Patronii de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) din Romania sunt nemultumiti in primul rand de birocratie, de fiscalitatea excesiva si de coruptia functionarilor, arata raportul de cercetare "Carta alba a IMM-urilor din Romania 2016", publicat joi.

Raportul arata ca birocratia reprezinta cea mai mare problema cu care se confrunta intreprinzatorii din Romania, 61,4% dintre respondentii sondajului realizat de autorii raportului indicand ca se confrunta cu dificultati din cauza sistemului birocratic al statului, informeaza News.ro. Pe urmatoarele locuri in randul celor mai mari dificultati se numara fiscalitatea excesiva (pentru 54,7% dintre patronii de IMM-uri) coruptia (45,2%), controalele excesive (45%), concurenta neloiala (40,3%), scaderea cererii interne (36,3%) si angajarea si pregatirea personalului (26,4%).

Intensitatea acestor probleme este diferita in functie de tipul firmei si de vechimea sa, in principal, releva raportul. Astfel, firmele cu peste 10 ani vechime se plang mai ales de relatia cu statul si de pregatirea slaba a personalului. "Fiscalitatea si controalele excesive sunt indicate mai des in firmele care au sub cinci ani vechime", se arata in raport.

Pe regiuni, birocratia este cea mai mare problema in regiunea Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), unde 69,9% dintre intreprinzatori o indica ca fiind cea mai mare frana in dezvoltarea afacerilor. La polul opus, doar 53% dintre intreprinzatorii din regiunea Nord-Est, care cuprinde sase judete din Moldova, considera birocratia o piedica in calea afacerilor.

Fiscalitatea excesiva este resimtita mai puternic de catre intreprinzatorii din regiunea Bucuresti-Ilfov, unde 64,2% dintre respondenti s-au plans de nivelul prea ridicat al taxelor, si mai putin de catre cei din regiunea Sud-Est, in care 39,7% dintre patronii de IMM-uri o considera o problema serioasa. In ceea ce priveste coruptia, cei mai afectati de acest fenomen sunt intreprinzatorii din regiunea Sud-Est (56,2%) si cei mai putin afectati patroni de IMM-uri din regiunea Vest (30,8%), potrivit raportului.

Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de intreprinzatori din toate judetele tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri