Investitorii cu capital de risc (venture capital – VC) raman increzatori in privinta Europei in acest an, in pofida incertitudinilor determinate de factori precum criza refugiatilor, situatia dificila a economiei elene si referendumul din Marea Britanie privind apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unui raport al firmei de consultanta EY.

Recuperarea din zona euro va continua, probabil, intr-un ritm constant, in timp ce increderea in economia uniunii monetare este ridicata.

"Ne asteptam ca investitorii venture capital sa se uite in continuare la regiune in cautarea unor randamente ridicate", se arata in raportul EY.

Totalul de finantare din Europa a crescut in 2015 pentru al patrulea an consecutiv si a ajuns la 14,4 miliarde de dolari, de la 11,3 miliarde de dolari in 2014. Numarul de tranzactii a consemnat un declin usor in acest interval, de la 1.634 la 1.598.

In timp ce in alte regiuni in care investitorii venture capital sunt foarte activi, in principal China si SUA, s-au inregistrat incetiniri in trimestrul al patrulea, Europa a pastrat ritmul, cu 3,6 miliarde de dolari din 426 de tranzactii, marcand un avans de 14% al numarului de operatiuni si o scadere usoara de 3%.

La nivel global, investitorii cu capital de risc devin mai moderati

Global, nivelul investitiilor cu capital de risc va deveni moderat in 2016, pe masura ce investitorii incep sa-si concentreze atentia asupra executiei. Aceasta tendinta vine dupa un an exceptional - 2015, in care s-au investit 148 miliarde dolari intr-un numar de 8.381 de tranzactii – cel mai ridicat nivel de activitate al fondurilor cu capital de risc in ultimele doua decenii, conform raportului EY Back to reality: EY global venture capital trends 2015.

Raportul indica faptul ca scaderea inregistrata in trimestrul al patrulea al anului 2015 este posibil sa se mentina in 2016, reflectand o reasezare sanatoasa a pietei si o mai mare precautie in luarea deciziilor.

"Intr-o era de crestere economica moderata si de perpetuare a ratelor scazute ale dobanzilor, investitorii vor fi la fel de interesati sa identifice noi oportunitati de investitii, pe cat vor fi cei care cauta finantare sa isi asigure surse de capital. Va exista o echilibrare fina a raportului tensionat dintre prudenta si cautarea continua a profitabilitatii", a afirmat Bryan Pearce, Global Venture Capital Leader la EY.

Finantarea a crescut cu aproape 55% in 2015 comparativ cu anul precedent, in timp ce volumele tranzactiilor au crescut cu 10%, reflectand preferinta investitorilor globali de a-si asuma mize mai putine, dar de mai mari dimensiuni pe companii recunoscute, aflate in ultimele etape ale procesului de finantare - 80% dintre tranzactiile si sumele investite s-au regasit in companiile aflate in etapa de generare de venituri, in timp ce 58% din capitalul investit a fost plasat in companii aflate in etape ulterioare.

Cea mai mare parte a activitatii de investitii s-a concentrat in primele trei trimestre ale anului 2015 si a scazut in ultimul trimestru, cu un procent de 12% de la un trimestru la altul, ca urmare a ingrijorarilor legate de conditiile din piata, de evaluarile afacerilor, de ratele de profitabilitate si de supra-finantarea companiilor, care au dus la franarea investitiilor.

"Ne asteptam ca 2016 sa fie anul investitorului matur, sofisticat, care cauta sa identifice investitii pe termen lung. Chiar daca 2016 se va dovedi un an mai slab in termeni de investitii globale prin comparatie cu nivelul record de 148 miliarde dolari inregistrat in 2015, acest lucru nu va fi atat de dureros pentru piata. In opinia noastra, tranzactiile mai bune si echipele lor de lideri vor continua sa atraga finantari traditionale din partea capitalului de risc. De asemenea, capitalul de risc de tip corporate va ramane si el activ. Observam un interes puternic pentru finantarea inovatiilor cu caracter disruptiv, o abordare care poate sa sustina cresterea", a declarat Bryan Pearce.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri