Compania de consultanta Wise Finance Solutions prezinta o analiza a pietei fondurilor europene si guvernamentale absorbite de Romania si situatia companiilor fondate de tineri antreprenori. In baza schemei de ajutor de stat institutia prin H.G. nr. 807/2014 avand ca obiectiv dezvoltarea regionala, Ministerul Finantelor Publice a acordat in perioada noiembrie 2014 – iunie 2015 ajutoare de stat care se ridica la 436,37 milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro.

Acesti bani au revenit pentru noua proiecte de investitii. Conform datelor initiale, acestea au o valoare totala de peste 1,05 miliarde de lei si vor genera 3.332 de noi locuri de munca. Sumele aprobate vor fi platite companiilor dupa realizarea proiectelor de investitii si indeplinirea obligatiilor legale asumate.

Patru din investitiile finantate sunt de tip greenfield, respectiv cele demarate de companiile Cer Cleaning, parte a Karcher Grup, Sonaca Aerospace, Airbus Helicopters si Timken. Celelalte cinci sunt extinderi ale unor proiecte de succes demarate in Romania in perioada anterioara. Acestea vor genera contributii directe la dezvoltarea regionala prin plata de taxe si impozite de aproximativ 547,28 milioane de lei (123 de milioane de euro) si toate au o importanta componenta de inovare. Acest fapt conduce la crearea de bunuri cu valoare adaugata mare in sectoare de top, cu traditie pentru Romania, precum fabricarea autovehiculelor rutiere sau a navelor si aeronavelor spatiale si a componentelor pentru acestea.

Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a acordat in perioada mai 2015 – octombrie 2015, in baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 332/2014, ajutoare de stat care se ridica la 64,92 milioane de lei, aproximativ 14,4 milioane de euro, pentru 14 proiecte de investitii. Valoarea totala a acestora este de aproximativ 146,11 milioane de lei si vor genera 2.628 de noi locuri de munca, din care 787 pentru lucratori defavorizati. Mai mult, sumele alocate Schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014 in anul 2015 au fost consumate in integralitate, iar sumele prevazute a fi alocate din fonduri bugetare pentru perioada 2014 - 2020 ajung la aproximativ 600 de milioane euro (2,7 miliarde de lei).

In ceea ce priveste cea mai mare suma alocata unui proiect in 2015, conform rezultatelor primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finantare in baza Schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. 807/2014, aceasta a revenit operatorului economic S.C. Bosch Rexroth S.R.L. Cu o valoare totala a proiectului de investitii de 146,736 milioane de lei, banii sunt alocati pentru fabricarea subansamblurilor electronice, cu asumarea unui numar de 568 noi locuri de munca.
Sesiuni de depunere a cererilor de finantare in baza Hotararii Guvernului nr. 807/2014 si Hotararii Guvernului nr. 332/2014 sunt programate anual.

Care sunt marile probleme de care se lovesc tinerii antreprenori romani

Intai, e vorba de cofinantare. Cele mai mari dificultati din punctul de vedere al unui start-up care urmareste finantarea cu fonduri europene constau in lipsa solutiilor pentru garantarea investitiei, prin bunuri sau prin sustinerea unui grup de firme. Obtinerea cofinantarii pentru un start-up este cu atat mai dificila cu cat si bancile sunt rezervate in acordarea unui credit fara garantii, pentru o afacere noua.

Apoi, o alta problema intampinata de un start-up este lipsa de experienta in managementul afacerii, care, uneori, implica supradimensionarea investitiei, o previzionare nerealista a pietei de desfacere si a volumului de vanzari. De asemenea, experienta in domeniu sau in management poate reprezenta un criteriu de eligibilitate sau de selectie, ceea ce dezavantajeaza startup-urile in demersurile lor de accesare a finantarii, acestea aflandu-se, uneori, in competitie cu alte companii care au experienta de cel putin un an. De asemenea, aceste afaceri intampina dificultati in ceea ce priveste finantarea si asigurarea veniturilor lunare pentru acoperirea cheltuielilor administrative.

In final, mai trebuie mentionata si plierea in mod eronat a ideii de afacere pe baza programelor de finantare disponibile pe piata si nu invers. Astfel, ideea de afacere si bugetul investitiei se stabilesc pentru a se incadra in cerintele si bugetul programului riscand realizarea unui plan de afaceri nerealist, ceea ce poate conduce la imposibilitatea sustinerii cofinantarii si indeplinirii indicatorilor asumati prin proiect.

Romania, in cifrele reprezentate de afaceri private si absorbtia fondurilor

In acest context al noilor afaceri, trebuie aruncata o privire si pe clasamentul statelor din regiune privind rata de accesare a fondurilor europene. Astfel, Romania are cea mai redusa rata de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2007-2014, fata de nivelurile din intervalul 80 - 90% inregistrate in Ungaria, Polonia sau Tarile Baltice, potrivit datelor dintr-un raport KPMG. In procente (din totalul sumelor alocate si banii primiti), Romania inregistreaza o rata de absorbtie de 56%, adica 10,75 miliarde de euro, Bulgaria: 77%, 5,1 miliarde euro, Cehia: 69%, 18,1 miliarde euro, Estonia: 87%, 3 miliarde euro, Ungaria: 87%, 21,7 miliarde euro, Letonia: 86%. 3,9 miliarde euro, Lituania: 88%, 6 miliarde euro (are cea mai mare absorbtie ca procentaj), Polonia: 78%, 52,5 miliarde euro (cu cea mai mare suma absorbita), Slovacia: 65%. 7,6 miliarde euro si Slovenia: 83%. 3,4 miliarde euro.

In ceea ce priveste Romania ca mediul al afacerilor private, la nivel national exista 2,6 milioane de firme infiintate din 1990 pana in 2015. Peste 64% din ele sunt societati cu raspundere limitata (SRL), care au, in medie, un asociat. In marea lor majoritate (91,6%), societatile cu raspundere limitata fac parte din categoria microintreprinderilor, avand in medie doi salariati, un capital social mediu de 11.000 euro si realizeaza o cifra de afaceri medie anuala de 47.000 euro. Cele mai multe societati cu raspundere limitata (SRL) au sediul social in municipiul Bucuresti si judetul Cluj.

Pentru anul viitor, in acest context economic al absorbtiei fondurilor europene, Wise Finance Solutions vrea sa isi dezvolte biroul din Olanda, deschis in 2015, dar are in vedere si deschiderea unui birou in Londra. De asemenea, compania planuieste aducerea unui producator auto in Romania si extinderea prezentei in tara printr-un punct de lucru la Cluj. Un punct important pe agenda anului viitor il reprezinta si dezvoltarea relatiilor cu SUA si Japonia si dezvoltarea de noi servicii pentru clientii existenti. In final, va fi schimbat punctul de lucru din Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri