De la instalator sanitar, la inventia care ar putea sa ii schimbe viata

De la instalator sanitar, la inventia care ar putea sa ii schimbe viata

Lucian Panait (foto) s-a nascut in Bucuresti si inca de mic a fost pasionat de tot ceea ce inseamna tehnica. Nu a urmat cursurile unei facultati de profil, dar s-a angajat inca de la 20 de ani ca la cel mai mare producator local de faianta si gresie din Romania, pe atunci Cesarom, in prezent companie detinuta de catre austriecii de la Lasselsberger.

Dupa mai multe experiente mai mult sau mai putin fericite, inventatorul roman si-a luat inima in dinti si a plecat vreme de cativa ani in Germania, unde s-a angajat ca muncitor necalificat la diferite proiecte, fiind, in cea mai mare parte, instalator sanitar.

Dupa intoarcerea din Germania, inventatorul roman, impreuna cu un prieten, s-a apucat sa lucreze la o bicicleta, proiect cu care a participat la un targ expozitional, in 1999.

“Era vorba despre o bicicleta cu suspensie pe janta, o inovatie la vremea respectiva”, isi aminteste Lucian Panait experienta din urma cu ceva mai bine de 16 ani. “A fost cineva interesat de proiect, era o persoana din armata, dar nu a mai fost facut niciun demers in acest sens”, a precizat inventatorul roman.

Lucian Panait - inventatorul CARPII

Timpul a trecut, insa pasiunea pentru tehnica si-a pus din nou amprenta, de aceasta data si mai puternic asupra sa. In urma cu aproape cinci ani, Lucian Panait a inceput sa caute tot mai multe informatii si noutati despre proiecte inovatoare care ar putea revolutiona mersul pe bicicleta si a gasit un site care avea sa ii schimbe cu totul planurile.

“In urma cu 4-5 ani am intrat pe mai multe forumuri internationale unde am gasit o discutie cu o persoana care punea la bataie 100 de milioane de dolari pentru un proiect deosebit. Practic cel care reusea sa inventeze ceva care ar fi schimbat totul. Trebuia sa fie un produs pe care daca l-ai fi lasat in mijlocul strazii toata lumea si-l dorea”.

Ce este CARPII, dispozitivul care ar putea revolutiona mersul de placere si inlocui traditionala bicicleta

Ce este CARPII, dispozitivul care ar putea revolutiona mersul de placere si inlocui traditionala bicicleta

Din pacate nicio idee nu s-a dovedit revolutionara la acea vreme si astfel niciun proiect nu a beneficiat de finantarea colosala pentru un proiect care ar fi putut schimba fata lumii.

Acest lucru nu l-a oprit pe inventatorul roman din a-si depasi limitele si de a crea acel dispozitiv de care lumea s-ar indragosti la prima vedere. A muncit zi si noapte, s-a gandit la sute de posibilitati, iar in final a creat vehiculul de transport CARPII.

“In urma cu 4 ani am inceput sa creez. Constructia prototipului de transport urban CARPII este realizata exclusiv in mintea mea, nu exista nicio schita, niciun proiect, nimic. (…) Am cautat sa ajung de la minus la plus. CARPII este un vehicul care poate fi folosit in industria medicala – pentru persoane aflate in perioada de recuperare, in Retail, dar poate fi folosit cu usurinta si de un client obisnuit care si-a propus sa faca mai multa miscare in aer liber. (…) Sunt multe persoane care nu mai vor sa mearga pe doua roti din cauza instabilitatii. Din experienta mea de pana acum, CARPII regleaza ligamentele, nu forteaza incheieturile, dezvolta musculatura, dar mai ales fibra musculara. Este ca si cum ai merge pe apa”, descrie inventatorul roman experienta cu vehiculul de transport.

Cum arata CARPII

Inventatorul roman isi aminteste de mai multe episoade amuzante in care inclusiv Politia l-a oprit pe strada sa il intrebe ce este produsul pe care merge. “Am reusit sa merg si 30 km incontinuu fara sa simt oboseala. CARPII cantareste 18 kilograme, in varianta mecanica si poate sustine persoane cu o greutate mai mare si de 100 de kilograme, iar viteza pe care o poate atinge ajunge si la 20 de km/h”.

Desi are 50 de ani si o inaltime de aproape 1,90 m, inventatorul roman spune ca in ultimele doua luni, de cand a scos vehiculul pe sosea, a capatat inca 3 cm in inaltime, iar forta si conditia sa fizica s-au imbunatatit intr-un mod spectaculos.

“M-am inaltat cu 3 cm si am slabit circa 6 kilograme in fiecare saptamana. Important este ca lucreaza fibra musculara si nu masa musculara. Avand dimensiuni mici se poate strecura pe oriunde. (…) M-au intrebat politisti, dar si oameni de la Primaria Capitalei, de acest produs. S-au aratat interesati. Mi-au spus inclusiv ca daca am 10 astfel de bucati, sunt dispusi sa le cumpere”.

Cum arata CARPII

Cum functioneaza vehiculul de transport si ce planuri are inventatorul roman

Confort, Ambient, Relaxare, Placere, Impact Individual – asa ar putea fi descris de catre inventatorul roman numele vehiculului de transport CARPII, o inventie in care isi pune foarte mari sperante si care se asteapta ca in perioada urmatoare sa devina un nou obicei de calatorie atat in randul romanilor, cat si in randul strainilor.

Pe Lucian Panait este foarte posibil sa il intalniti in zona parcului Alexandru Ioan Cuza din Capitala (cunoscut si sub numele de IOR), iar vehiculul de transport pe care il foloseste se va face foarte usor remarcat mai ales datorita felului in care arata, dar si cum functioneaza.

Prototipul de transport a necesitat o investitie de circa 5.000 de euro in ultimii doi ani, fiind un produs alcatuit din nu mai putin de 149 de elemente noi.

“A fost un efort foarte mare, mai ales financiar. Am facut o economie uriasa pentru a-l putea construi. Este ireal sa creezi ceva ce nu exista, dar am strans bani si am facut mici schite pe carton, dar fara desen. Au fost zile cand mancam o singura data. A fost foarte greu si pentru ca in ultimii ani traim, eu si sotia mea, practic dintr-un singur salariu. (…) Am incercat in tot acest timp sa imi gasesc o slujba alternativa, dar nu am reusit. Angajatorul cand vede o persoana calificata, dar care a incaruntit brusc renunta la orice urma de comunicare. Acest lucru nu m-a descurajat, ci mai mult m-a ambitionat, chiar daca au fost si experiente mai putin placute cand am muncit timp de cateva luni fara sa fiu platit”, isi aminteste Lucian Panait.

Cum arata CARPII

Inventatorul roman sustine ca se asteapta ca intr-un timp destul de scurt sa primeasca si brevetul de inventie de la OSIM, asta dupa ce de curand a obtinut si un brevet international pentru care a platit nu mai putin de 1.000 de euro.

Lucian Panait si-a propus ca la inceput sa dezvolte o serie limitata de circa 100 de bucati si spune ca un astfel de vehicul de transport nu ar trebui sa coste sub 7.000 de euro, cel putin nu in prima faza a dezvoltarii.

“Am oferte concrete venite din partea a cel putin 40 de persoane. Vehiculul va fi disponibil in doua variante, una fiind electrica cu trei dimensiuni de roti (12”/14”/16”), iar pretul ar urma sa porneasca de la 7.000 de euro. Am in dezvoltare si varianta electrica pentru CARPII, dar acest prototip va avea un pret cu 1.500 de euro mai mare fata de varianta standard de transport. Modelul electric ar putea avea o autonomie de pana la 3 zile, ceea ce ar insemna ca este capabil sa parcurga pana la 200 de kilometri cu numai un kilogram in plus”, a mai spus inventatorul roman.

Pentru a reusi sa isi dezvolte proiectul, inventatorul roman spune ca ar avea nevoie de circa 100.000 de euro.

“Este o investitie sigura. Dupa 3 ani de zile, cine ar investi in acest proiect ar putea castiga miliarde. Este un produs nou, ceva ce piata cere. Oamenii s-au saturat de metodele clasice de transport", spune increzator Lucian Panait.