Executivul a adoptat miercuri un proiect de lege privind stimularea infiintarii de incubatoare de afaceri, in scopul crearii de noi locuri de munca, diversificarii economiei si crearii unui mediu antreprenorial in cadrul comunitatilor locale, a anuntat ministrul delegat pentru IMM, Florin Jianu.

Acest proiect de lege a fost aprobat de catre plenul Camerei Deputatilor.

"Prin incubator de afaceri se intelege o structura suport de sprijin a afacerilor, organizata sub forma unui spatiu care urmareste crearea unui mediu favorabil si sustenabil pentru IMM. Prin acest nou concept ne propunem crearea perioada imediat urmatoare unui numar minim de 84 de incubatoare de afaceri si a unui numar minim de 3.000 de IMM-uri incubate anual", a spus Jianu.

Citeste aici Legea privind incubatoarele de afaceri.

Potrivit proiectului, vor exista incubatoare de afaceri cu un portofoliu mixt, respectiv tehnologice, academice de afaceri, agro-incubatoare de afaceri, incubatoare de afaceri sociale sau incubatoare de afaceri virtuale. Obtinerea titlului de "incubator de afaceri" va fi prin ordin al ministrului delegat pentru IMM, perioada pentru care este acordat un astfel de titlu fiind de maximum 10 ani. Perioada de "preincubare" a afacerilor va fi de maximum 6 luni, serviciile de incubare vor fi furnizate pentru o perioada de 3 ani, iar serviciile specifice unui accelerator de afaceri vor fi pe maximum doi ani, scrie ResearchForIndustry.

Conform proiectului de act normativ, candidatii la incubare trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele cerinte: sunt societati nou-infintate care au cel mult doi ani vechime (start-up); se incadreaza in categoria IMM-urilor si sunt clasificate ca intreprinderi autonome, potrivit Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare; desfasoara activitati in domeniul specific incubatorului; nu sunt in stare de faliment ori lichidare, nu au afacerile administrate de un judecator-sindic, nu au activitatile comerciale suspendate, nu sunt in stare de dificultate.

Conform legii, incubatorul de afaceri se poate infiinta de catre : a) autoritatile publice locale; b) o persoana juridica privata care indeplineste conditiile de inregistrare prevazute de lege; c) sub forma unei asocieri in participatie, conform Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, atunci cand este infiintat de catre o autoritatea publica locala pe de o parte si persoana juridica privata sau persoanele juridice private, pe de alta parte.

Facilitatile acordate fondatorului incubatorului de afaceri, prin intermediul schemelor de ajutor de stat, sunt:

  • scutirea de la plata impozitului pe teren, corespunzator terenului aferent infrastructurii incubatorului de afaceri;
  • scutirea de la plata impozitului pe cladiri, corespunzator cladirilor care fac parte din infrastructura incubatorul de afaceri;
  • scutiri de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale;
  • alte facilitati care pot fi acordate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale sau centrale.

Serviciile oferite de administratorul incubatorului de afaceri sunt:

  • preincubare, pentru o perioada maxima de 6 luni; incubare - pentru un ciclu de incubare de maxim 3 ani;
  • accelerator de afaceri -pentru o perioada maxima de 2 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri