La 45 de ani, o varsta la care multi angajati romani ar tine cu dintii de locul de munca, Catalin Dicu si-a dat demisia, a facut un imprumut la banca si a intrat in afaceri. Acum face 100.000 de euro din meditatii prin centrul sau da Vinci, desi nu a fost niciodata profesor.

"M-am apucat sa lucrez la acest proiect in 2012 cand am inceput sa ma documentez si sa adun informatii despre piata serviciilor educationale. La inceputul lui 2013 am demarat cercetarea si in toamna am inceput activitatea. Am ales domeniul educatiei pentru ca imi doresc foarte mult ca business-ul personal sa aiba un impact cat mai mare in comunitatea in care traiesc si in societate in general", poveste Catalin Dicu (47 ani, in prezent), care a renuntat la functia de director de operatiuni la compania de curierat DPD pentru a intra in afaceri.

Cu 60.000 de euro, bani proveniti in mare parte din surse proprii, dar si dintr-un credit bancar, Dicu a deschis, in octombrie 2013, un centru de meditatii si educatie pentru elevi de gimnaziu si liceu. Banii i-a investit in amenajare, materiale educationale, aplicatii informatice, salarii, chirie si promovare. Din punct de vedere admistrativ, deschiderea centrului nu a durat mai mult de o luna, insa recrutarea si evaluarea personalului a fost "cel mai dificil lucru" si a durat aproape trei luni, spune acum antreprenorul.

A inceput cu 14 angajati si 8 discipline diferite, iar acum are peste 20 de angajati, 12 discipline la care se adauga consilierea vocationala. Media lor de varsta este de aproximativ 29 de ani. Cei mai multi dintre ei au intre 3 si 5 ani de experienta la catedra. "Am ales sa lucram atat cu profesori tineri, cat si cu profesori mai in varsta. Toti profesorii sunt angajatii nostri, o parte dintre acestia cu norma intreaga si cealalta parte cu norma redusa, in functie de orarul centrului", adauga antreprenorul.

Cat de rentabil este un business cu meditatii

Centrul da Vinci i-a adus lui Catalin Dicu in 2014, practic primul an de functionare, o cifra de afaceri de 80.000 de euro. Anul acesta, antreprenorul estimeaza o crestere de 20%-25%, ceea ce inseamna ca se apropie de 100.000 de euro. Catalin Dicu considera ca un astfel de centru de educatie este complementar oricarui sistem de invatamant, public sau privat. De altfel, centre de meditatii exista de ani buni in diferite tari cu diferite niveluri de performante scolare.

In prezent, in centrul da Vinci exista 100 de elevi, aproximativ egal impartiti intre gimnaziu si liceu. Cei mai multi dintre ei vin la meditatii pentru rezultate mai bune la scoala, certificari si examene nationale si doar 5% pentru a-si creste performantele pentru olimpiade. De altfel, cei mai multi dintre elevi se pregatesc la matematica si romana. Cei mai putini cursanti se pregatesc la discipline precum sociologia, istoria sau geografia.

"Nu sunt putine situatiile in care avem copii cu un nivel ridicat al cunostintelor, dar care nu fac fata ritmului impus de profesorul de la clasa. Am intalnit de foarte multe ori situatii in care profesorii se concentreaza foarte mult sa pregateasca un grup restrans de copii pentru ca acestia sa participe la olimpiada si de cele mai multe ori restul copiilor intampina dificultati in asimilarea materiei si intelegerea notiunilor predate la clasa", argumenteaza antreprenorul de ce elevii vin la centrul sau de meditatii si de ce, in fond, functioneaza un astfel de business.

Catalin Dicu considera ca, in acest moment, sistemul educational din Romania este ineficient si ca este posibil sa fi ajuns intr-o etapa in care invatamantul sa se concentreze pe un grup relativ mic de copii, care trebuie sa obtina performante deosebite, si sa sacrifice majoritatea, care nu poate sa faca fata ritmului impus.

Totusi, unde este mai confortabil: ca angajat sau ca antreprenor

Dincolo de nemultumirile sistemului de educatie romanesc, Catalin Dicu spune ca se simte "mult mai confortabil" ca antreprenor decat ca angajat. Totusi, in ceea ce priveste siguranta, lucrurile se complica "foarte mult" atunci cand esti antreprenor. "Trebuie sa fii hotarat in ce priveste deciziile pe care le iei si sa ti le asumi, dar mai ales sa transmiti acest lucru clientilor, partenerilor si in mod special angajatilor tai. Practic, nu ai voie sa fii nesigur pe tine sau sa amani o decizie, toti ochii sunt atintiti asupra ta. Exista insa situatii in care nesiguranta este extrem de prezenta, noptile ti le petreci analizand optiunile, variantele, astfel incat a doua zi sa transmiti siguranta deciziei tale colaboratorilor tai", explica fostul angajat. Insa, spre deosebire de atunci cand era angajat, acum, ca antreprenor, Catalin Dicu spune ca are avantajul celui mai mare grad de libertate in luarea deciziilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri