Chiar daca birocratia si taxele sunt asa cum le stim toti si chiar daca lumea crede ca cine este patron fura, in Romania poti sa faci afaceri si poti progresa. Cel putin asa sustine un tanar din Iasi, care la 26 de ani a renuntat la o cariera in marketing ca sa traiasca pe cont propriu, dintr-un stand la care vinde gofre.

Stefan Liviu Stanciu este un tanar din Iasi care, la 26 ani, a decis sa renunte la un job si venit stabil si sa treaca la propriu la cratita. Acum are un stand la care gateste si vinde gofre, care l-a costat aproximativ 10.000 euro, bani stransi din economii si de la parinti.

Desi acum este "patron", cum ar spune toata lumea, tanarul munceste mai mult decat atunci cand lucra pentru "altii". Se trezeste zilnic la ora 7, munceste 12-14 ore pe zi, nu prea are timp sa manance si alearga tot timpul de colo-colo. Deci numai sacrificii. Insa, dincolo de toate aceste nemultumiri, Stefan crede cu tarie ca in Romania "se poate sa faci afaceri" si te incurajeaza si pe tine pentru ca "in Romania poti progresa".

"Chiar daca lucrezi 14 ore pe zi, chiar daca nu vin banii pe 15 pe card, chiar daca mai iei cate o pastila de stomac ca nu mananci o zi intreaga ca alergi dintr-o parte in alta (da, chiar si in alimentatia publica, mai uitam sa mancam), dupa cele 14 ore, simti ca poti progresa si stii ca se poate", imi povesteste Stefan, care a lansat standul Woffles in 2015, cum simte viata ca antreprenor in Romania.

"Fara doar si poate, la inceput sunt mult mai multe dezavantaje, dar usor-usor, avantajele incep sa-ti faca cu ochiul si orice sentiment de demoralizare dispare", continua sa ma convinga tanarul ca merita sa te apuci de afaceri in Romania.

Printre dezvantajele pe care le numara se afla mentalitatea celorlalti, mai exact cum sunt vazuti oamenii care isi fac propria afacere.

In Romania daca esti antreprenor, lumea crede ca esti patron. Iar daca esti patron, ai foarte multi bani, iar angajatii tai n-au. Daca esti patron, esti rau. Daca esti patron, furi. Daca ai afacere, nu-ti platesti darile la stat si nu ajuti cu nimic. Esti capitalist. Aproape ca nu esti roman. In Romania, orectitudinea uneori aproape ca este pedepsita, in sensul ca sunt promovati foarte mult oamenii de afaceri care au zeci de firme, toate cu sume colosale de platit statului, sustine tanarul antreprenor.

Totusi, el are si un sfat pentru tinerii care vor sau nu vor sa isi faca propriul business: "sa-si aleaga o facultate (daca vor studii de acest gen) care sa-i invete cat mai multe lucruri si cat mai diverse".

In august 2015, Stefan Liviu Stanciu a lansat, alaturi de partenera sa, un stand cu gofre, primul de altfel din Iasi. Un astfel de business se mai afla in Bucuresti si in Cluj.

Sursa foto: UN Youth Association of Romania - Iasi Branch

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri