi?

Cafeneaua ar urma sa fie deschisa intr-o zona centrala din Capitala, insa nu in Centrul Vechi, si sa aiba 3-4 incaperi, pentru un numar mediu de 120 de persoane pe zi. Momentan, asociatia este in cautarea unui spatiu pentru inchiriere, iar pana acum este luat in calcul un spatiu in zona Piata C.A. Rosetti, pe care initiatorii proiectului o considera o zona cu vad comercial. Practic, cafeneaua trebuie sa functioneze ca un business obisnuit, pentru a rezista pe termen lung, pentru a plati salariile angajatilor si pentru a face profit si a-l reinvesti in noi proiecte sau deschiderea unor cafenele de terapie in alte orase din Romania.

Sursa foto: Persoana dependenta de alcool/Shutterstock.com

Astfel, serviciile de terapie (atelierele tematice) si consumul de produse (de la cafea, ceai, sucuri la produse de patiserie) vor fi contra cost pentru clienti. Cafe Therapy este destinata persoanelor afectate de consumul de alcool, care vor sa scape de viciu, persoanelor abstinente, dar si celor care vor sa previna riscul consumului mare de bauturi alcoolice.

Loreta Isac, expert in economie sociala la Asociatia ALIAT, spune ca persoanele afectate de consumul mare de alcool nu merg intotdeauna la tratatament de bunavoie. Din acest motiv, initiatorii proiectului vor promova cafeneaua pe un forum pentru prevenirea dependentei de alcool, Alcohelp.ro. Cafeneaua targeteaza si specialistii in domeniul adictiilor, dar si publicul larg, care va fi curios sa vada cum arata si functioneaza prima cafenea care trateaza alcoolicii. Loreta Isac spune ca va urma o campanie de promovare a localului in acest sens.

O cafenea si pentru minori

In Cafe Therapy vor lucra 11 persoane, din care 8 sunt cazuri vulnerabile (persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, victime ale violentei in familie etc.). Printre angajati vor fi si un asistent social si un psiholog, care vor lucra in regim part-time. Asociatia a primit deja CV-uri pentru posturile de manager al cafenelei si de barmani. Salariile, alaturi de chirie, utilitatile spatiului si evenimentele organizate, vor fi acoperite de investitia de 200.000 de euro.

In afara de cafea, in noul local se vor vinde ceai, sucuri si produse de patiserie. Initiatorii isi doresc ca mare parte din produsele din meniu sa fie aduse din structuri de economie sociala, nu din marile lanturi de hypermaketuri. Cafeneaua va fi deschisa de dimineata pana seara si va avea un program prestabilit cu ateliere de terapie. Una dintre cele 3-4 incaperi va fi pentru clientii care vor sa vina la Cafe Therapy doar pentru relaxare, nu pentru terapie. Consumul de alcool si fumatul sunt interzise in cafeneaua "terapeutica". Astfel, vor avea acces si minorii.

Sursa foto: Ceasca de cafea/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri