Zhou Qunfei este protagonista unei povesti greu de imaginat chiar si pentru regizorii de la Hollywood. Timp de mai multi ani, Zhou a lucrat intr-o fabrica, acesta fiind cel mai bun job pe care o tanara dintr-un sat sarac din China putea sa il gaseasca. Acum, insa, este mai bogata decat Richard Branson si conduce o fabrica cu 75.000 de angajati, potrivit New York Times.

De fapt, antreprenoarea Zhou Qunfei a devenit recent cea mai bogata femeie din lume, la categoria avere facuta pe cont propriu, dupa ce compania pe care a fondat-o, Lens Technology, s-a listat pe bursa si a inregistrat o crestere spectaculoasa a actiunilor la debutul pe piata de capital, de peste 300%. Averea antreprenoarei depaseste 10 miliarde de dolari, intr-o tara cu peste 400 de miliardari.

Zhou nu este la fel de celebra precum alti miliardari care au facut averi imense pornind de jos, precum Jack Ma, fondatorul Alibaba. Putini oameni din China au auzit de numele ei pana la listarea companiei, mai ale ca Zhou acorda cu parcimonie interviuri, chiar si celor mai mari publicatii internationale.

Zhou si-a construit averea din ecranele smartphone-urilor, pe care a invatat sa le creeze mai intai ca o simpla angajata in fabrica Bai En, pentru ca apoi sa le vanda catre Apple si Samsung din pozitia de fondatoare a Lens Technology. Antreprenoarea si-a castigat astfel reputatia de "regina a ecranelor de telefoane mobile".

Experienta din fabrica o ajuta acum sa sesizeze orice proces care nu functioneaza, iar manageri Lens Technology povestesc ca uneori se aseaza in locul unui operator din fabrica si sesizeaza probleme pe care acestia nu le-au observat.

Zhou detine o proprietate de 27 milioane de dolari in Hong Kong si zboara frecvent in Silicon Valley pentru a discuta cu executivii de la Apple si Samsung, cei mai mari clienti ai firmei sale. La 45 de ani, Zhou Qunfei este una dintre cele mai puternice femei din China care si-au construit averea pornind de jos. La nivel mondial, astfel de povesti de succes sunt o raritate, China fiind tara cu cele mai multe antreprenoare de miliarde, cu averi construite prin forte proprii. In Japonia, de exemplu, nu exista nicio femeie care sa fi ajuns in topul miliardarilor pe cont propriu, iar in Statele Unite majoritatea au averi mostenite.

Surprinzator, dar China - in ciuda regimului politic comunist - a promovat inca de pe vremea lui Mao egalitatea de gen, permitand femeilor sa profite la fel de mult ca barbatii de pe urma economiei de piata si a expansiunii spectaculoase a economiei chinezesti.

Drumul de la ograda cu animale la varful industriei tehnologice

Zhou s-a nascut intr-un sat de agricultori din provincia Hunan, fiind cea mica dintre cei trei copii ai familiei. Mama sa a murit pe cand avea 5 ani, iar tatal sau a suferit un accident de munca, pierzandu-si un deget si vederea aproape in totalitate.

Asa ca Zhou a inceput sa munceasca cot la cot cu tatal sau in gospodarie, crescand porci si rate. Insa, tanara excela si la invatatura, dupa cum a povestit unul dintre profesori. Ea visa sa ajung designer de moda, dar in cele din urma s-a angajat intr-o fabrica din Shenzen, unde facea ecrane pentru ceasuri pentru 1 dolar pe zi.

Din cauza conditiilor de munca, dupa 3 luni a decis sa isi dea demisia si i-a scris patronului o scrisoare de demisie, in care s-a plans de conditiile de munca, dar si de plictiseala de a face acelasi lucru. Scrisoarea l-a impresionat pe seful fabricii, care a promovat-o. La 22 de ani (in 1993), Zhou a decis sa isi inceapa propria afacere, cu cei 3.000 de dolari agonisiti. In atelierul sau facea tot ecrane de ceas, dar invata in acelasi timp tehnici mai complexe pentru a crea ecrane curbate. In 2003, Zhou a primit un telefon neasteptat de la Motorola, care dorea sa ii realizeaze un ecran pentru nou telefon al companiei, Razr V3.

La momentul respectiv, ecranele telefoanelor mobile erau construite din plastic, dar Motorola isi dorea un ecran mai rezistent la zgarieturi si care sa ofere o calitate mai buna imaginilor si programelor multimedia ale telefonului. Dupa Motorola, Zhou Qunfei a inceput sa primeasca oferte si de la alti producatori de telefoane mobile, precum HTC, Nokia si Samsung, dar in 2007 a castigat o pozitie dominanta pe piata, dupa ce Apple a ales sa isi faca ecranele noului iPhone prin Lens Technology.

In prezent, Lens Technology este unul dintre cei mai mari furnizori la nivel mondial de ecrane pentru laptop-uri, tablete si dispozitive mobile. Fabrica creeaza peste un miliard de ecrane anual.

Sursa foto: smartphone, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri